Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμη να παρέμβει για να σταματήσει την άνοδο του φράγκου η SNB

Έτοιμη να παρέμβει για να σταματήσει την άνοδο του φράγκου η SNB
(upd)Τη διεύρυνση της παρέμβασης της στην αγορά συναλλάγματος ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, με σκοπό να ανακόψει την άνοδο του ελβετικού φράγκου το οποίο απειλεί να πλήξει σοβαρά τις εξαγωγές της χώρας.
Το φράγκο είναι πολύ υπερτιμημένο, δήλωσε χαρακτηριστικά η Swiss National Bank (SNB), γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση για την ανακοπή της ανόδου. Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διευρύνει την εποπτεία στα τραπεζικά διαθέσιμα, ενώ θα ενισχύσει τη ρευστότητα στο σύστημα.
Μέχρι τώρα οι αναλυτές θεωρούν ότι η SNB έχει πολύ λίγα όπλα στη διάθεση της, την ώρα μάλιστα που μόνο το τελευταίο 6μηνο το φράγκο έχει κερδίσει 20% έναντι του δολαρίου και 13% έναντι του ευρώ.
«Εάν οι αγορές συνεχίζουν να διορθώνουν, δεν μπορεί η SNB να κάνει πολλά για να σταματήσει την άνοδο του νομίσματος της», αναφέρει ο Brian Dolan, της FOREX.com. Το μόνο που μπορεί η τράπεζα να κάνει είναι ή να αυξήσει τα επιτόκια ή να παρέμβει άμεσα στην αγορά συναλλάγματος, πρόσθεσε ο Dolan.
Η BNP Paribas όμως θεωρεί ότι οι άμεσες παρεμβάσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν καθώς κατά τις περιόδους πτώσης των κεφαλαιαγορών τείνουν οι καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες να αυξάνονται. Μάλιστα, η σύγκρινε την εποχή με αυτή στις αρχές του 2008 και με την περίοδο 1990-2001.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης