Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fischer (Αυστρία): Άδικη και άνιση η επιβολή ορίου στον αριθμό των προσφύγων για άσυλο - Είναι ανθρώπινο δικαίωμα

Fischer (Αυστρία): Άδικη και άνιση η επιβολή ορίου στον αριθμό των προσφύγων για άσυλο - Είναι ανθρώπινο δικαίωμα
Εάν όλες οι χώρες της ΕΕ καθορίσουν ανώτερα όρια τότε σταματά οποιαδήποτε προσπάθεια για δίκαιη κατανομή των προσφύγων
Αντίθετος στον καθορισμό ορίων στο αριθμό των προσφύγων που θα μπορούν να λάβουν άσυλο από ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Heinz Fischer σε συνέντευξή του, στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).
Όπως υποστήριξε πρόκειται για μια «ουσιαστική αντίφαση» ανάμεσα στο ανθρώπινο δικαίωμα κάθε πρόσφυγα για χορήγηση ασύλου και τον πολυσυζητημένο τελευταία, καθορισμό ανώτερων ορίων στον αριθμό τους που μπορεί να δέχεται κάθε χώρα λέγοντας ότι πέραν αυτού οι υπόλοιποι έχουν ατυχήσει».
Όπως υπογράμμισε, ένα τέτοιο πάγιο ανώτερο όριο θα ήταν εξαρτημένο από μεταβλητές προϋποθέσεις, όπως, για παράδειγμα, από την αρχή και το τέλος ενός πολέμου και επιπλέον, εάν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίσουν ανώτερα όρια, τότε σταματά οποιαδήποτε προσπάθεια για δίκαιη κατανομή των προσφύγων, προσθέτει.
Κατά την άποψή του, αντί να γίνονται σκέψεις για αριθμητικά ανώτερα όρια, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η προσφυγική ροή και να βελτιωθεί η διαχείριση του ζητήματος σε σχέση με τους πρόσφυγες.
Ως προς την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που κυριάρχησε στις εξελίξεις μέσα στο 2015, ο πρόεδρος κάνει έναν, όπως σημειώνει, κατά βάση θετικό απολογισμό για την Αυστρία, σημειώνοντας πως κανένας δεν μπορεί να ζητά από κάποιον να φέρει σε πέρας, ομαλά και αλάνθαστα, μία τέτοια περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, γεγονός είναι ότι η Αυστρία συγκαταλέγεται στις τρεις ή τέσσερις χώρες οι οποίες στο ζήτημα αυτό διακρίνονται πραγματικά θετικά από εκείνες που αποστρέφουν το βλέμμα τους και θέλουν να παρακάμψουν, με όσο το δυνατόν ανώδυνο τρόπο, αυτή την κρίση.
Φυσικά έχουν υπάρξει εδώ και εκεί τραγικές, δύσκολες ή δυσάρεστες καταστάσεις, ωστόσο η θέση της Αυστρίας είναι πως «είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε συνυπευθυνότητα και να βοηθήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο πρόσφυγες από μια εμπόλεμη περιοχή» διαμηνύει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος στη συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης