Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΓΔΜ: Λύση στο πολιτικό αδιέξοδο θα δώσουν οι πρόωρες εκλογές του Απριλίου - Συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση

tags :
ΠΓΔΜ: Λύση στο πολιτικό αδιέξοδο θα δώσουν οι πρόωρες εκλογές του Απριλίου - Συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση
Στη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Απριλίου 2016 κατέληξαν τον Ιούλιο οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, 
Προς επίλυση της πολύμηνης πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα προσπαθούν να στραφούν τα πολιτικά κόμμα στην ΠΓΔΜ, τα οποία αφού εξάντλησαν τις αλληλοκατηγορίες συμφώνησαν στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 24 Απριλίου του 2016.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τη χώρας Nicola Gruevski,η χώρα θα αποκτήσει στις 15 Ιανουαρίου μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα διεξάγει τις εκλογές.
Ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Ali Ahmeti ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Gruevski θα παραιτηθεί στις 10 Ιανουαρίου, ώστε να σχηματιστεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η μεταβατική κυβέρνηση που θα διοργανώσει τις πρόωρες εκλογές στα τέλη Απρίλιου.
Στη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Απριλίου 2016 κατέληξαν τον Ιούλιο οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, στη βάση μίας συμφωνίας για την επίλυση της πολύμηνης πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Βάσει της συμφωνίας, 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών του Απριλίου πρέπει να σχηματιστεί μία μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.
Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης θα προέρχεται από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Nicola Gruevski.
Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Zoran Zaev ανέφερε ότι η αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στις εκλογές του Απριλίου μόνον εάν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν τίμιες και δημοκρατικές εκλογές.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι φέρει προσκόμματα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων της συμφωνίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης και δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει αδιάβλητες εκλογές.
Από την μεριά του ο Gruevski κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι αναζητά δικαιολογίες για να αναβληθούν οι εκλογές του Απριλίου, φοβούμενη ότι θα υποστεί σε αυτές συντριπτική ήττα.
Η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις τους τελευταίους μήνες μετά την αποκάλυψη, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, του σκανδάλου με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, το οποίο έχει πλήξει σε ένα βαθμό το κόμμα του Gruevski.
Ωστόσο, ο τελευταίος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2006 και επικρίνεται για αντιδημοκρατικές μεθόδους και συμπεριφορές στο εσωτερικό, συνεχίζει, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, να προηγείται σταθερά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΠΓΔΜ.

www.bankingnrews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης