Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: H Ελλάδα θα λάβει τα 2 δισ. μετά το Eurogroup στις 9/11 - Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κάτω από 10 δισ. κρατικά κεφάλαια

Bloomberg: H Ελλάδα θα λάβει τα 2 δισ. μετά το Eurogroup στις 9/11 - Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κάτω από 10 δισ. κρατικά κεφάλαια
Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά ότι τη Δευτέρα 9/11 θα εγκριθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα – Εκκρεμεί πια μόνο η υποδόση του 1 δισ.
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εκταμιεύσει την καθυστερούμενη δόση των 2 δισ. ευρώ τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και οι τράπεζες να χρειαστυούν κάτω από 10 δισ. κρατικά κεφάλαια, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Η πληρωμή των 2 δισ. ευρώ μπορεί να εγκριθεί στο Eurogroup τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, οπότε και η ΕΚΤ θα παρουσιάσει την τελευταία αξιολόγηση της βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τα stress tests που ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο η ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 4,4 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 14,4 δισ. ευρώ στο δυσμενές.
Τα 2 δισ. ευρώ αποτελούν μέρος της αρχικής δόσης των 26 δισ. που στο μεγαλύτερο μέρος της είχε εκταμιευτεί τον Αύγουστο μετά τη συμφωνία των πιστωτών με την Ελλάδα για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Ακόμα 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί σε συνάρτηση με τα προαπαιτούμενα, ενώ από τα υπόλοιπα, τα 13 δισ. ευρώ πήγαν στην εξυπηρέτηση του χρέους και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Οι ελληνικές τράπεζες ίσως να χρειαστούν και μέρος από τα 10 δισ. ευρώ» υποστήριξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ η εκταμίευσή τους απαιτεί την υιοθέτηση των προαπαιτούμενων από πλευράς της Ελλάδας.
Είχαν προβλεφτεί ακόμα 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες με βάση το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ωστόσο, επειδή τα stress tests έδειξαν μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες οι τράπεζες μάλλον δεν θα τα χρειαστούν.
«Τα 10 δισ. ευρώ επαρκούν για την ώρα» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος με την καταληκτική ημερομηνία για το πακέτο για τα τράπεζες να είναι στις 15 Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης