Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρή κριτική Erdogan στην ΕΕ για τους πρόσφυγες - «Θέλουν να μην τους αφήνουμε να φτάσουν στην πόρτα τους»

Σκληρή κριτική Erdogan στην ΕΕ για τους πρόσφυγες - «Θέλουν να μην τους αφήνουμε να φτάσουν στην πόρτα τους»
Οι Ευρωπαίοι θέλουν η Τουρκία να φιλοξενήσει περισσότερους Σύρους πρόσφυγες με αντάλλαγμα ευρωπαϊκή βοήθεια
Κριτική στους ευρωπαίους, μέσα στο σπίτι τους, έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Tayyip Erdogan, στη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Donald Tusk και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker για το προσφυγικό.
Ο Τούρκος Προεδρος κατέκρινε την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση λέγοντας «την ώρα που εμείς φιλοξενούμε 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, η Ευρώπη στο σύνολό της φιλοξενεί λιγότερους από 250.000 πρόσφυγες συνολικά».
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει την Κυριακή 4/10 κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες:
«Τι λένε σε εμάς; Αμάν, μην ανοίγετε τις πόρτες σας, μην τους αφήνετε να φθάνουν σε εμάς».
Τα καυστικά σχόλια που διατύπωσε Tayyip Erdogan αφορούν Ευρωπαίους αξιωματούχους που ελπίζουν ότι θα τον πείσουν προκειμένου η Τουρκία να φιλοξενήσει περισσότερους Σύρους πρόσφυγες με αντάλλαγμα ευρωπαϊκή βοήθεια.
Την ίδια ώρα πάντως αντανακλούν την οργή της Τουρκίας απέναντι στην αποτυχία της Ε.Ε. να βοηθήσει περισσότερο στη διευθέτηση του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, είτε με το να παρέμβει είτε με το να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες.
Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Τουρκίας αργότερα εντός της ημέρας και, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, το πιθανότερο είναι ότι θα αποφύγουν οποιουδήποτε είδους κριτική σε βάρος ενός πολιτικού που αντιμετωπίζουν με καχυποψία, επιλέγοντας να απευθυνθούν σε εκείνον ως το δημοφιλέστερο πολιτικό της Τουρκίας που μπορεί να τους βοηθήσει να επιλύσουν την χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Να σημειωθεί ότι την ώρα που ο τούρκος Πρόεδρος βρισκόταν στις Βρυξέλλες ρωσικά μαχητικά παραβίαζαν τον εναέριου χώρου της Τουρκίας κοντά στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης