Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Καταρχήν συμφωνία Κομισιόν – Τουρκίας για χορήγηση 3 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό

FT: Καταρχήν συμφωνία Κομισιόν – Τουρκίας για χορήγηση 3 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό
Απίθανο να δεχτούν τα κράτη μέλη της ΕΕ την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες
Σε καταρχήν συμφωνία με την Τουρκία προχώρησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα τη χρηματοδοτήσουν με 3 δισ. ευρώ και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Από την πλευρά της η Τουρκία θα προσπαθήσει να ελέγξει καλύτερα τις μεταναστευτικές ροές και να περιορίσει τον όγκο τους.
Το προσχέδιο της συμφωνίας καταρτίστηκε στην Άγκυρα ανάμεσα σε εκπροσώπους της Κομισιόν και τον Tayyip Erdogan, αλλά θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και πολλά κράτη μέλη δεν συμφωνούν με τα μεγάλα πολιτικά και χρηματοδοτικά ανταλλάγματα που παίρνει ο Erdogan.
Ως μέρος της συμφωνίας είναι και η στήριξη από την πλευρά της Συνόδου Κορυφής της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορά της μέσω και της καλύτερης δυνατής συνεργασίας με την Ελλάδα.
Επίσης, για την απελευθέρωση της βίζας, η Τουρκία θα πρέπει να δέχεται πίσω τους πρόσφυγες που δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν άσυλο, αλλά και να δώσει στους 2 εκατομμύρια Σύριους κίνητρα για να μείνουν στο έδαφός της, αντί να κινηθούν προς την ΕΕ.
Η Τουρκία φιλοξενεί 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και από τους 350.000 που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ευρώπη, κατάφερε να συγκρατήσει εντός των συνόρων της μόνο τους 50.000.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει η βούληση να δοθούν πολιτικά οφέλη στην Τουρκία, κορυφαίοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι οι όροι που προβλέπονται για την απελευθέρωση της βίζας είναι δύσκολο να εκπληρωθούν.
Παράλληλα, διπλωμάτες εξέφρασαν την έκπληξή τους για τα 3 δισ. ευρώ που ζητάει η Τουρκία, καθώς η Κομισιόν είχε προτείνει 250 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση, που θα μπορούσε να φτάσει στα 500 εκ. ευρώ το πολύ με πρωτοβουλία των κρατών - μελών της ΕΕ.
Η Βρετανία ανησυχεί ιδιαίτερα για το ποσό της χρηματοδότησης που μπορεί να βγάλει τον «κοινό κουμπαρά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έξω από τους ετήσιους περιορισμούς του.
Η Κύπρος είναι επίσης αντίθετη με τη σύνδεση μίας συμφωνίας για το μεταναστευτικό με την επιτάχυνση των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Και παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητάει κυρίως για θέματα νομισματικής πολιτικής, η Τουρκία βάζει στο τραπέζι κι άλλα, όπως την ενέργεια και την εκπαίδευση.
Το πιο ευαίσθητο θέμα, πάντως, είναι η απελευθέρωση της βίζας, κάτι που η ΕΕ τοποθετεί για το 2017, αλλά υπάρχουν πολλά πολιτικά και τεχνικά εμπόδια, όπως το θέμα της αναγνώρισης της Κύπρου.
Πριν την μεταναστευτική κρίση η Γαλλία και η Γερμανία ήταν αντίθετες με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους, καθώς όπως λένε κορυφαίοι υπουργοί τους δεν θα μπορούσαν να περάσουν κάτι τέτοιο στους ψηφοφόρους τους.
Οι συζητήσεις των Τούρκων αξιωματούχων με τον Frans Timmermans κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης και επισφραγίστηκαν αργότερα μέσα στη μέρα, μετά από μία συνάντηση με τον Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης