Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρωτική νίκη με 30,8% του Εθνικού Μετώπου της Le Pene στον Α' γύρο των Περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας

tags :
Σαρωτική νίκη με 30,8% του Εθνικού Μετώπου της Le Pene στον Α' γύρο των Περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας
O Sarkozy ανακοίνωσε, οτι δεν θα συνεργαστεί στο Β' γύρω των Περιφερειακών εκλογών με τους Σοσιαλιστές 
(upd3) To αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στην Γαλλία είναι εξαιρετικό τόνισε η μεγάλη νικήτρια των εκλογών η Marine Le Pen του Εθνικού Μετώπου.
Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ιστορική επιτυχία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου τόνισε.
«Αποστολή μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα την εθνική ενότητα που έχει ανάγκη η χώρα».
Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, οι οποίες φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τα exit Polls δίνουν στο Εθνικό Μέτωπο το 30,8% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο κερδίζοντας 6 από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας.
Δεύτερο, με 27,2% είναι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του N. Sarkozy και στο 22,7% οι Σοσιαλιστές του F. Hollande.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά το Εθνικό Μέτωπο κερδίζει τις 6 απο τις 13 Περιφέρειες της χώρας κατέχοντας σε αυτές ποσοστά ρεκόρ που φτάνουν και ξεπερνούν το 40%.
Τα exit Polls δίνουν σημαντική άνοδο της Marine Le Pen έως και 42,1% στο Βορρά, όπου ήταν φοβορί, στην περιφέρεια Nord-Pas de Calais ενώ και η ανιψιά της Marion Marechal Le Pen, που είναι υποψήφια στο Νότο στην περιφέρεια provence-Alpes-Cote d’Azur είναι πρώτη με 41,7%.
Είναι ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και εν μέσω μιας σοβαρής προσφυγικής κρίσης ενώ θεωρείται κρίσιμο τεστ για τον γάλλο πρόεδρο Hollande που αναμένεται να γευτεί μια σοβαρή ήττα.
Σε επίπεδα ρεκόρ φαίνεται οτι κυμαίνεται και η αποχή που υπολογίζεται οτι θα ξεπεράσει το 50%.
Ο πρώην πρωθυπουργός N. Sarkozy, λίγο μετά την ανακοίνωση των Exit Polls ανακοίνωσε, οτι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί στο Β' γύρω των Περιφερειακών εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου, με τους Σοσιαλιστές σε μια προσπάθεια να σταματήσει την επέλαση του Εθνικού Μετώπου της Le Pen.
Ο Β' γύρος των εκλογών θεωρείται καθοριστικής σημασίας καθώς μπορεί να ανατρέψει τα σημερινά αποτελέσματα.

Le Figaro: Το ΣΟΚ

Στο μεταξύ, ο γαλλικός αρχίζει να αντιδρά ποικιλοτρόπος στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Περιφερειακών εκλογών με την εφημερίδα Le Figaro να δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της αυριανή της έκδοσης τον τίτλο "Το ΣΟΚ" αναφερόμενη στη σαρωτική επικράτηση του Εθνικού Μετώπου. 


 
Νωρίτερα το bankingnews έγραφε: 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειναν στο δεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί» (LR) του Nicolas Sarkozy και το Front National της Le Pen, από 27% έως 30% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ακολουθεί το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Hollande στο 22-23%.
Τα κόμματα που θα συγκεντρώσουν το 10% των ψήφων μπορούν να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο, που σημαίνει πιθανότητα για τρεις και πλέον υποψηφίους.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τοποθετούν το Εθνικό Μέτωπο στην πρώτη θέση σε έξι περιφέρειες στο πρώτο γύρο. Μετά τη μεγάλη άνοδο πέρυσι στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο εμφανίζεται σε θέση να επικρατεί σε τουλάχιστον τρεις περιφέρειες.
Είναι η έκτη φορά που οργανώνονται οι περιφερειακές εκλογές από το 1986 οπότε και θεσμοθετήθηκαν. 
Το εκλογικό σύστημα είναι αναλογικό και προβλέπονται δύο γύροι ενώ οι περιφέρειες, από 22 έχουν πλέον συμπτυχθεί σε 13. 
Καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα οι δημοσκοπήσεις έδειχνα συνεχή άνοδο της ακροδεξιάς Marine Le Pen, ενώ προέβλεπαν την πανωλεθρία των Σοσιαλιστών -οι οποίοι κατείχαν το σύνολο των περιφερειών εκτός μίας, την Αλσατίας- και την αμφίβολη κυριαρχία των Ρεπουμπλικάνων του πρώην προέδρου Sarkozy ο οποίος επανέρχεται στο προσκήνιο..
Το ερώτημα είναι πόσο έχει ωφελήσει πολιτικά και εκλογικά η προσφυγική κρίση και ο φόβος των γάλλων για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.
(Πρώτη ενημέρωση Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 21:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης