Ο Τσίπρας θα «παζαρέψει» το προσφυγικό με το αίτημα της Ελλάδας για δημοσιονομική χαλάρωση
Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής 25/10 για το προσφυγικό, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν jean Claude Juncker, προκειμένου να αποφασιστούν τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα Βαλκάνια.
Ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να «παζαρέψει» την καλή του θέληση για επίλυση του προσφυγικού με το αίτημα της Ελλάδας για δημοσιονομική χαλάρωση με αφορμή και τις οικονομικές επιπτώσεων που προκαλεί στη χώρα μας το προσφυγικό πρόβλημα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το θέμα ευθέως στη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel.
Reuters: Ο Juncker θα παρουσιάσει ένα σχέδιο 16 σημείων
Σύμφωνα με το Reuters, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια αναμένεται να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση καθώς ο βαρύς χειμώνας θα γίνει απειλητικός για τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν καταφέρει να φτάσουν έως εκεί και στερούνται βασικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel, ο Juncker θα παρουσιάσει αύριο Κυριακή 25/10 ένα σχέδιο 16 σημείων το οποίο θα αναφέρει ρητά ότι τα κράτη τη ΕΕ δεν θα επιτρέπεται να στέλνουν τους πρόσφυγες το ένα στο άλλο εάν δεν υπάρχει προηγουμένως διακρατική συμφωνία.
Η Σλοβενία, ανακοίνωσε σήμερα ότι περιμένει «άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ για τους 58 χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν φτάσει στο έδαφός της».
Το Spiegel δημοσιεύει ακόμη ότι, η ΕΕ επιθυμεί να επιταχύνει τις συνομιλίες σχετικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμη να συζητήσει τα θέματα, που μπλόκαραν μέχρι τώρα την ενταξιακή της πορεία.
Θέματα δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομοθεσίας, που έβρισκαν μέχρι τώρα τη σθεναρή αντίθεση της A. Merkel και τώρα ξεμπλοκάρουν στο βωμό της τουρκικής συμβολής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο jean Claude Juncker επαίνεσε μάλιστα την γερμανίδα καγκελάριο για το γεγονός ότι αγνοεί την αρνητική απέναντι της κοινή γνώμη και τη χαμηλή δημοστικότητα της, και παραμένει πιστή στους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος το οποίο έχει χαρακτηρίσει κρισιμότερο από αυτό της ελληνικής χρεοκοπίας.
Το Reuters αναφέρει ακόμη, ότι την ώρα που η δημοτικότητα τους Merkel πέφτει κατακόρυφα αυξάνονται τα φαινόμενα ρατσισμούς και ακροδεξιών στοιχείων που «βγάζουν κόκκινη κάρτα στη Merklel» ευχαριστώντας την Ουγγαρία για τη στάση της να κλείσει τα σύνορά της.
Βουλγαρία - Σερβία - Ρουμανία απειλούν με κλείσιμο των συνόρων τους
Την ίδια ώρα, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους αν η Γερμανία ή άλλες χώρες πράξουν το ίδιο για να σταματήσουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψουν στην περιοχή των Βαλκανίων να γίνει μία ουδέτερη ζώνη για εγκλωβισμένους μετανάστες.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borisov ανακοίνωσε την απόφαση αυτή έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Ρουμανίας στην πρωτεύουσα Σόφια ενόψει της προγραμματισμένης, αυριανής μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση.
"Οι τρεις χώρες, είμαστε έτοιμες, αν η Γερμανία και η Αυστρία κλείσουν τα σύνορά τους, να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν οι χώρες μας σε ουδέτερες ζώνες. Θα είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε τα σύνορά μας", είπε ο Boyko Borisov στους δημοσιογράφους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι ο Juncker έχει καλέσει να συμμετάσχουν στη σύνοδο τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας και εκπροσώπους οργανισμών που εμπλέκονται στη διαχείριση της κρίσης.
Στόχος της μίνι συνόδου θα είναι η εξεύρεση "κοινών λειτουργικών μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα".
Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταλύσει στους δρόμους σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία, γεγονός που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προσφυγικά κύματα.
Spiegel: Ο W. Schaeuble επιθυμεί τελικά να στηρίξει ή να ανατρέψει την A. Merkel
Ως το πρόσωπο-κλειδί στις εσωτερικές έριδες που έχουν ξεσπάσει στο κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στη Γερμανία, με αφορμή την προσφυγική κρίση, παρουσιάζει το γερμανικό Spiegel, τον W. Schaeuble.
Μάλιστα το γερμανικό περιοδικό διερωτάται εάν «ο W. Schaeuble επιθυμεί τελικά να στηρίξει ή να ανατρέψει την A. Merkel».
Η ανάλυση καταλήγει στη διαπίστωση ότι ο υπουργός οικονομικών δεν θα γίνει καγκελάριος, αλλά και ότι - αντιθέτως προς ό,τι συνέβη στην ελληνική κρίση - στο θέμα των προσφύγων θα επιβάλει τελικά την δική του άποψη.
«Η προσφυγική κρίση απειλεί να προκαλέσει ρήγμα στην CDU και είναι προφανές ότι ο W. Schaeuble ακολουθεί διαφορετική γραμμή από αυτήν της Merkel ή του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Horst Verhofer.
Ο W. Schaeuble θεωρεί την κατάσταση ιδιαιτέρως επικίνδυνη, αλλά δεν επιτρέπει καμιά αμφιβολία για το ότι επί της ουσίας βρίσκεται πιο κοντά στην Καγκελάριο απ' ό,τι στον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).
«Η Γερμανία δεν επιτρέπεται να κλείσει τα σύνορα της», είπε σε κλειστό κύκλο, τονίζοντας ότι «η λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με την Ευρώπη.
Για αυτό πρέπει να δοθούν στην ΕΕ επιπλέον μέσα για την φύλαξη των ακτών αλλά και για την καλύτερη φροντίδα των προσφύγων στις χώρες προέλευσης ή στην Τουρκία».
«Θέλετε να αφήσετε ένα προσφυγόπουλο να πεθάνει από την πείνα, μόνο και μόνο για να διατηρηθεί ο μηδενικός δανεισμός και η μηδενική αύξηση φόρων» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε μια σπάνια εκδήλωση τρυφερότητας.
Σύμφωνα με το περιοδικό, το οποίο κάνει λόγο για έναν W. Schaeuble που ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στη χώρα και την ατμόσφαιρα στο κόμμα του.
«Μέσα του ο W. Schaeuble βράζει εδώ και καιρό και γι' αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά εξέφρασε την ανησυχία του σε μια συνεδρίαση του προεδρείου της CDU. Δήλωσε ότι η εικόνα που έχει είναι ότι η ατμόσφαιρα στο κόμμα είναι κάθε άλλο παρά καλή. Θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει ‘δραματική'.
Εάν τα μέτρα της κυβέρνησης δεν δείξουν σύντομα αποτελέσματα, η CDU θα βρεθεί ενώπιον μιας κρίσιμης δοκιμασίας.
Από τότε αναρωτιούνται ποια πλευρά στηρίζει ο κ. Σόιμπλε», αναφέρει το δημοσίευμα.
Το Spiegel αναφέρει ακόμη, ότι ο W. Schaeuble γνωρίζει ότι «ένα πραξικόπημα εναντίον της καγκελαρίου δεν θα είχε αυτή τη στιγμή πολλές ελπίδες για επιτυχία», καθώς ναι μεν υπάρχει πολλή γκρίνια για την πορεία της στο θέμα των προσφύγων, αλλά εάν η κατάσταση έφθανε στα άκρα, η Μέρκελ θα διατηρούσε την πλειοψηφία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
«Ακόμη και αν είχε ο Schaeuble την πλειοψηφία, γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες ή οι Πράσινοι να εξέλεγαν αυτόν;
Ο Gabriel θα μπορούσε να προσπαθήσει να σχηματίσει έναν συνασπισμό με τους Πράσινους και την Αριστερά, ή, το πιθανότερο, να ζητήσει νέες εκλογές.
Έτσι ο W. Schaeuble και αυτή τη φορά μάλλον δεν θα μπορέσει να πάρει αυτή τη θέση για την οποία τόσο καιρό ήλπιζε, αλλά μπορεί να παρηγορηθεί με την διαπίστωση ότι είναι πιο ισχυρός από ποτέ.
Ο W. Schaeuble δεν θα γίνει Καγκελάριος, αλλά διαμορφώνει αυτή τη στιγμή τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής.
Η διαμάχη για την προσφυγική κρίση θα έχει μάλλον διαφορετική εξέλιξη από ό,τι αυτή για τη διάσωση της Ελλάδας.
Τότε είχε επιβληθεί η Merkel.
Αυτή τη φορά θα πρέπει να μετακινηθεί εκείνη προς εκείνον», επισημαίνει ο συντάκτης του Der Spiegel.
Rutte (Ολλανδία): Περιμένουμε περισσότερα απο τους Ανατολικοευρωπαίους
Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες οφείλουν στους εταίρους τους να κάνουν περισσότερα για να ανακόψουν την εισροή μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte και ζήτησε μια δικαιότερη κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες μέλη της Ε.Ε.
Τα σχόλιά του, τα οποία έκανε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, απηχούν απόψεις και άλλων ηγετών εύπορων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου A. Merkel, που ανησυχούν ότι η ευρείας κλίμακας μετανάστευση θα ενισχύσει την υποστήριξη της ξενοφοβικής άκρας δεξιάς.
«Δεν μπορεί χώρες σαν τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Γερμανία να δέχονται τη μερίδα του λέοντος των αιτούντων άσυλο», δήλωσε ο Rutte στη δημόσια τηλεόραση, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθεί η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.
«Η ανατολική Ευρώπη έχει κάνει πολύ λίγα για να αντισταθεί στο ρεύμα των προσφύγων», ανέφερε. «Επενδύσαμε πάρα πολύ σ' αυτούς και τώρα κάνουν πολύ λίγα.»
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ολλανδία, η οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της Ε.Ε., είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερη υποστήριξη σε κράτη - μέλη που δυσκολεύονται να διασφαλίσουν τα εξωτερικά σύνορά τους.
Τα πιο φτωχά ανατολικά μέλη της Ε.Ε. αντιστέκονται στις εκκλήσεις για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των 28 χωρών μελών της Ένωσης. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban ύψωσε έναν φράκτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας του, μεταφέροντας ουσιαστικά το πρόβλημα στις γειτονικές Κροατία και Σλοβενία.
Όμως ο Tusk, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, φάνηκε να παίρνει το μέρος των ανατολικοευρωπαίων συναδέλφων του, λέγοντας στους δημοσιογράφους πως η υπεράσπιση των συνόρων της ηπείρου είναι η σημαντικότερη από τις αποστολές που έχει η Ε.Ε.
«Καμιά αποστολή δεν είναι σημαντικότερη για το μετριοπαθές κεντρώο πολιτικό στρατόπεδο από το να εδραιωθούν και πάλι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε ο Tusk, ο οποίος βρέθηκε στη Χάγη για ένα συνέδριο του Φιλελεύθερου Κόμματος του Rutte, που είναι σύμμαχος της Πλατφόρμας Πολιτών του Tusk.
«Μόνο τότε θα είμαστε ικανοί να σταματήσουμε την πορεία των ριζοσπαστικών προς την εξουσία», πρόσθεσε σε μια προφανή αναφορά στα ακροδεξιά κόμματα που τάσσονται κατά των μεταναστών και η δημοτικότητά τους αυξάνεται σε δημοσκοπήσεις σ' όλη την Ευρώπη.
Στην Ολλανδία, το αντιισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας του λαϊκιστή Geert Wilders βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων με τα υψηλότερα ποσοστά που είχε ποτέ.
Ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να «παζαρέψει» την καλή του θέληση για επίλυση του προσφυγικού με το αίτημα της Ελλάδας για δημοσιονομική χαλάρωση με αφορμή και τις οικονομικές επιπτώσεων που προκαλεί στη χώρα μας το προσφυγικό πρόβλημα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το θέμα ευθέως στη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel.
Reuters: Ο Juncker θα παρουσιάσει ένα σχέδιο 16 σημείων
Σύμφωνα με το Reuters, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια αναμένεται να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση καθώς ο βαρύς χειμώνας θα γίνει απειλητικός για τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν καταφέρει να φτάσουν έως εκεί και στερούνται βασικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel, ο Juncker θα παρουσιάσει αύριο Κυριακή 25/10 ένα σχέδιο 16 σημείων το οποίο θα αναφέρει ρητά ότι τα κράτη τη ΕΕ δεν θα επιτρέπεται να στέλνουν τους πρόσφυγες το ένα στο άλλο εάν δεν υπάρχει προηγουμένως διακρατική συμφωνία.
Η Σλοβενία, ανακοίνωσε σήμερα ότι περιμένει «άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ για τους 58 χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν φτάσει στο έδαφός της».
Το Spiegel δημοσιεύει ακόμη ότι, η ΕΕ επιθυμεί να επιταχύνει τις συνομιλίες σχετικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμη να συζητήσει τα θέματα, που μπλόκαραν μέχρι τώρα την ενταξιακή της πορεία.
Θέματα δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομοθεσίας, που έβρισκαν μέχρι τώρα τη σθεναρή αντίθεση της A. Merkel και τώρα ξεμπλοκάρουν στο βωμό της τουρκικής συμβολής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο jean Claude Juncker επαίνεσε μάλιστα την γερμανίδα καγκελάριο για το γεγονός ότι αγνοεί την αρνητική απέναντι της κοινή γνώμη και τη χαμηλή δημοστικότητα της, και παραμένει πιστή στους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος το οποίο έχει χαρακτηρίσει κρισιμότερο από αυτό της ελληνικής χρεοκοπίας.
Το Reuters αναφέρει ακόμη, ότι την ώρα που η δημοτικότητα τους Merkel πέφτει κατακόρυφα αυξάνονται τα φαινόμενα ρατσισμούς και ακροδεξιών στοιχείων που «βγάζουν κόκκινη κάρτα στη Merklel» ευχαριστώντας την Ουγγαρία για τη στάση της να κλείσει τα σύνορά της.
Βουλγαρία - Σερβία - Ρουμανία απειλούν με κλείσιμο των συνόρων τους
Την ίδια ώρα, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους αν η Γερμανία ή άλλες χώρες πράξουν το ίδιο για να σταματήσουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψουν στην περιοχή των Βαλκανίων να γίνει μία ουδέτερη ζώνη για εγκλωβισμένους μετανάστες.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borisov ανακοίνωσε την απόφαση αυτή έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Ρουμανίας στην πρωτεύουσα Σόφια ενόψει της προγραμματισμένης, αυριανής μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση.
"Οι τρεις χώρες, είμαστε έτοιμες, αν η Γερμανία και η Αυστρία κλείσουν τα σύνορά τους, να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν οι χώρες μας σε ουδέτερες ζώνες. Θα είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε τα σύνορά μας", είπε ο Boyko Borisov στους δημοσιογράφους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι ο Juncker έχει καλέσει να συμμετάσχουν στη σύνοδο τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας και εκπροσώπους οργανισμών που εμπλέκονται στη διαχείριση της κρίσης.
Στόχος της μίνι συνόδου θα είναι η εξεύρεση "κοινών λειτουργικών μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα".
Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταλύσει στους δρόμους σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία, γεγονός που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προσφυγικά κύματα.
Spiegel: Ο W. Schaeuble επιθυμεί τελικά να στηρίξει ή να ανατρέψει την A. Merkel
Ως το πρόσωπο-κλειδί στις εσωτερικές έριδες που έχουν ξεσπάσει στο κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στη Γερμανία, με αφορμή την προσφυγική κρίση, παρουσιάζει το γερμανικό Spiegel, τον W. Schaeuble.
Μάλιστα το γερμανικό περιοδικό διερωτάται εάν «ο W. Schaeuble επιθυμεί τελικά να στηρίξει ή να ανατρέψει την A. Merkel».
Η ανάλυση καταλήγει στη διαπίστωση ότι ο υπουργός οικονομικών δεν θα γίνει καγκελάριος, αλλά και ότι - αντιθέτως προς ό,τι συνέβη στην ελληνική κρίση - στο θέμα των προσφύγων θα επιβάλει τελικά την δική του άποψη.
«Η προσφυγική κρίση απειλεί να προκαλέσει ρήγμα στην CDU και είναι προφανές ότι ο W. Schaeuble ακολουθεί διαφορετική γραμμή από αυτήν της Merkel ή του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Horst Verhofer.
Ο W. Schaeuble θεωρεί την κατάσταση ιδιαιτέρως επικίνδυνη, αλλά δεν επιτρέπει καμιά αμφιβολία για το ότι επί της ουσίας βρίσκεται πιο κοντά στην Καγκελάριο απ' ό,τι στον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).
«Η Γερμανία δεν επιτρέπεται να κλείσει τα σύνορα της», είπε σε κλειστό κύκλο, τονίζοντας ότι «η λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με την Ευρώπη.
Για αυτό πρέπει να δοθούν στην ΕΕ επιπλέον μέσα για την φύλαξη των ακτών αλλά και για την καλύτερη φροντίδα των προσφύγων στις χώρες προέλευσης ή στην Τουρκία».
«Θέλετε να αφήσετε ένα προσφυγόπουλο να πεθάνει από την πείνα, μόνο και μόνο για να διατηρηθεί ο μηδενικός δανεισμός και η μηδενική αύξηση φόρων» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε μια σπάνια εκδήλωση τρυφερότητας.
Σύμφωνα με το περιοδικό, το οποίο κάνει λόγο για έναν W. Schaeuble που ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στη χώρα και την ατμόσφαιρα στο κόμμα του.
«Μέσα του ο W. Schaeuble βράζει εδώ και καιρό και γι' αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά εξέφρασε την ανησυχία του σε μια συνεδρίαση του προεδρείου της CDU. Δήλωσε ότι η εικόνα που έχει είναι ότι η ατμόσφαιρα στο κόμμα είναι κάθε άλλο παρά καλή. Θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει ‘δραματική'.
Εάν τα μέτρα της κυβέρνησης δεν δείξουν σύντομα αποτελέσματα, η CDU θα βρεθεί ενώπιον μιας κρίσιμης δοκιμασίας.
Από τότε αναρωτιούνται ποια πλευρά στηρίζει ο κ. Σόιμπλε», αναφέρει το δημοσίευμα.
Το Spiegel αναφέρει ακόμη, ότι ο W. Schaeuble γνωρίζει ότι «ένα πραξικόπημα εναντίον της καγκελαρίου δεν θα είχε αυτή τη στιγμή πολλές ελπίδες για επιτυχία», καθώς ναι μεν υπάρχει πολλή γκρίνια για την πορεία της στο θέμα των προσφύγων, αλλά εάν η κατάσταση έφθανε στα άκρα, η Μέρκελ θα διατηρούσε την πλειοψηφία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
«Ακόμη και αν είχε ο Schaeuble την πλειοψηφία, γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες ή οι Πράσινοι να εξέλεγαν αυτόν;
Ο Gabriel θα μπορούσε να προσπαθήσει να σχηματίσει έναν συνασπισμό με τους Πράσινους και την Αριστερά, ή, το πιθανότερο, να ζητήσει νέες εκλογές.
Έτσι ο W. Schaeuble και αυτή τη φορά μάλλον δεν θα μπορέσει να πάρει αυτή τη θέση για την οποία τόσο καιρό ήλπιζε, αλλά μπορεί να παρηγορηθεί με την διαπίστωση ότι είναι πιο ισχυρός από ποτέ.
Ο W. Schaeuble δεν θα γίνει Καγκελάριος, αλλά διαμορφώνει αυτή τη στιγμή τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής.
Η διαμάχη για την προσφυγική κρίση θα έχει μάλλον διαφορετική εξέλιξη από ό,τι αυτή για τη διάσωση της Ελλάδας.
Τότε είχε επιβληθεί η Merkel.
Αυτή τη φορά θα πρέπει να μετακινηθεί εκείνη προς εκείνον», επισημαίνει ο συντάκτης του Der Spiegel.
Rutte (Ολλανδία): Περιμένουμε περισσότερα απο τους Ανατολικοευρωπαίους
Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες οφείλουν στους εταίρους τους να κάνουν περισσότερα για να ανακόψουν την εισροή μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte και ζήτησε μια δικαιότερη κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες μέλη της Ε.Ε.
Τα σχόλιά του, τα οποία έκανε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, απηχούν απόψεις και άλλων ηγετών εύπορων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου A. Merkel, που ανησυχούν ότι η ευρείας κλίμακας μετανάστευση θα ενισχύσει την υποστήριξη της ξενοφοβικής άκρας δεξιάς.
«Δεν μπορεί χώρες σαν τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Γερμανία να δέχονται τη μερίδα του λέοντος των αιτούντων άσυλο», δήλωσε ο Rutte στη δημόσια τηλεόραση, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθεί η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.
«Η ανατολική Ευρώπη έχει κάνει πολύ λίγα για να αντισταθεί στο ρεύμα των προσφύγων», ανέφερε. «Επενδύσαμε πάρα πολύ σ' αυτούς και τώρα κάνουν πολύ λίγα.»
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ολλανδία, η οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της Ε.Ε., είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερη υποστήριξη σε κράτη - μέλη που δυσκολεύονται να διασφαλίσουν τα εξωτερικά σύνορά τους.
Τα πιο φτωχά ανατολικά μέλη της Ε.Ε. αντιστέκονται στις εκκλήσεις για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των 28 χωρών μελών της Ένωσης. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban ύψωσε έναν φράκτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας του, μεταφέροντας ουσιαστικά το πρόβλημα στις γειτονικές Κροατία και Σλοβενία.
Όμως ο Tusk, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, φάνηκε να παίρνει το μέρος των ανατολικοευρωπαίων συναδέλφων του, λέγοντας στους δημοσιογράφους πως η υπεράσπιση των συνόρων της ηπείρου είναι η σημαντικότερη από τις αποστολές που έχει η Ε.Ε.
«Καμιά αποστολή δεν είναι σημαντικότερη για το μετριοπαθές κεντρώο πολιτικό στρατόπεδο από το να εδραιωθούν και πάλι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε ο Tusk, ο οποίος βρέθηκε στη Χάγη για ένα συνέδριο του Φιλελεύθερου Κόμματος του Rutte, που είναι σύμμαχος της Πλατφόρμας Πολιτών του Tusk.
«Μόνο τότε θα είμαστε ικανοί να σταματήσουμε την πορεία των ριζοσπαστικών προς την εξουσία», πρόσθεσε σε μια προφανή αναφορά στα ακροδεξιά κόμματα που τάσσονται κατά των μεταναστών και η δημοτικότητά τους αυξάνεται σε δημοσκοπήσεις σ' όλη την Ευρώπη.
Στην Ολλανδία, το αντιισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας του λαϊκιστή Geert Wilders βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων με τα υψηλότερα ποσοστά που είχε ποτέ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών