Τελευταία Νέα
Διεθνή

S. Gozi (Ιταλία): Σύμμαχος - κλειδί για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη η Ελλάδα

S. Gozi (Ιταλία): Σύμμαχος - κλειδί για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη η Ελλάδα
Στη σύνοδο της 13ης Ιουλίου, η Ιταλία, μαζί με τη Γαλλία και την Κύπρο, ήταν μία από τις λίγες χώρες που έδωσαν μάχη για να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Σύμμαχο – κλειδί για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο Sandro Gozi, υφυπουργός παρά την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «L' Unita».
Ο Gozi, επισημαίνει η εφημερίδα, αναφέρεται στα αποτελέσματα της χθεσινής επίσκεψής του στην Αθήνα με στόχο την ενίσχυση της ελληνο-ιταλικής συνεργασίας και υπενθυμίζει ότι «στη σύνοδο της 13ης Ιουλίου, η Ιταλία, μαζί με τη Γαλλία και την Κύπρο, ήταν μία από τις λίγες χώρες που έδωσαν μάχη για να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»..
Όσον αφορά τις σχέσεις της κυβέρνησης Renzi με την ελληνική κυβέρνηση, ο Sandro Gozi επισημαίνει ότι «παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το ελληνικό πολιτικό πλαίσιο, το οποίο τώρα είναι πολύ ευκρινέστερο.
»Υπάρχει, επιτέλους, μια πορεία μεταρρυθμίσεων για την οποία δώσαμε μάχη μαζί με τους Γάλλους και τους Κυπρίους και σε αυτό η ελληνική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο εργάζονται σοβαρά.
»Εμείς θέλουμε, σαφώς, να συνεχίσουμε αυτόν τον διμερή διάλογο, διότι για εμάς είναι βασικής σημασίας, η οικονομική και νομισματική ένωση να μπορέσει να ενισχυθεί και να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο βάθος.
»Είναι ο λόγος για τον οποίο τον Ιούλιο δραστηριοποιηθήκαμε ενάντια σε κάθε πιθανότητα Grexit και στα σχετικά σχέδια που προβάλλονταν.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας και τις καλές πρακτικές μας, όπως εκείνη της καταπολέμησης κάθε μορφής απάτης σε βάρος του κοινοτικού προϋπολογισμού.
Ένα θέμα, στο οποίο ο τομέας ευρωπαϊκών πολιτικών, που προίσταμαι, έκανε μεγάλα βήματα προόδου, όπως και στην καταπολέμηση της διαφθοράς, με τη δημιουργία της ιταλικής δημοσίας Αρχής κατά της διαφθοράς και το έργο που παράγει ο επικεφαλής της, Ραφαέλε Καντόνε».
Ερωτηθείς αν «η συνεργασία με την Αθήνα σημαίνει και περισσότερη ισχύ στην καταπολέμηση της λιτότητας», ο ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης επισημαίνει ότι «μια Ελλάδα, η οποία ακολουθεί την οδό της σταθεροποίησης, μπορεί να επιτελέσει και έναν θετικό ρόλο για τις μεγάλες προτεραιότητές μας σε ευρωπαϊκό επίπεδό, οι οποίες είναι κυρίως δύο: πρώτα από όλα, η δημιουργία μιας διακυβέρνησης του ευρώ που να είναι πιο δημοκρατική και διαφανής και να χαρακτηρίζεται εντονότερα από ουσιαστικές κοινωνικές πρωτοβουλίες.
»Γι' αυτόν τον λόγο παρουσίασα την πρωτοβουλία της Ιταλίας για ένα ευρωπαϊκό επίδομα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Πρόκειται για μία ιδέα που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Juliano Poletti, κατά το ιταλικό εξάμηνο της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην οποία αναφέρθηκαν και πάλι, στη συνέχεια, ο Matteo Renzi και ο υπουργός Οικονομικών, Pier Carlo Padoan.
»Επίσης, πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, αλλά και να επανεξετάσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο του ευρώ και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
»Εμείς θα θέλαμε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπορούσε να επιτελέσει έναν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για τη διακυβέρνηση του ευρώ, αλλά και σε ό,τι αφορά την επαλήθευση της τήρησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Αθήνα με το μνημόνιο του Ιουλίου.
»Θα ήταν κάτι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά θα ήταν σημαντικό και ως ένδειξη για το πώς πρέπει να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε τις μεγάλες υποθέσεις μας, τις υποθέσεις κοινού συμφέροντος στη ζώνη του ευρώ.
»Με μεγαλύτερο, δηλαδή, δημοκρατικό έλεγχο. Κατά δεύτερο λόγο, είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να ετοιμάσουμε μία νέα δυναμική προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς την κατεύθυνση μίας πραγματικής πολιτικής ένωσης.
»Είναι αυτό που αποκαλούμε "Ρώμη 2017". Τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης πρέπει να αποτελέσουν μία ευκαιρία επετειακού εορτασμού, αλλά και μία περίοδο νέας πολιτικής δυναμικής, διότι το 2017 είναι και η χρονιά κατά την οποία θα σημειωθούν σημαντικές πολιτικές αλλαγές, όπως, για παράδειγμα, οι εκλογές στη Γαλλία, τη Γερμανία, ενώ θα έχει λάβει χώρα και το βρετανικό δημοψήφισμα.
Όσον αφορά την περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, ο κ. Gozi υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναλάβαμε κατά το ιταλικό εξάμηνο της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
»Είναι μία μορφή διευρυμένης συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη-μέλη και περιφέρειες, οι ακτές των οποίων βρέχονται από το Ιόνιο και την Αδριατική. Περιλαμβάνονται 13 ιταλικές περιφέρειες, τέσσερις χώρες της Ένωσης (Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία και Κροατία) και τέσσερις υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο και Αλβανία). Πρόκειται για 70.000.000 πολίτες και υπάρχει μία μεγάλη δυναμική, ώστε να τύχουν της καλύτερης δυνατής εκμετάλλευσης οι κοινοτικοί πόροι και να υλοποιηθούν σχέδια που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και με το ευρωπαϊκό σχέδιο Juncker».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης