Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Συγκεντρώθηκαν 3,2 εκατομμύρια υπογραφές κατά της Διατλαντικής Συνεργασίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP)

Le Monde: Συγκεντρώθηκαν 3,2 εκατομμύρια υπογραφές κατά της Διατλαντικής Συνεργασίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP)
Δεν είναι δεσμευτικές για την Κομισιόν, που όμως πιέζεται και λόγω της δυσαρέσκειας Γαλλίας και Γερμανίας για τους όρους της συμφωνίας
Μπορεί να είναι συμβολική, αλλά όχι και αμελητέα σε σημασία η συλλογή υπογραφών κατά της Διατλαντικής Συνεργασίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP) εκτιμά η Le Monde.
Σήμερα Τετάρτη 7/10 είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που οργάνωσαν συνδικάτα, κοινωνικοί φορείς, αλλά και πολίτες που είναι ενάντια στην TTIP.
Συγκεντρώθηκαν, λοιπόν, 3,2 εκατομμύρια υπογραφές που θα συνοδεύουν την αίτηση, η οποία θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να σταματήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τη γιγάντια συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μία συμβολική πρωτοβουλία, διότι η Κομισιόν είχε απορρίψει τον Σεπτέμβριο του 2014 την πρόταση να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα αιτήματα πολιτών που συγκεντρώνουν πάνω από 1 εκατομμύριο υπογραφές, οι οποίες να προέρχονται από τουλάχιστον εφτά ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, η Κομισιόν θεωρεί ότι δεν μπορεί η αίτηση των πολιτών να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις, γιατί τα 28 κράτη μέλη έχουν πάρει εντολή για τη διεξαγωγή τους.
Στο καλύτερο σενάριο, ένα ή, περισσότερα μεγάλα κράτη θα μπορούσαν να ζητήσουν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.
Αλλά έτσι κι αλλιώς στο τέλος θα κληθούν οι 751 βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου να αποφασίσουν και πολλοί από αυτούς είναι αρκετά επιφυλακτικοί.
Νωρίτερα θα τους ζητηθεί να επικυρώσουν τη συμφωνία Ευρώπης – Καναδά (CETA), το ξαδερφάκι της TTIP.
Το σίγουρο είναι ότι από τη στιγμή που υπάρχει ισχυρή κινητοποίηση, περισσότερο στη Γερμανία, παρά στη Γαλλία και φέρνει την Κομισιόν στα όρια της.
Αν οι προσπάθειες της για τη βελτίωση της διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις για την TTIP είναι διακοσμητικές, τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμούς και στον θεσμό της, τουλάχιστον στον συγκεκριμένο τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης