Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα εποχή στην Ισπανία - Στον αέρα ακόμη ο σχηματισμός κυβέρνησης, παρά τη νίκη του Λαϊκού Κόμματος (28,72%)

Νέα εποχή στην Ισπανία -  Στον αέρα ακόμη ο σχηματισμός κυβέρνησης, παρά τη νίκη του Λαϊκού Κόμματος (28,72%)
Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκαν οι Σοσιαλιστές με 22,02% και 90 έδρες και τρίτη πολιτική δύναμη το Podemos με 20,66% και 69 έδρες
(upd 11) Μια νέα πολιτική εποχή ξεκινά από σήμερα στην Ισπανία μετά τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, με τους Ισπανούς να βάζουν τέλος στον δικομματισμό που κυριάρχησε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας από το 1977.
Πλέον για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι απαραίτητη η επίτευξη συμφωνιών, ενώ είναι ασυνήθιστη η πολιτική αβεβαιότητα που συνοδεύει τις εκλογές.
Η έντονη παρουσία στον ισπανικό κοινοβούλιο των Ciudadanos (Πολίτες) και ειδικότερα του Podemos (Μπορούμε) έχουν διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό, όπου το Λαϊκό Κόμμα μπορεί μεν να αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη, όμως με ποσοστό 28,72% των ψήφων και με πολλές δυσκολίες στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το νέο Κοινοβούλιο θα είναι ένα πάζλ με περισσότερα κομμάτια από το προηγούμενο, τα οποία συν τοις άλλοις είναι πιο δύσκολο να ταιριάξουν μεταξύ τους εξαιτίας των ασυμβατοτήτων που υπάρχουν μεταξύ τους.
Η σκιά της ακυβερνησίας είναι αυτή που σημαδεύει την επόμενη ημέρα των εκλογών, καθώς λείπει μια συμφωνία περισσοτέρων των τριών κομμάτων προκειμένου να επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών.
Με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular) με 28,72% χάνει 63 βουλευτές έναντι των εκλογών του 2011 και μένει με 123 βουλευτές, πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία, ακόμη και αν εξασφάλιζε την υποστήριξη των 40 βουλευτών του φιλελεύθερου κόμματος των Ciudadanos (Πολίτες).
Το δεύτερο κόμμα, οι Σοσιαλιστές (PSOE), έλαβαν το 22,02% και 90 έδρες, 20 λιγότερες από όσες είχε προηγουμένως, ωστόσο καταφέρνει να ηγείται της αντιπολίτευσης, ενώ θα μπορούσε να αναζητήσει μια εναλλακτική πλειοψηφία, περίπλοκη ίσως και με σοβαρές πολιτικές αντιθέσεις.
Σημειώνεται ότι Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές έχασαν συνολικά 5,4 εκατ. ψήφους σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2011.
Από τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου αναδείχθηκαν νέες εναλλακτικές πολιτικές δυνάμεις, με το Podemos (Μπορούμε) να αναδεικνύεται σε τρίτη πολιτική δύναμη, λαμβάνοντας το 20,66% και 69 έδρες, ενώ οι Ciudadanos (Πολίτες) έμεινε πολύ μακριά από τις προσδοκίες του, ερχόμενο τέταρτο με 13,93% και 40 έδρες.



Το Λαϊκό Κόμμα είναι αυτό που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις γενικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, τις πιο αμφίρροπες εκλογές ιστορικά στην Ισπανία, όμως ο Mariano Rajoy θα δυσκολευθεί πολύ να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει.
Επίσης δύσκολος θα είναι να διαμορφωθεί μια εναλλακτική πλειοψηφία με το Λαϊκό Κόμμα και σε κάθε περίπτωση, θα ήταν απαραίτητη μια συμφωνία περισσοτέρων των τριών κομμάτων.
Οι Σοσιαλιστές (PSOE) ως δεύτερη δύναμη θα μπορούσαν να περιμένουν την προσπάθεια του Λαϊκού Κόμματος για σχηματισμό κυβέρνησης και να αναζητήσουν αργότερα μια συμμαχία με κόμματα της Αριστεράς, κάτι που επίσης δεν είναι εύκολο, δεδομένων των διαφορετικών προγραμματικών θέσεων.
Σοσιαλιστές και Podemos αθροίζουν 159 έδρες, σχεδόν ίδιες με τις 162 έδρες του Λαϊκού Κόμματος και των Ciudadanos.
Το κόμμα του Pablo Iglesias θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κυβερνήσουν οι Σοσιαλιστές με άλλα κόμματα, αν και ένα από τα εμπόδια για μια τέτοια συμφωνία είναι η θέση του Podemos υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την Καταλονία.
Μια άλλη επιλογή είναι μια μεγάλη συμμαχία Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστών, κάτι στο οποίο όμως αντιτίθεται ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Pedro Sanchez.
Έτσι, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών θα βρισκόταν στην πολύ δύσκολη θέση να επιλέξει μεταξύ του να επιτρέψει στο Λαϊκό Κόμμα να κυβερνήσει ή να συμμαχήσει στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την Καταλονίας, κάτι που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για το κόμμα.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», ποτέ άλλοτε στην Ισπανία δεν κέρδισε ένα κόμμα με τόσο χαμηλό ποσοστό και ποτέ άλλοτε η εκλογική βραδιά δεν άφηνε αυτή την πολιτική αβεβαιότητα για το μέλλον.
Επίσης, το εκλογικό αποτέλεσμα έχει «σημαδευτεί» από την εκκωφαντική παρουσία των νέων κομμάτων, του Podemos και των Ciudadanos.
Ιδιαίτερα καλό είναι το αποτέλεσμα για τους Podemos, αν και δεν κατάφερε να φθάσει τους Σοσιαλιστές και έμεινε τρίτο με 69 έδρες.
Πάντως, είναι αξιοσημείωτα τα ποσοστά που πέτυχαν οι Podemos σε Καταλονία και στη Χώρα των Βάσκων, όπου άλλαξαν ολοκληρωτικά το πολιτικό σκηνικό εκεί.
Οι Ciudadanos από την άλλη, έμειναν τελικά στην τέταρτη θέση με 40 έδρες.
Ο επικεφαλής τους Albert Rivera δεν κατάφερε να εκπληρώσεις τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει το ίδιο το κόμμα: δεν ηγείται της αντιπολίτευσης και δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο προκειμένου να ταιριάξουν τα ασύμβατα κομμάτια του παζλ στο νέο κοινοβούλιο.
Η πολιτική αστάθεια που σκιαγραφείται είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι δύσκολο να διαμορφωθεί μια εναλλακτική πλειοψηφία σε αυτή του Λαϊκού Κόμματος.
Ποτέ άλλοτε στην Ισπανία δεν κυβέρνησε τη χώρα κόμμα που δεν αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές, όπως επίσης ποτέ δεν υπήρξε ένα Κοινοβούλιο τόσο κατακερματισμένο.

Αύξηση της συμμετοχής στο 73,2% - Στο 26,8% η αποχή



Εν τω μεταξύ, η συμμετοχή στις ισπανικές εκλογές αυξήθηκε στο 73,2%, όταν το 2011 ήταν στο 68,94%.
Από τα στοιχεία που ξεχωρίσουν είναι η μείωση του «λευκού» (στο 0,9% έναντι του 1,29% το 2011), καθώς και του άκυρου, το οποίο μειώθηκε στο μισό έναντι του 2011, στο 0,75%.
Σε όλες τις αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας καταγράφηκε αύξηση της συμμετοχής, εκτός από τη Μούρθια, ενώ στη Μαδρίτη καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής, στο 77,75%.
Από την άλλη, η αποχή έφθασε το 26,8%.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Ο δικοματισμός στην Ισπανία μετά τις κρίσιμες εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου του 2015, μπορεί να πληγώθηκε αλλά σίγουρα δεν πέθανε καθώς το Λαικό Κόμμα Patrido Popular του πρωθυπουργού Rajoy κατάφερε να είναι ο νικητής και να σταθεί στα πόδια του, μετά απο μια σκληρή μάχη, χωρίς αυτοδυναμία.
Οι Σοσιαλιστές κατάφεραν να αποφύγουν μια ταπεινωτική ήττα καθώς μαζί με το Λαικό κόμμα  συγκεντρώσουν το 50% των ψήφων.
Οι Podemos κινήθηκαν εντός του ανεμενόμενου στην Ισπανία.
Σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα του Ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών κι έχοντας καταμετρήσει το 99,65% των ψήφων
-Το Λαικό Κόμμα του πρωθυπουργού Mariano Rajoy κερδίζει το 28,71% και 123 έδρες από τις 350 έδρες του Ισπανικού Κοινοβουλίου.
- Τη δεύτερη θέση κατέλαβαν οι Σοσιαλιστές του Pedro Sánchez με 22,02% και 90 έδρες.
- Στην τρίτη θέση οι Podemos του Pablo Iglesias με 12,65% και 42 έδρες - χωρίς την Καταλονία και τις άλλες αυτοδιοικούμενες  περιφέρειες.
Μαζί με την Καταλονία το Podemos λαμβάνει 69 έδρες.
- Στην 4η θέση οι Ciudadanos του Albert Rivera με 13,93% και 40 έδρες.

Η αρνητική έκπληξη είναι οι Podemos οι οποίοι έλαβαν 20,6% και 5,18 εκατ ψήφους - και αναμενόταν να κινηθούν υψηλότερα - η εκλογική καθίζηση των Podemos αποδίδεται και στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων ο ηγέτης των Podemos, Pablo Iglesias σε δηλώσεις του στην Κρατική τηλεόραση υποστήριξε οτι «η Ισπανία γεννήθηκε σήμερα.
Ψήφισε για αλλαγή του συστήματος, του Συντάγματος, για κοινωνικά δικαιώματα και μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα».

Ποιοι θα σχηματίσουν κυβέρνηση;

Στις 13 Ιανουαρίου 2016 ορκίζεται η νέα κυβέρνηση στην Ισπανία, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα και η πρώτη ψήφος εμπιστοσύνης.
Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα το Λαικό Κόμμα και οι Ciudadanos συγκεντρώνουν 163 έδρες και είναι η επικρατέστερη κυβέρνηση.
Οι σοσιαλιστές και οι Podemos συγκεντρώνουν 132 έδρες και μόνο εάν ενταχθούν οι Ciudadanos φθάνουν τους 162 βουλευτές.
Οι πολιτικοί συνδυασμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία είναι οι εξής όπως προσδιορίζεται στο παρακάω πίνακα

Embedded image permalink

Εκλογικά αποτελέσματα στο σύνολο της Ισπανίας περιλαμβανομένων και των ημιαυτόνομων περιοχών
Embedded image permalink

Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία 20/12/2015 - Ενσωμάτωση 99,5% - Χωρίς τις αυτόνομες περιοχές.
Embedded image permalink

Αποτελέσματα Καταλονίας 2015
Embedded image permalink

Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία 2011
Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Μωρίτερα τα Exit Polls έδειναν:

Με 26,8% ήρθε πρώτο κόμμα στην Ισπανία το Λαικό κόμμα ακολουθούμενο από τους σοσιαλιστές και Podemos.
Με βάση τα exit polls δεν προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά υποχρεωτικά η Ισπανία οδηγείται σε κυβέρνηση συνεργασίας ίσως με το κόμμα των πολιτών του Albert Rivera αν καταφέρει τελικώς να μπει στην Βουλή. 
Τα αποτελέσματα δεν αποτελούν έκπληξη στην Ισπανία καθώς ήταν εντός των προβλέψεων όπως είχαν καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις.
Με βάση τα Exit Polls το Λαϊκό κόμμα λαμβάνει 114-118 έδρες, (από τις 176 που απαιτείται για αυτοδύναμη κυβέρνηση) οι Σοσιαλιστές 81-85 έδρες, οι Podemos 76-80 έδρες και οι Ciudadanos 47-50 έδρες.
Με βάση άλλη εταιρία δημοσκοπήσεων σε exit polls το Λαικό κόμμα λαμβάνει 121-124 οι σοσιαλιστές PSOE 79-83, οι  Podemos 70-74 και οι Ciudadanos 46-50.
Υπάρχει ωστόσο κι ένα απο τα Exit Poll, το TNS που διαφοροποιείται και δείνει στο Λαικό Κόμμα 26,8% με δεύτερους τους Podemos με 21,7%, και τους Σοσιαλιστές να ακολουθούν με 20,5% και τους Ciudadanos με 15,2%.
Συνολικά η Ισπανική βουλή έχει 350 έδρες.

Πρωτιά Λαϊκού Κόμματος, "μάχη" Σοσιαλιστών και Podemos δείχνουν τα exit polls

Η προσέλευση έφτασε λίγο πριν το κλέισιμο της κάλπης το 58,36%, μία μόλις μονάδα περισσότερο από τις εθνικές εκλογές του 2011.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας El Pais η μεγαλύτερη συμμετοχή καταγράφηκε στις Περιφέρειες της Βαλένθια (63,40%), της Μαδρίτης (63,37%), της Καντάμπρια (62,30%) και της Ριόχα (60,62%), ενώ τα χαμηλότερα στην ηπειρωτική Ισπανία στις Αστούριες (56,97%), της Καταλωνίας (56,63%), της Εστρεμαδούρας (56,37%), της Ανδαλουσίας (55,81%) και των Βαλεαρίδων (52,19%).
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας El Mundo, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ισπανών ψηφοφόρων έχει αυξηθεί μέσα στην τετραετία στους 34.631.581, από 34.296.458, που ήταν το 2011.

Η εκλογική πορεία σοσιαλιστιών και Λαικού Κόμματος στην Ισπανία από το 1982

Embedded image permalink

Να σημειωθεί οτι στις εκλογές του 2011, το Λαϊκό κόμμα είχε κερδίσει 186 έδρες και οι Σοσιαλιστές 110.
 
Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Η πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα Κυριακή 20 Δεκεμβρίου του 2015 στην Ισπανία, με τους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι θα είναι η πλέον ανατρεπτική μάχη των τελευταίων 40 χρόνων οπότε και η χώρα απαλλάχτηκε από τη δικτατορία του Φράνκο το 1975.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 10:00 ώρα Ελλάδας, όπου 36 εκατομμύρια ισπανών αναμένεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για να εκλέξουν 350 βουλευτές.
Τα παραδοσιακά κόμματα έχουν στιγματιστεί από τις καταγγελίες περί διαφθοράς και οικονομική κακοδιαχείριση έχοντας καταστρέψει την Ισπανία μετά την επιστροφή της στη δημοκρατία το 1978.
Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στα ύψη πάνω από 20% έχει βρεθεί η ανεργία 3 φορές στα τελευταία 30 χρόνια.
Τα κόμματα Podemos αριστερό και Ciudadanos φιλελεύθερο έχουν αξιοποιήσει την απογοήτευση των ψηφοφόρων με διαφορετικούς τρόπους. Το Podemos ζητάει την στήριξη των Ισπανών για να βάλλει ένα τέλος στο ελιτίστικο σύστημα, ενώ το Ciudadanos έχει ως στόχο να καταστήσει την Ισπανία πιο ανταγωνιστική και πιο διαφανή.
"Ο άνεμος αλλαγής πνέει στην Ισπανία.
Παραδοσιακά κόμματα είναι πιθανό να αμφισβητηθούν και θα μπορούσαν κάλλιστα να χάσουν την κυριαρχία τους ", δήλωσε  οικονομολόγος της ING Bank στις Βρυξέλλες στο Bloomberg.
Μια δημοσκόπηση Gesop που δημοσίευσε η El Periodic d'Andorra  έδειξε ότι το Popular Party (PP) το Λαικό Κόμμα λαμβάνει 26,2% με τους Σοσιαλιστές στη δεύτερη θέση με 21%.
Το Podemos στην δημοσκόπηση έλαβε ποσοστά 20,4% και το Ciudadanos 15,9%.
Άλλη δημοσκόπηση ωστόσο φέρνει το Podemos στην 4η θέση.

Καθ 'όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρόεδρος του Λαικού Κόματος Rajoy έχει επανειλημμένα δηλώσε ότι το κόμμα που θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους, θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Μάλιστα τάχθηκε ενάντια σε ένα μεγάλο συνασπισμό των «ηττημένων», επικαλούμενος τις εκλογές στην Πορτογαλία του Οκτωβρίου του 2015, όπου μια συμμαχία αριστερών ανέτρεψε την συντηρητική κυβέρνηση, η οποία είχε τις περισσότερες ψήφους.
Χωρίς σαφή νίκη, το Λαϊκό Κόμμα σίγουρα θα χρειαστεί έναν σύμμαχο στην κυβέρνηση.
Οι Σοσιαλιστές και οι Podemos μάχονται για την πτώση του Λαικού Κόμματος ενώ ο αρχηγός τωνCiudadanos, Α. Rivera, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν συμμαχήσει με άλλα κόμμαα αν αυτός δεν είναι ο πρωθυπουργός.

Τι ανέφερε στις 19 και 20/12 το bankingnews


Η μεγάλη αλλαγή που αναμένεται να βρει τους ισπανούς την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι η πτώση του δικομματισμού που κυριαρχεί στην Ισπανία έως σήμερα, με το Λαϊκό κόμμα και τους Σοσιαλιστές να εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία 40 χρόνια.
Παρότι όλα δείχνουν ότι το Λαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού Mariano Rajoy θα έρθει πρώτο στις εκλογές, είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση εκτός και αν ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων (40%-41%) θελήσει να στηρίξει την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση τα τελευταία δύσκολα χρόνια για τη χώρα.
Για τη δεύτερη θέση αγωνίζονται στήθος με στήθος ο Σοσιαλιστής νεαρός ηγέτης Pedro Sanchez και ο ηγέτης των αριστερών Podemos (Μπορούμε) Pablo Iglesias, ενώ ρόλο ρυθμιστή πιθανώς να παίξει ο επικεφαλής του φιλελεύθερου νεοσυσταθέντος κόμματος Ciudadanos (Πολίτες) Albert Rivera.
Ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο διακομματικής συμφωνίας προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή διακυβέρνηση της χώρας σε βάθος τετραετίας, αλλά τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί κατά της συμμετοχής τους σε ένα συνασπισμό μαζί με το Λαϊκό Κόμμα.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους Σοσιαλιστές στην εξουσία σχηματίζοντας για πρώτη φορά κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή ενός από τα μικρότερα κόμματα τους Podemos ή Ciudadanos αφήνοντας εντελώς εκτός κυβέρνησης το Λαϊκό κόμμα.
Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Pedro Sanchez και ο επικεφαλής των Ciudadanos, Albert Rivera έχουν αποκλείσει την ιδέα συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα.
Πιθανή είναι επίσης και μία κυβέρνηση με κορμό τους σοσιαλιστές που θα έχει τη στήριξη των Podemos, αν και ο ηγέτης των τελευταίων Pablo Iglesias έχει ζητήσει σημαντικές παραχωρήσεις για να εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Κι ενώ οι Podemos βασίζονται στην ψήφος των νέων ψηφοφόρων, που ανέρχονται στα οκτώ εκατομμύρια, δεν είναι σίγουρο εάν θα πάνε στις κάλπες καθώς σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία μόλις το 40% των νέων πηγαίνει να ψηφίσει, έναντι του 80% των οκτώ εκατομμυρίων συνταξιούχων που βρίσκει τον δρόμο για την κάλπη.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως, δείχνουν το Λαικό κόμμα να κερδίζει 28%, τους Σοσιαλιστές 21,2% ενώ οι Ciudadanos εμφανίζονται να συγκεντρώνουν το 18,1% και οι Podemos 17,6% αν και τα αποσοστά τους εμφανίζουν τα τελευταία 24ωρα αυξητική τάση. 

119956-20151216112826000000000



Η σύγκριση με την Ελλάδα

Στις φετινές βουλευτικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου στην Ισπανία, εκτός από τα οικονομικά προβλήματα και τη διαφθορά μεγάλο τμήμα της αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών δόθηκε για την αναπόφευκτη αντιστοίχιση της Ισπανίας με την Ελλάδα.
Η δυναμική είσοδος των Podemos στην πολιτική ζωή κι η στενή σχέση τους με το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα, αλλά κι εν γένει ο τρόπος που η ΕΕ αντιμετωπίζει τις χώρες σε κρίση, με την Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα ανέδειξε τη χώρα μας ως μέρος της προεκλογικής επιχειρηματολογίας.
Η κατάσταση κι η σχέση της Ελλάδας με την ΕΕ, επιστρατεύτηκε ως παράδειγμα προς αποφυγήν στο στόμα των υποψηφίων του Λαϊκού Κόμματος για να πλήξουν τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού αριστερού μετώπου που επικαλείται σταθερά το Podemos.
«Δεν θα αφήσουμε τη χώρα μας να γίνει Ελλάδα», έχει επαναλάβει σε όλες τις διαφορετικές εκδοχές της φράσης κι ο ίδιος ο ισπανός πρωθυπουργός σε πολλές ευκαιρίες στις ομιλίες του με αρκετούς βουλευτές του να κάνουν λόγο για την αποτυχία της πολιτικής της αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Μολονότι η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος επισήμως αποφεύγει την αναφορά στον «ελληνικό παράγοντα», στην προσπάθεια να αποτρέψει τη διαφυγή ψήφων προς το Podemos επιστρατεύει άλλους τρόπους για να τονίσει τη σχέση του αριστερού κόμματος με την πολιτική στην Ελλάδα.
Στην ομιλία του την Παρασκευή για το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας του PSOE στην Ανδαλουσία, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας και ιστορικός ηγέτης του κόμματος Felipe González, αναφέρθηκε επιτιμητικά στη σχέση του νεαρού ηγέτη των Podemos με τον έλληνα πρωθυπουργό.
«Μην τους αφήνετε να μας μιλούν για την Ελλάδα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Εάν εκείνοι είχαν θριαμβεύσει εκεί τώρα θα ήσαν εδώ, μαζί τους (στην εκστρατεία) τους βλέπετε πουθενά;», τόνισε ο Felipe González.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης