Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Καταδίκασαν τα επεισόδια στη διαδήλωση για το Κλίμα στο Παρίσι Hollande και Cazenueve

Γαλλία: Καταδίκασαν τα επεισόδια στη διαδήλωση για το Κλίμα στο Παρίσι Hollande και Cazenueve
Εγιναν περισσότερες απο 208 προσαγωγές οι 174 εκ των οποίων οδήγησαν σε προφυλακίσεις
(Upd3) Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Παρίσι στην διαδήλωση των ακτιβιστών για το Κλίμα καθώς γάλλοι αστυνομικοί με εξάρτυση έριξαν δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών στην πλατεία Ρεπουμπλίκ, στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στο σημείο όπου νωρίτερα ακτιβιστές για το κλίμα είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα.
Εγιναν περισσότερες απο 208 προσαγωγές οι 174 εκ των οποίων οδήγησαν σε προφυλακίσεις.

Embedded image permalink

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Bernard Cazenueve εξέφρασε τη λύπη του για τις ταραχές και κυρίως για το γεγονός ότι «πολλές δεκάδες άνθρωποι που φόραγαν κουκούλες ή είχαν τα πρόσωπα καλυμμένα πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης».
Καθώς αυτές οι ομάδες χρησιμοποίησαν αντικείμενα που είχαν αφήσει οι πολίτες στην πλατεία για να αποτίσουν φόρο τιμής στους 130 νεκρούς των επιθέσεων του Παρισιού πριν από 15 ημέρες, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση για την καταδίκη αυτών των βιαιοπραγιών «με το μεγαλύτερο σθένος ως σεβασμό στα θύματα των επιθέσεων».
Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα «οι στατικές συγκεντρώσεις και οι ανθρώπινες αλυσίδες επετράπησαν, όχι οι διαδηλώσεις» εξήγησε ο Bernard Cazenueve .
Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης «δε μπορούν να εμποδίζονται από τη βασική αποστολή τους, να εγγυώνται δηλαδή την ασφάλεια της Διάσκεψης για το Κλίμα όπου αναμένονται περίπου 150 επικεφαλής Κρατών» υπογράμμισε.
Την ίδια ώρα ο γάλλος υπουργός χαιρέτισε τις «58 συγκεντρώσεις των πολιτών» που πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα ηρεμίας χθες Σάββατο (28/11) και σήμερα Κυριακή (29/11) σε ολόκληρη την χώρα.
Στο Παρίσι «μια ανθρώπινη αλυσίδα πολλών χιλιάδων ανθρώπων είχε ως αποτέλεσμα μια ειρηνική κινητοποίηση που στέφθηκε με επιτυχία» τόνισε. «Όμως το απόγευμα μια βίαιη μειοψηφία επιχείρησε να οργανώσει χωρίς να της επιτραπεί μια διαδήλωση από την πλατεία Δημοκρατίας», επισήμανε ο Γάλλος υπουργός.
«Δεν πρέπει να προβαίνουμε σε καμία σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που διαδηλώνουν καλή τη πίστη και αυτών των ομάδων που δεν έχουν παρά ένα στόχο: να εκμεταλλεύονται τις υπεύθυνες και νόμιμες συγκεντρώσεις για να διαπράττουν απαράδεκτες βιαιοπραγίες» προσέθεσε ο Cazenueve.
Ο υπουργός είπε επίσης ότι 26 άνθρωποι τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Γαλλία σε σχέση με τις διαδηλώσεις κατά της COP21.

Συγκρούσεις με την αστυνομία 

Νωρίτερα, περίπου 200 διαδηλωτές, ορισμένοι με καλυμμένα τα πρόσωπα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε έναν δρόμο που οδηγεί στην πλατεία, η οποία έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης για τους Παριζιάνους μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.
Η αστυνομία έριξε χημικά εναντίον ορισμένων διαδηλωτών που προσπάθησαν να φθάσουν στην πλατεία και χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διασκορπίσει άλλους.
Διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα υπέρ του κλίματος και της δημοκρατίας.
«Επρόκειτο για βίαιες ολιγομελείς ομάδες που επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης πετώντας αντικείμενα» όπως για παράδειγμα πλαστικές μπάλες, επισήμανε ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης, ο οποίος διευκρίνισε επιπλέον ότι κανείς από τους αστυνομικούς ή τους διαδηλωτές δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Αψήφησαν την απαγόρευση και σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα

Νωρίτερα, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο Παρίσι, εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν σήμερα μια μακρά ανθρώπινη αλυσίδα σε μεγάλη λεωφόρο του ανατολικού Παρισιού καταγγέλλοντας «την επείγουσα κατάσταση του κλίματος».
Μια ημέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα όπου θα συμμετέχουν 150 ηγέτες από όλο τον κόσμο, οι διαδηλωτές ζητούν τη λήψη άμεσων πολιτικών αποφάσεων για να γίνει ο πλανήτης μας ένας καλύτερος κόσμος για να ζούμε.

Embedded image permalink

Κατά μήκος του βουλεβάρτου Βολτέρ οι ακτιβιστές, που αναμένεται να φθάσουν τις «δεκάδες χιλιάδες» σύμφωνα με τους διοργανωτές, κρατάνε χέρι-χέρι φωνάζοντας συνθήματα όπως «πιο ζεστά από το κλίμα», ή ακόμη «εκμεταλλεύονται, ρυπαίνουν, επωφελούνται! Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι κοινωνική και κλιματική».
«Απογοητευθήκαμε πολύ από την ακύρωση της διαδήλωσης, αλλά είναι μια καλή εναλλακτική για να κινητοποιηθούμε» τονίζει ο Onde, μια 29 χρονη ακτιβίστρια, που ήρθε μαζί με δύο φίλες της, και είναι ερευνήτριες στις επιστήμες της ζωής στη γη.
Για τον Leo, φοιτητή Φιλοσοφίας στα παρισινά προάστια, 21 ετών, «αυτή η ανθρώπινη αλυσίδα είναι μια αντι-εξουσία των πολιτών στην επίσημη διάσκεψη που θα είναι αντι-παραγωγική, γιατί γίνεται μαζί με τους βιομηχάνους που τα συμφέροντά τους είναι αντίθετα με την οικολογία».
(Πρώτη ενημέρωση Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015 16:25)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης