Τελευταία Νέα
Διεθνή

RBC: Τρία σενάρια για το πετρέλαιο το 2016 – Το πρόσφατο ράλι μπορεί να αποδειχθεί βραχύβιο

RBC: Τρία σενάρια για το πετρέλαιο το 2016 – Το πρόσφατο ράλι μπορεί να αποδειχθεί βραχύβιο
Δεν μπορεί να αποκλειστεί πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 20 δολ. το βαρέλι, επισημαίνουν αναλυτές
Αν και οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα ράλι μεγαλύτερο του 8%, διαπραγματευόμενες κοντά στα χαμηλά 2004, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχουμε δει ακόμη τα χαμηλά, επισημαίνουν αναλυτές και προσθέτουν ότι η πρόσφατη ανοδική κίνηση μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια το 2016.
Σύμφωνα με την RBC Capital Markets, τρία είναι τα πιθανά σενάρια για το αμερικανικό αργό για το νέο έτος.
Στο θετικό σενάριο, περισσότερα από 1 εκατ. βαρέλια μπορεί να απομακρυνθούν από την αγορά και οι τιμές να φθάσουν κατά μέσο όρο στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Στο χειρότερο σενάριο περιλαμβάνεται ένα τσουνάμι νέας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και τη Λιβύη που θα πλήξουν την αγορά και μετά βεβαιότητα θα οδηγήσει χαμηλότερα τις τιμές.
Την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν από την αργία των Χριστουγέννων, τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%, όμως πολύ κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.
«Αν σκέφτεται κανείς διαμόρφωση κατά μέσο όρο του αμερικανικού αργού στα περίπου 30 δολ. το βαρέλι, χαμηλά 40 δολαρίων νομίζω ότι αυτό είναι ένα bearish σενάριο», σημειώνει η RBC.
Το πιθανότερο σενάριο για την RBC Capital Markets είναι ότι η αγορά πετρελαίου θα ισορροπήσει το δεύτερο ήμισυ του 2016.
Με βάση το βασικό της σενάριο, η τιμή του αμερικανικού αργού θα διαμορφωθεί στα 52 δολ. το επόμενο έτος και επισημαίνει ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 η τιμή του θα απογειωθεί.
Ωστόσο, άλλοι αναλυτές δεν αποκλείουν η τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσει ακόμη και στα 20 δολάρια το βαρέλι.
Όπως επισημαίνεται, όταν το πετρέλαιο βρισκόταν στα 110 δολ. κανείς δεν σκεφτόταν ότι μπορεί να διαπραγματευτεί στα 80 δολάρια και τότε πάλι κανείς δεν πίστευε ότι επρόκειτο να διαπραγματευτεί στα 65 δολάρια το βαρέλι.
Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο δεν έχει υποχωρήσει κάτω από τα 20 δολάρια εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης