Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Απόλυτος κυρίαρχος ο Erdogan με 49,3% - Σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση

Τουρκία: Απόλυτος κυρίαρχος ο Erdogan με 49,3% - Σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση
Το φιλοκουρδικό HDP κέρδισε τη μάχη της κάλπης και μπαίνει στη Βουλή με 10,6% και 41 έδρες 
(upd6)Με ποιο τρόπο θα κυβερνήσει από εδώ και πέρα την Τουρκία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είναι το ερώτημα που τίθεται πλέον, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό το βασικό προεκλογικό ερώτημα απαντήθηκε.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Tayyip Erdogan συγκεντρώνει ποσοστό 49,3% όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των σημερινών 1ης Νοεμβρίου του 2015 τουρκικών εκλογών, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων.
Το κόμμα του Tayyip Erdogan, παρότι είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται από το 56% στην αρχή της καταμέτρησης των ψήφων, καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με τις 316 έδρες που λαμβάνει σήμερα, καθώς απαιτούνται 276 έδρες για αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα φτάνει το 25,4% και 134 έδρες, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος MHP το 11,9% και 58 έδρες ενώ το φιλοκουρδικό HDP κέρδισε τη μάχη με στο 10,6% καταλαμβάνοντας 41 έδρες.
Η αυτοδυναμία έρχεται με το 49,4% (316 έδρες) που συγκεντρώνει το ΚΔΑ με καταμετρημένο το 96,9% των ψήφων. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 το κόμμα είχε ποσοστό 40,87% και 258 έδρες.

Η καθολική άνοδος του ΚΔΑ, η καθολική πτώση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος και του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών και οι αυξομειώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των δυνάμεων, για λογαριασμό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Με βάση το 95,5% των ψήφων, το ΡΛΚ συγκεντρώνει το 25,4%, -134 έδρες (24,95% και 132 έδρες τον Ιούνιο), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος το 12,0% -41έδρες (16,29% και 80 έδρες τον Ιούνιο) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των λαών το 10,5% -59 έδρες (13,12% και 80 έδρες τον Ιούνιο).
Το φιλοκουρδικό κόμμα προς στιγμήν αντιμετώπισε κίνδυνο να μην ξεπεράσει το 10%. Ο κίνδυνος εξακολουθεί να ισχύει μεν, αλλά η πορεία του κόμματος είναι ανοδική.
Το ΚΔΑ καρπώθηκε εξολοκλήρου τις απώλειες των ακροδεξιών και ένα μέρος των ψήφων του φιλοκουρδικού κόμματος. Αυτό και τίποτε άλλο, είναι το απλό κλειδί για την κατανόηση του αποτελέσματος.
Το κόμμα του Tayyip Erdogan, παρότι είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται από το 56% στην αρχή της καταμέτρησης των ψήφων, καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με τις 316 έδρες που λαμβάνει σήμερα, καθώς απαιτούνται 276 έδρες για αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα φτάνει το 25,4% και 134 έδρες, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος MHP το 11,9% και 58 έδρες ενώ το φιλοκουρδικό HDP κέρδισε τη μάχη με στο 10,6% καταλαμβάνοντας 41 έδρες.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ahmed Davutoglu χαρακτήρισε τη σημερινή νίκη του κόμματός της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) «νίκη για τη δημοκρατία και το λαό μας».
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Τουρκίας, που όπως όλα δείχνουν θα επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο μετά την νίκη του κόμματός του, δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ότι η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη θα επιστρέψουν και πάλι στην Τουρκία.

Καταγγελίες του φιλοκουρδικού κόμματος για μη δίκαιη εκλογική διαδικασία 

Στο μεταξύ, για μη δίκαιη και ανελεύθερη εκλογική διαδικασία έκανε λόγο λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων στην Τουρκία, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος των λαών (HDP) Selahattin Demirtaş κι ενώ το κόμμα του είχε εξασφαλίσει την εισοδό του στην Τουρκική Βουλή.
Όπως τόνισε ο Κούρδος ηγέτης. το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες».
Ο Demirtaş, ανέφερε ότι μπορεί το HDP να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά ήταν αντιμέτωπο με μια πολιτική «σφαγής».
«Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο», συνέχισε.
«Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία», κατέληξε ο Demirtaş.
Παράλληλα, η αντιπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Figen Yukseknag δήλωσε σήμερα ότι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα της εσκεμμένης πολιτικής πόλωσης που ασκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan.
Η αντιπρόεδρος του κόμματος τόνισε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, ότι το HDP θα αναλύσει διεξοδικά την πτώση των ποσοστών του σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι το γεγονός ότι το κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 10% που χρειαζόταν για να εισέλθει στο κοινοβούλιο συνιστά σε κάθε περίπτωση μια επιτυχία.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Παρότι πρόκειται για αποτελέσματα κυρίως από την ανατολική Τουρκία, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές, ωστόσο όλα δείχνουν ότι το Κόμμα του Tayyip Erfogan έχει αυξημένες πιθανότητες για αυτοδυναμία.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα φτάνει το 23%, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών κατάφερε να ξεπεράσει το 10% και βρίσκεται οριακά στο 10,7% και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος στο 11,4%.
Εάν οι ακροδεξιοί δεν καταφέρουν τελικά να ξεπεράσουν το εθνικό όριο του 10% και δεν εκπροσωπηθούν στην εθνοσυνέλευση, είναι βέβαιη η αυτοδυναμία του Tayyip Erdogan ο οποίος έχει αυξήσει σχηματικά τη δύναμή του σε ολόκληρη τη χώρα.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 τα κόμματα είχαν συγκεντρώσει τα εξής ποσοστά:

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 40,79%
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 24,95%
Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 16,29% 
Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών 13,12%

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

Με ανοιχτά όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμη κι αυτό της μη αυτοδύναμης κυβέρνησης για δεύτερη συνεχόμενη φορά σήμερα 1η Νοεμβρίου του 2015 , προσέρχονται στις κάλπες οι Τούρκοι ψηφοφόροι. 
Τα 54 εκατομμύρια τούρκων ψηφοφόρων καλούνται να ψηφίσουν για την ανάδειξη εκπροσώπων τους στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική εποχή για τη χώρα η οποία έχοντας ανοικτό το προσφυγικό μέτωπο από την εμπόλεμη γειτονική της Συρία διαπραγματεύεται την ενταξιακή της πορεία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα ακανθώδες παραμένει και το Κουρδικό ζήτημα το οποίο καλείται ο νέος πρόεδρος να επιλύσει εάν επιθυμεί προχωρήσει η Τουρκία το ευρωπαϊκό μονοπάτι καθώς έχει αποτελέσει πρωταρχικό θέμα για τη Γερμανία.
Ο πρόεδρος Tayyip Erdogan και το κόμμα του ΑΚΡ στοχεύουν στην ανάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας που έχασαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Κάτι που δεν φαίνεται και τόσο ρεαλιστικό σε περίπτωση που το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ξεπεράσει και πάλι το όριο του 10% που προβλέπεται στην Τουρκία για την εκπροσώπηση ενός κόμματος στη Βουλή, ενδεχόμενο πολύ πιθανό καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν γύρω στο 12%.

Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Οι σημερινές εκλογές είναι οι δευτερες μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες αφού η εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου δεν ανέδειξε βιώσιμη και αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Για το αποτέλεσμα της σημερινής αναμέτρησης, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά χωρίς όμως να αποκλείονται και οι εκπλήξεις.
Είναι πολύ πιθανό ένα νέο κυβερνητικό αδιέξοδο καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων δεν άλλαξαν από τον Ιούνιο και παρά το κύμα τρομοκρατίας που ξέσπασε από τον Ιούνιο, την αναζωπύρωση του πολέμου με το ΡΚΚ, τη στοχοποίηση του φιλοκουρδικού κόμματος από την κυβερνητική παράταξη ως συνενόχου του ΡΚΚ και παρά τους κλυδωνισμούς της οικονομίας.
Για την ανάγκη αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης μιλάει σήμερα ο φιλοκυβερνητικός τύπος, για την τελευταία έξοδο πριν τη δικτατορία μιλάει η αντικυβερνητική εφημερίδα Hurriyet.
Ο πρόεδρος Erdogan πάντως έχει δώσει μεγάλη σημασία στην ήρεμη και πολιτισμένη διεξαγωγή των εκλογών κάνοντας τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί σχετικές δηλώσεις κατά την προσέλευσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu κάλεσε με τη σειρά του, τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες σαν να πηγαίνουν σε μια γιορτή της δημοκρατίας.
Στις Νοτιοανατολικές κουρδικές επαρχίες, εστία βίαιων ταραχών το καλοκαίρι, υπάρχει ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στα εκλογικά κέντρα.
Μεγάλος αριθμός ξένων παρατηρητών βρίσκεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ 60.000 μέλη τουρκικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών βρίσκονται σε εκλογικά τμήματα για επιτήρηση.
Οι κάλπες κλείνουν σε λίγη ώρα και τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 9 το βράδυ τοπική ώρα.

(Πρώτη ενημέρωση Κυριακή 1 Νοεμβρίου 11:24)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης