Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αποκλίνουσες εκτιμήσεις για την… απρόβλεπτη πορεία του αργού πετρελαίου το 2016

Οι αποκλίνουσες εκτιμήσεις για την… απρόβλεπτη πορεία του αργού πετρελαίου το 2016
Από τους κερδοσκόπους των 15 δολαρίων στους αισιόδοξους των 80 και άνω δολαρίων ανά βαρέλι
Το πετρέλαιο Brent έχασε περίπου το 40% της αξίας του το 2015 και εισέρχεται στο νέο έτος με τιμή κάτω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι και το «στοίχημα» να μεταφέρεται πλέον στο 2016.
Σημαντικός καταλύτης για αυτή την πορεία του «μαύρου χρυσού» ήταν και η αδυναμία του ΟΠΕΚ να θέσει όρια στην παραγωγή του εμπορεύματος.
Αυτό βύθισε την αγορά στην αβεβαιότητα και κατέδειξε την επιθετική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, η οποία παρότι μετέχει στον ΟΠΕΚ διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, ρισκάροντας επικίνδυνα χαμηλές τιμές.
Η ίδια μάλιστα τοποθετεί την τιμή του πετρελαίου στα 29 δολάρια ανά βαρέλι στον προϋπολογισμό που συνέταξε για το 2016.
Παράλληλα, μεγάλες πετρελαϊκές χώρες, όπως η Ρωσία, η Νιγηρία, η Νορβηγία και το Μεξικό, υπέστησαν ισχυρό οικονομικό πλήγμα.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προειδοποίησε, δε, ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τους προϋπολογισμούς χωρών, των οποίων οι οικονομίες βασίζονται κυρίως στην εξαγωγή πετρελαίου.
Το σκηνικό έρχεται να «περιπλέξει» ακόμα περισσότερο η επάνοδος του Ιράν στις διεθνείς αγορές από 1ης Ιανουαρίου 2016, μετά την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε για το πυρηνικό πρόγραμμά της.
Το γεωπολιτικό σκηνικό καθιστά «τζόγο» την όποια προσπάθεια πρόβλεψης της πορείας του αγαθού το 2016, ενώ πάντα ρόλο παίζουν και αστάθμητοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες, που επηρεάζουν τη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Το γεγονός είναι ότι οι προβλέψεις για το πετρέλαιο – και το φυσικό αέριο – είναι “τζόγος”, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν παρωπίδες και έχουν υπόψη μόνο τη δική τους άποψη και ότι η πραγματικότητα αλλάζει άρδην από τη μία στιγμή στην άλλη», έγραψε η Claudia Cattaneo για την καναδική κλαδική έκδοση «Financial Post» και πρόσθεσε: «για αυτό κανείς δεν προέβλεψε το τρέχον κραχ στις τιμές, αλλά και γιατί πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό τις εκτιμήσεις ότι το πετρέλαιο δεν έχει καμία τύχη».
Τούτου λεχθέντος αξίζει μια συνοπτική καταγραφή των διαφορετικών εκτιμήσεων για την πορεία και την τιμή του πετρελαίου το 2016, που αφενός αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι η όποια πρόβλεψη είναι άνευ ουσίας και αφετέρου προοικονομεί πολλούς απογοητευμένους επενδυτές και διαψευσμένους αναλυτές στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Η «τρελή» πορεία του πετρελαίου τα τελευταία 10 έτη

Graphic: Crude oil average

Embedded image permalink

Από τους κερδοσκόπους των 15 δολαρίων στους αισιόδοξους των 80 και άνω δολαρίων ανά βαρέλι

Στις 23 Δεκεμβρίου το πρακτορείο Bloomberg μετέδιδε πως οι επενδυτές αγοράζουν put options για τιμή πετρελαίου στα 30, 25, 20, ακόμη και 15 δολάρια ανά βαρέλι.
Τον κώδωνα του κινδύνου για πολύ χαμηλές τιμές το 2016 έκρουσε και ο Jeffrey Currie, αναλυτής της Goldman Sachs, ο οποίος εκτίμησε ότι η υπερπροσφορά θα συνεχιστεί και το νέο έτος, με υπαρκτό τον κίνδυνο οι τιμές του πετρελαίου να υποχωρήσουν στα 20 δολάρια το βαρέλι, οδηγώντας σε σταμάτημα της παραγωγής αν οι ήπιες καιρικές συνθήκες εξακολουθήσουν να πλήττουν τη ζήτηση.
Στους απαισιόδοξους βρίσκει κανείς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σε έκθεσή του διατύπωσε την εκτίμηση ότι το αργό πετρέλαιο ενδέχεται να υποχωρήσει από 5 έως 15 δολάρια ανά βαρέλι το 2016, να αγγίξει δηλαδή ακόμα και τα 20 δολάρια ανά βαρέλι.
Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Moody’s προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση της εκτίμησής του για την τιμή του πετρελαίου το 2016, μόλις στις 15 Δεκεμβρίου 2015.
Συγκεκριμένα υποβάθμισε την εκτίμησή του για το Brent κατά 10 δολάρια ανά βαρέλι, ήτοι από τα 53 στα 43 δολάρια!
Το αρνητικό αυτό στοίχημα για την πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» είναι αποτέλεσμα, όπως προαναφέρθηκε, της απόφασης του ΟΠΕΚ να αφήσει ελεύθερο το όριο παραγωγής, της αναμενόμενης επιστροφής του Ιράν στην πετρελαϊκή αγορά, ενώ η ανθεκτικότητα της παραγωγής ορισμένων χωρών, όπως η Ρωσία, αυξάνουν την προοπτική μιας παρατεταμένης παγκόσμιας υπερπροσφοράς τους προϊόντος.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Oystein Berentsen, γενικός διευθυντής της Strong Petroleum, «το πάρτι τελείωσε, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια».
Ακόμα και αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ ανέφεραν ότι η πιθανότητα για σημαντικά υψηλότερες τιμές το 2016 είναι ισχνή.
Κάποιοι από αυτούς προβλέπουν μια πιο ισορροπημένη αγορά το 2017, ενώ το 2016 θεωρούν ότι είναι απίθανό να ξεπεράσει τα 40-45 δολάρια ανά βαρέλι.
Στον αντίποδα εμφανίζονται όσοι «στοιχηματίζουν» σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
Ειδικότερα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 51 δολάρια το 2016.
Στα ίδια επίπεδα (52 δολ./βαρέλι) «βλέπει» την τιμή του πετρελαίου και η RBC Capital Markets στο βασικό της σενάριο για το 2016, καθώς υποστηρίζει ότι η αγορά πετρελαίου θα ισορροπήσει το β' εξάμηνο του 2016.
Αλλά και οι αναλυτές του οικονομικού περιοδικού Forbes εκτιμούν ότι η τιμή θα διαμορφωθεί στα 55 δολάρια ανά βαρέλι, υπογραμμίζοντας, εντούτοις, ότι οι πετρελαϊκές θέλουν να δουν το πετρέλαιο στα 60 δολάρια για να «ανασάνουν».
Στον «καζαμία» των Financial Times για το 2016, ο Ed Crooks, αρμόδιος συντάκτης για ζητήματα ενέργειας, απαντά με σιγουριά ότι το Brent θα ξεπεράσει τα 50 δολάρια ανά βαρέλι το 2016, καθώς εικάζει ότι τα οικονομικά προβλήματα θα αναγκάσει σε περικοπές δαπανών και επενδύσεων στον τομέα, φέρνοντας σε ισορροπία την προσφορά και τη ζήτηση του αγαθού.
«Εφόσον ο κόσμος δεν βυθιστεί εκ νέου στην ύφεση, τότε το 2016 θα είναι η χρονιά που οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν σε πιο βιώσιμα επίπεδα», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Υπεραισιόδοξος εμφανίζεται από την από την άλλη πλευρά ο συντάκτης του Reuters, Andy Critchlow, ο οποίος «βλέπει» άνοδο του πετρελαίου σε τιμή που ξεπερνά τα 80 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ εξωφρενική φαντάζει, τέλος, η εκτίμηση του Ole Hansen, αναλυτή της Saxo Bank, για εκτίναξη των τιμών του Brent στα 100 και πλέον δολάρια.

Βασιλική Αντωνοπούλου 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης