Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανοί σοφοί: Συστάσεις στην ΕΚΤ – Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να λήξει νωρίτερα

Γερμανοί σοφοί: Συστάσεις στην ΕΚΤ – Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να λήξει νωρίτερα
Οι οικονομικοί σύμβουλου της γερμανικής κυβέρνησης προτείνουν στην ΕΚΤ να ολοκληρώσει νωρίτερα από ότι έχει σχεδιαστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)
Με τη γραμμή του διοικητή της Bundesbank, Jens Weidmann, όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, συντάσσονται οι Γερμανοί σοφοί (German Council Of Economic Experts).
Οι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης προτείνουν στην ΕΚΤ να ολοκληρώσει νωρίτερα από ότι έχει σχεδιαστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και προειδοποιούν ότι τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα.
Στην ετήσια αναφορά τους για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, ανέφεραν ότι τα χαμηλά επιτόκια θα μπορούσαν να «διαβρώσουν» τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών.
Η πρόταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προθέσεις του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, υπό το βάρος των αποπληθωριστικών πιέσεων.
Οι γερμανοί σοφοί καλούν για το ακριβώς αντίθετο, πιέζοντας την ΕΚΤ να περιορίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή να το ολοκληρώσει πιο σύντομα από το αναμενόμενο.
Όπως αναφέρουν, «περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητα για τη δημιουργία μιας αυτοσυντήρητης οικονομικής ανάκαμψης.
Τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα και διαβρώνουν τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών μεσοπρόθεσμα.
Το να βασιζόμαστε μόνο στους μακροπροληπτικούς κανόνες δεν μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα.
Επομένως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επιβραδύνει την επέκταση του προϋπολογισμού της ή ακόμη να το ολοκληρώσει νωρίτερα απ' ό,τι έχει ανακοινωθεί», επισημαίνεται.
Το πρόγραμμα, σημειωτέον, λήγει τον Σεπτέμβριο του 2016, ωστόσο τον Δεκέμβριο αναμένεται απόφαση από την ΕΚΤ για την επέκτασή του.
Χθες ο διοικητής της Bundesbank, Jens Weidmann, εξέφρασε την αντίθεσή του στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης