Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Το εταιρικό χρέος στις ΗΠΑ έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2008

tags :
Goldman Sachs: Το εταιρικό χρέος στις ΗΠΑ έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2008
Για να προχωρήσουν σε εξαγορές και απορροφήσεις, αλλά και σε αγορά ιδίων μετοχών οι αμερικανικές εταιρείες διπλασίασαν τα χρέη τους
Το εταιρικό χρέος στις ΗΠΑ έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2008, όταν και ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αναφέρει σε σχετική έρευνά της η Goldman Sachs.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Goldman Sachs, οι αμερικανικές επιχειρήσεις προχώρησαν σε σταδιακό διπλασιασμό των χρεών τους, καθώς έκαναν μια σειρά από εξαγορές και απορροφήσεις, αλλά και επαναγορές ιδίων μετοχών.
Και παρότι εδώ και 7 χρόνια τα επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ είναι σε μηδενικό επίπεδο, λόγω της νομισματικής ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, οι αποπληρωμές τόκων έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40% το ίδιο διάστημα.
Την ίδια ώρα το επιτόκιο που καταβάλλεται, εντούτοις, έχει υποχωρήσει στο 4% από 6% το 2009.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το χρέος έχει διπλασιαστεί, η κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων δεν έχει ακολουθήσει αντίστοιχη πορεία.
Ακόμα και αν συγκριθεί με τα EBITDA τους, το καθαρό χρέος των αμερικανικών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατά 30%.
Η προειδοποίηση στις επιχειρήσεις είναι σαφής, καθώς αν δεν καταφέρουν να ωθήσουν σε άνοδο την κερδοφορία τους, το ύψος του χρέους θα καταστεί ακόμα βαρύτερο μετά την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed.

November 10 COTD 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης