Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι ΗΠΑ βάζουν και το Ιράν στο παιχνίδι για να βρεθεί ειρηνευτική λύση στη Συρία

Reuters: Οι ΗΠΑ βάζουν και το Ιράν στο παιχνίδι για να βρεθεί ειρηνευτική λύση στη Συρία
Το Ιράν δέχεται να βοηθήσει και λόγω της συμφωνίας για τα πυρηνικά
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, βλέπει μία νέα ευκαιρία για τη λήξη του τετραετούς εμφύλιου στη Συρία ,μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοhammad Javad Zarif.
Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Kerry θέλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για μία πολιτική λύση στον πόλεμο της Συρίας και πλέον είναι πιο επείγουσα λόγω της στρατιωτικής εμπλοκής της Ρωσίας που στηρίζει τον Assad και της μεταναστευτικής κρίσης που εξαπλώνεται στην Ευρώπη.
Η νέα προσέγγιση των ΗΠΑ, θα φέρει τη Ρωσία, που είναι η κύρια σύμμαχος του Assad, πιο κοντά με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ, οι οποίες υποστηρίζουν την αντιπολίτευση στη Συρία.
Δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του Ιράν, που υποστηρίζει επίσης τον Assad.
Οι ΗΠΑ λένε εδώ και καιρό ότι ο Assad πρέπει να φύγει, αλλά τελευταία έχουν αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο παραμονής του στην εξουσία σε μία μεταβατική περίοδο.
«Βλέπω αυτή την εβδομάδα μία μεγάλη ευκαιρία για να παίξουν αρκετές χώρες έναν σημαντικό ρόλο, έτσι ώστε να λύσουμε κάποια δύσκολα θέματα στη Μέση Ανατολή» είπε ο Kerry μετά τη συνάντησή του με τον Zarif.
Πρέπει να επαναφέρουμε την ειρήνη και μία διέξοδο για τη Συρία, την Υεμένη, όλη την περιοχή και υπάρχουν ευκαιρίες αυτή την εβδομάδα μέσα από το διάλογο να επιτύχουμε πρόοδο» συμπλήρωσε ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Zarif υποστήριξε από την πλευρά του ότι προτεραιότητα της συνάντησης ήταν η εφαρμογή της συμφωνίας της 14ης Ιουλίου, που υποχρεώνει το Ιράν να μειώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων.
«Ελπίζουμε σε μία καθολική εφαρμογή της συμφωνίας, η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπήρχε τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποκατασταθεί» δήλωσε ο Zarif, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους του Ιράν η χώρα τους είναι πρόθυμη να συζητήσει με τις ΗΠΑ για τη Συρία.
«Το Ιράν είναι το κλειδί για να εγκαθιδρυθεί η ειρήνη και η ασφάλεια και γι’ αυτό θα δώσουμε τις απόψεις μας και λύσεις για να σταματήσει η κρίση στη Συρία, την Υεμένη και για οποιοδήποτε άλλο θέμα της περιοχής» είπαν οι αξιωματούχοι στο Reuters.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το Ιράν μπορεί να εξετάσει την απομάκρυνση του Assad από την εξουσία με την προϋπόθεση να τον διαδεχτεί κάποιος άλλος κυβερνητικός από την πλειοψηφία των Σουνιτών στη Συρία.
Οι ΗΠΑ είναι, όμως, κατηγορηματικά αντίθετες με αυτό το ενδεχόμενο.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο Zarif δεσμεύτηκε ότι το Ιράν θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθούν για να γυρίσουν στις οικογένειές τους οι Αμερικάνοι πολίτες Jason Rezaian, Saeed Abedini, Amir Herkmati και Robert Levinson, που κρατούνται ή, αγνοούνται στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης