Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Καιρός να μεταρρυθμιστεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Πολλοί διαφωνούν με τη δομή του

tags :
Merkel: Καιρός να μεταρρυθμιστεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Πολλοί διαφωνούν με τη δομή του
"Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ συνετά"
Είναι καιρός να μεταρρυθμιστεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να αντανακλά την πραγματική κατανομή της ισχύος στον κόσμο τον 21ο αιώνα, όπως δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για μια σύνοδο κορυφής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με θέμα την παγκόσμια ανάπτυξη.
Όπως είπε, "χρειαζόμαστε μια νέα μέθοδο εργασίας για να λύνουμε προβλήματα", για να συμπληρώσει πως "αυτό καθιστά απαραίτητη τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια μεταρρύθμιση που να αντανακλά την πραγματική ισχύ στον κόσμο καλύτερα απ' ό,τι η σημερινή κατάσταση".
Σύμφωνα με την κ. Merkel, "πρέπει να προχωρήσουμε πολύ συνετά", «να βρούμε συμμάχους για να επιτύχουμε τον στόχο μας για μεταρρύθμιση".
Η έκκληση περιέχεται στη σύνοψη των εισαγωγικών παρατηρήσεων της Merkel σε μια συνάντηση με τους ομολόγους της από τη Βραζιλία, την Ινδία και την Ιαπωνία.
Ειδικότερα, συνάντησε την πρόεδρο της Βραζιλίας Dilma Rousseff, τον ινδό πρωθυπουργό Narendra Modi και τον ιάπωνα πρωθυπουργό Shinzo Abe.
"Το κλίμα είναι πως όχι μόνο εμείς οι τέσσερις, αλλά και πολλοί άλλοι δεν συμφωνούν με τη δομή και τη μέθοδο εργασίας του Συμβουλίου Ασφαλείας", δήλωσε η Merkel στους άλλους ηγέτες.
Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει 15 μέλη, εκ των οποίων τα πέντε - η Βρετανία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ -είναι μόνιμα, ενώ τα 10 μη μόνιμα μέλη εκλέγονται για διετείς θητείες από τη Γενική Συνέλευση.
Πάντως, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Βραζιλία υποστηρίζουν πως ο κόσμος είναι πολύ διαφορετικός απ' αυτό που ήταν το 1945 και αυτό θα πρέπει να αντανακλά το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Βρετανία και η Γαλλία φαίνεται πως υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου, το ίδιο και οι ΗΠΑ αλλά με επιφυλάξεις.
Αντίθετες , σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ, είναι η Κίνα και η Ρωσία.

www.bankimngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης