Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hatzius (Goldman Sachs):Το δολάριο θα ανατιμηθεί έναντι του ευρώ, λόγω της απόκλισης Fed – ΕΚΤ

Hatzius (Goldman Sachs):Το δολάριο θα ανατιμηθεί έναντι του ευρώ, λόγω της απόκλισης Fed – ΕΚΤ
Σταδιακή αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed εντός του 2016, προβλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs
Την εκτίμηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve – Fed) θα προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων της, ώστε να μην προκαλέσει «αναταράξεις» στις μεγάλες αγορές, όπως αυτή των ομολόγων, εξέφρασε ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs.
Ειδικότερα, μιλώντας στο αμερικανικό CNBC προέβλεψε πως η Fed θα προχωρήσει με σχετικά μετριοπαθή ρυθμό στην αύξηση των επιτοκίων, «25 μονάδες βάση κάθε τρίμηνο» πιο συγκεκριμένα.
Με βάση αυτό το σενάριο, η οικονομία των ΗΠΑ θα συνεχίσει «να κάνει λίγο ή πολύ ότι κάνει σήμερα με όρους ανάπτυξης» ανέφερε.
Παράλληλα, ο Hatzius τόνισε πως η εγχώρια ζήτηση και η καταναλωτική δαπάνη θα είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2016.
Στη συνέχεια σχολίασε πως οι προσδοκίες για την ανάπτυξης είναι απογοητευτικές τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί πέρα από τις εκτιμήσεις.
Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο του 2015 προστέθηκαν 271 χιλ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 5%.
Η ενίσχυση της απασχόλησης ενδέχεται να ασκήσει ανοδικές ωθήσεις στην κατανάλωση το 2016, επεσήμανε ο Hatzius.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα σημειωθεί κάποια επιτάχυνση του πληθωρισμού, με την Goldman Sachs να υπολογίζει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,6%, κάτω όμως από τον στόχο 2% της Fed.
Ο Hatzius υποστήριξε, ακόμα, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα λάβει νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση στις 3 Δεκεμβρίου, με την απόκλιση της πολιτικής που ασκούν οι δύο κεντρικές τράπεζες να εντείνεται.
Αυτή η κατάσταση θα ασκήσει ανοδική ώθηση στην ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ, κατέστησε σαφές ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης