Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκός πόλεμος για τις τράπεζες - Νομοσχέδιο της Γερμανίας μειώνει τις εποπτικές εξουσίες της ΕΚΤ

Ευρωπαϊκός πόλεμος για τις τράπεζες - Νομοσχέδιο της Γερμανίας μειώνει τις εποπτικές εξουσίες της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ σχεδιάζει να προσφύγει στην Κομισιόν, προκειμένου να οδηγήσει στα δικαστήρια τη Γερμανία, με στόχο την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου

Αντιμέτωπη με σφοδρό κύμα αντιδράσεων βρίσκεται τη δεδομένη χρονική στιγμή η ΕΚΤ, ως προς την ανάληψη του ελέγχου των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Βloomberg, οι αντιδράσεις απέναντι στην αύξηση των εξουσιών της ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες προέρχονται από ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες δεν εμφανίζονται πρόθυμες να μεταφέρουν στην ΕΚΤ τον εποπτικό ρόλο των τραπεζών.
Ενδεικτικό και σοβαρότερο παράδειγμα η πρόσφατη ψήφιση νομοσχεδίου στη Γερμανία, με το οποίο περιορίζονται οι εξουσίες της ΕΚΤ.
Eιδικότερα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Bloomberg, η Bundestag, η γερμανική Κάτω Βουλή προχώρησε χθες Πέμπτη 24/9 στην ψήφιση ενός ειδικού νομοσχεδίου για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο θα επιτρέπεται στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας να εκδίδει νόμους για τα σχέδια ανάκαμψης (recovery plans) των τραπεζών, καθώς και για τη διαχείριση ρίσκου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεδομένου ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αφορά αυτόματο περιορισμό του ρόλου και των εξουσιών της ΕΚΤ, η τελευταία εμφανίζεται έτοιμη να προσφύγει στην Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΕΚΤ έχει αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης από τον Νοέμβριο του 2014.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η ΕΚΤ σχεδιάζει να προσφύγει στην Κομισιόν, προκειμένου να οδηγήσει στα δικαστήρια τη Γερμανία, με στόχο την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.
"Θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος μέχρις ότου τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης αποδεχθούν πλήρως πως οι πολιτικές που αφορούν στις τράπεζές τους, δεν βρίσκονται πια στα χέρια τους", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Nicolas Veron, του γνωστού think tank των Βρυξελλών, Bruegel.
Όπως ο ίδιος προσθέτει, νομοθεσίες σε εθνικό επίπεδο, όπως το επίμαχο νομοσχέδιο της Φρανκφούρτης, είναι αναγκαίες, καθώς λειτουργούν ως... οπισθοφυλακή.
Ωστόσο το βασικό μέλημα είναι η θωράκιση της σταθερότητας και της ασφάλειας των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Και το μέλημα αυτό βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ.
Όπως υποστηρίζει στη συνέχεια το Bloomberg, η Γερμανία δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιτίθεται στην αύξηση των εξουσιών της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την εποπτεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Σφοδρή κριτική κατά των αποφάσεων της ΕΚΤ άσκησε πρόσφατα και ο Fabio Panetta, Ιταλός τραπεζίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης