Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τη λύση του ευρωομολόγου προτείνει ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας

Τη λύση του ευρωομολόγου προτείνει ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας
Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellick, κάλεσε τις κυβερνήσεις «να αναζητήσουν μακροπρόθεσμες λύσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες», προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να αναλάβει ειδική δράση η G20.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας τόνισε επίσης ότι ήρθε η ώρα να προωθηθεί η ατζέντα της απελευθέρωσης του εμπορίου λόγω της αύξησης του «προστατευτισμού», ενώ οι χώρες αναζητούν λύση στην κρίση χρέους.
«Οι χώρες πρέπει να πάρουν αποφάσεις», τόνισε ο κ. Zoellick από την Αυστραλία όπου βρίσκεται, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι η προτεινόμενη λύση είναι αυτή του ευρωομολόγου.
Όπως διευκρίνισε οι κυβερνήσεις αναζητούν λύσεις στις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, με τη «βοήθεια των κεντρικών τραπεζών», όμως όπως είπε, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με μεσοπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Τα σχόλια του κ. Zoellick έγιναν σε μία στιγμή κατά την οποία έχει φουντώσει η συζήτηση για το ευρωομόλογο και ενώ δείχνουν να απειλούνται από την κρίση χρέους και οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.
Όμως το Βερολίνο ανθίσταται σθεναρά στην ιδέα του ευρωομολόγου, καθώς η δημιουργία του θα αύξανε σημαντικά το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, ενώ παράλληλα θα μείωνε τις πιέσεις για μεταρρυθμίσεις, σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Παράλληλα, σε κοινό τους άρθρο, οι υπουργοί Οικονομικών πέντε χωρών – Καναδάς, Βρετανία, Νότια Αφρική, Σιγκαπούρη και Αυστραλία – ζητούν να ληφθούν αποφάσεις σε διεθνές επίπεδο ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ θεωρούν ότι απαιτείται πολιτική δράση για να ενισχυθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών.
Επίσης ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, ενώ αναφέρθηκε και στο κινεζικό γουάν, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη ανατίμησή του «θα βοηθούσε στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης