Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ούτε ο χειμώνας θα σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη

Bloomberg: Ούτε ο χειμώνας θα σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη
Για πρώτη φορά το 2015 ήταν περισσότεροι οι πρόσφυγες που διέσχισαν τα σύνορα τον Οκτώβριο απ’ ό,τι τον Σεπτέμβριο
Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στην επανεγκατάσταση μόλις 86 προσφύγων από τους 160 χιλιάδες που είχε υποσχεθεί, ο αριθμός των μεταναστών που έρχονται από την εμπόλεμη Συρία δεν δείχνει σημάδια ύφεσης αν και ο χειμώνας πλησιάζει, παρατηρεί το Bloomberg.
Το σχέδιο επανεγκατάστασης συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν τα σύνορα της Ευρώπης διέσχισαν 173 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες έναντι 180 χιλιάδων που έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο.
Οι 86 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την Ιταλία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ άλλοι 30 θα αναχωρήσουν σύντομα από την Ελλάδα.
Με 700 χιλιάδες ανθρώπους να έχουν περάσει, όμως, στα σύνορα της ΕΕ από την αρχή του έτους και χιλιάδες ακόμα να είναι καθ’ οδόν, η Ευρώπη βιώνει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Οι αντίστοιχοι αριθμοί για το 2014 είναι ένα κλάσμα του 2015 (βλ. σχεδιάγραμμα), ενώ όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας William Spindler μέχρι και την περσινή χρονιά, οι μεγαλύτερες ροές παρατηρούνταν τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο σταδιακά μειώνονταν.
Αλλά το 2015 παρατηρείται μία συνεχής αύξηση από τον Μάιο και μετά.
Η Αυστρία έγινε μία ακόμα χώρα που ανακοίνωσε την κατασκευή φράχτη στα σύνορα, ενώ μέχρι πρότινος κατηγορούσε την Ουγγαρία γι’ αυτό.
«Δεν θα είναι αποτελεσματικό έτσι κι αλλιώς» εκτιμά ο Spindler, που θεωρεί ότι «οι άνθρωποι θα βρουν έναν τρόπο να διασχίσουν τα σύνορα, θέτοντας εαυτόν σε κίνδυνο, ενώ πλέον θα κάνουν όλο και πιο μακρινά και επικίνδυνα ταξίδια και αυτό ενθαρρύνει τους διακινητές».
Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Werner Faymann διέψευσε, πάντως, τα περί κατασκευής φράχτη τόσο σε επικοινωνία του με τον Jean Claude Juncker, όσο και σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ORF.
Συγκεκριμένα, ο Faymann υποστήριξε ότι «είναι σε λάθος δρόμο, όποιος νομίζει ότι με φράχτες θα σταματήσει τους μετανάστες».
Και μαζί του συμφωνεί και ο Sindler φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συνωστίζονται στα σύνορα ακόμα και με κακές καιρικές συνθήκες και όταν τους λέμε να τους πάμε σε ένα κέντρο υποδοχής που θα έχουν ένα κρεβάτι και φαγητό, εκείνοι προτιμούν να περιμένουν έξω στο κρύο για εκείνη τη στιγμή που τα σύνορα θα ανοίξουν».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης