Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi (ΕΚΤ): Αν κριθεί απαραίτητο, η ΕΚΤ θα εντείνει τη χρήση εργαλείων για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών

Draghi (ΕΚΤ): Αν κριθεί απαραίτητο, η ΕΚΤ θα εντείνει τη χρήση εργαλείων για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών
Τα εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2014 παράγουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, σημείωσε ο διοικητής της ΕΚΤ
Την ανάγκη να επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2% τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Μπολόνια της Ιταλίας, επισημαίνοντας ότι αν κριθεί απαραίτητο, θα ενταθεί η χρήση των εργαλείων της ΕΚΤ προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών.
Όπως ανέφερε, η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ καταδεικνύει ότι η κεντρική τράπεζα έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και τόνισε ότι μετά τα νέα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στον στόχο του 2% χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
Πρόσθεσε δε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες.
Βεβαίως, σημείωσε ο Mario Draghi, ενώ η νομισματική πολιτική μπορεί να επιφέρει σταθερότητα των τιμών, αυτό από μόνο του δεν διασφαλίζει μακροχρόνια ευημερία.
Προκειμένου να έχουμε μια δομική ανάκαμψη, πρέπει να αυξηθεί όχι μόνο η τρέχουσα ανάπτυξη, αλλά και η εν δυνάμει ανάπτυξη, επισήμανε και συμπλήρωσε ότι κλειδί γι' αυτό είναι η αύξηση των επενδύσεων.
Οι επενδύσεις έχουν περιοριστεί – συγκρατηθεί στη ζώνη του ευρώ εξαιτίας τριών παραγόντων: της αδύναμης δυναμικής ζήτησης, του ακόμη υψηλού ιδιωτικού χρέους και της εύθραυστης εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα.
Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ακόμη ότι η ζώνη του ευρώ χρειάζεται σήμερα να κάνει επιπλέον βήματα, παράλληλα με την υποστήριξη της ζήτησης, για να αντιμετωπίσει το υπερβολικό χρέος και την εύθραυστη εμπιστοσύνη.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε, είναι το κλειδί για αυτό.
Ορισμένες χώρες, συμπλήρωσε, είναι σαφές ότι έχουν μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), κάτι που δημιουργεί εμπόδια στην ισχυρότερη ανάκαμψη της πίστωσης.
Όλα αυτά εξηγούν γιατί η διευκόλυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου πολιτικής δράσης προκειμένου να αποκατασταθούν οι παραγωγικές επενδύσεις.
Πρόσθεσε δε, ότι η εν εξελίξει εργασία προς την Ένωση των Αγορών Κεφαλαίου (Capital Market Union – CMU) είναι μια ευκαιρία για να επιταχυνθεί η πρόοδος επίσης σε αυτό το μέτωπο.
Όπως ανέφερε ο Mario Draghi, αν πραγματικά θέλουμε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη, είναι σημαντικό, ακόμη και καθυστερώντας κάποιες περισσότερο πιεστικές προτεραιότητες, να συνεχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη ολοκλήρωσης της νομισματικής ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης