Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Έτοιμη να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων τον Δεκέμβριο εμφανίζεται η ΕΚΤ

tags :
Reuters: Έτοιμη να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων τον Δεκέμβριο εμφανίζεται η ΕΚΤ
Η μείωση ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη από αυτή που αναμένουν οι αγορές, σημειώνει το πρακτορείο Reuters
Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να κατευθύνεται σε μείωση του επιτοκίων καταθέσεων τον ερχόμενο Δεκέμβριο διατυπώνει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις τεσσάρων διοικητικών στελεχών της ΕΚΤ, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
ειδικότερα, τα τέσσερα αυτά ανώτερα στελέχη ανέφεραν πως στο Δ.Σ. της ΕΚΤ διαμορφώνεται η πεποίθηση πως πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου.
Μάλιστα, ορισμένοι από τα διοικητικά μέλη της ΕΚΤ φέρονται να υποστηρίζουν μια μείωση μεγαλύτερη από 0,1%, που αναμένουν οι αγορές.
Το Δ.Σ. της ΕΚΤ φέρεται προετοιμασμένο να εξαντλήσει τις δυνατότητες που προσφέρει το συμβατικό αυτό εργαλείο νομισματικής πολιτικής, ενώ, όπως ανέφεραν οι πηγές του Reuters, εξετάζουν τροποποίησεις στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ένα πολύ πιο δύσκολο ζήτημα.
Στις 22 Οκτωβρίου η ΕΚΤ «έκλεισε» το μάτι στις αγορές για αύξηση των επιτοκίων στις 3 Δεκεμβρίου, με στόχο να «πολεμήσει» τις αποπληθωριστικές τάσεις.
Παράλληλα, η μείωση του επιτοκίου έχει ως στόχο να αποθαρρύνει τις τράπεζες από το να «παρκάρουν» τα χρήματά τους, ώστε να τονώσουν την παροχή των δανείων.
Μία από τις πηγές του Reuters ανέφερε πως το ΔΣ κινείται στην κατεύθυνση μιας «μεγάλης μείωσης του επιτοκίου», προσθέτοντας πως «σε βραχυπρόθεσμο τουλάχιστον επίπεδο, δεν υπάρχει πάτος στο επιτόκιο καταθέσεων».
Επιπλέον, δύο ακόμα στελέχη σχολίασαν πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΚΤ θα δράσει τον Δεκέμβριο, γιατί ο πληθωρισμός είναι κοντά στο μηδέν, με ένα τρίτο μέλος να εκτιμά ότι η μείωση του επιτοκίου είναι το λιγότερο αμφιλεγόμενο ζήτημα.
Μάλιστα, το Reuters επισημαίνει ότι η ΕΚΤ εξετάζει 20 διαφορετικές προτάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων σχετίζονται με τις αγορές στοιχείων ενεργητικού.
Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου, οι προτάσεις που θα φτάσουν τελικά στο τραπέζι της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου θα είναι λιγότερες, με τις επιτροπές να προκρίνουν τις καταλληλότερες.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης