Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Δραματική έκκληση για τερματισμό των διεθνών συρράξεων – Και ο πόλεμος έχει κανόνες

tags :
ΟΗΕ: Δραματική έκκληση για τερματισμό των διεθνών συρράξεων – Και ο πόλεμος έχει κανόνες
Η διεθνής κοινότητα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο
Δραματική έκκληση, χωρίς προηγούμενο, για τερματισμό των διεθνών συρράξεων απεύθυναν σήμερα από τη Γενεύη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Ban Ki Moon και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) Peter Mauer.
«Σπάνια έχουμε δει τόσους ανθρώπους να εκτοπίζονται, τόση αστάθεια, τόση οδύνη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ τονίζοντας ότι «στις ένοπλες συρράξεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, την Υεμένη και σε άλλες χώρες, οι μαχητές αψηφούν τους στοιχειώδεις κανόνες ανθρωπιάς.
Η αστάθεια δε σταματά να εξαπλώνεται. Η οδύνη μεγεθύνεται» υπογράμμισε ο Peter Mauer.
Περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους φέτος λόγω των συγκρούσεων και της βίας, ένας αριθμός πρωτοφανής μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ενώπιον της κατάφωρης απανθρωπιάς, η υφήλιος επιδεικνύει μια ανησυχητική αδράνεια» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Bank Ki Moon ο οποίος τόνισε με έμφαση ότι ότι «ακόμα και ο πόλεμος διέπεται από κανόνες και έχει έρθει η ώρα να τους ενισχύσουμε».
«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να επαναβεβαιώσει την ανθρωπιά της και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο.
Σήμερα μιλάμε με μια φωνή προκειμένου να ενθαρρύνουμε τα Κράτη να λάβουν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για να απαλύνουμε τον πόνο των αμάχων» συνέχισε.
Οι δύο αξιωματούχοι κάλεσαν τα Κράτη Έθνη να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν με στόχο οι εμπλεκόμενοι στις συγκρούσεις να «σέβονται το δίκαιο».
Αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς εναντίον των νοσοκομείων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν και την Υεμένη ο Mauer επισήμανε ότι οι επιθέσεις εναντίον του ιατρικού προσωπικού διαπράττονται «όλες τις ημέρες ή όλες τις εβδομάδες» και όχι μόνο «όλους τους μήνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης