Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα άκρα οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας - Ιράν μετά την εκτέλεση του σιίτη κληρικού - Παρέμβαση ΗΠΑ για να πέσουν οι τόνοι

Στα άκρα οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας - Ιράν μετά την εκτέλεση του σιίτη κληρικού - Παρέμβαση ΗΠΑ για να πέσουν οι τόνοι
Να προχωρήσουν σε θετικά βήματα για την άμβλυνση των εντάσεων ζητούν οι ΗΠΑ από Σαουδική Αραβία και Ιράν
(upd3) Αναταραχή επικρατεί στη Μέση Ανατολή, με τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας - Ιράν να οδηγούνται στα άκρα μετά την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Nimr al Nimr.
Η μία μετά την άλλη οι χώρες του κόλπου διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ιράν, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν και την επίθεση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη. 
Οι αναλυτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, την ώρα που βρίσκεται ανοικτό το μέτωπο της Συρίας και ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους. 
Στην κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν παρενέβησαν οι ΗΠΑ, ζητώντας από τις δύο πλευρές να προσηλωθούν στη διπλωματία και να προχωρήσουν σε θετικά βήματα για την άμβλυνση των εντάσεων.
«Πιστεύουμε ότι η προσήλωση στη διπλωματία και οι απευθείας συνομιλίες παραμένουν ουσιαστικής σημασίας για την άμβλυνση των διαφορών και θα συνεχίσουμε να ζητούμε από τους ηγέτες της περιοχής να λάβουν θετικά μέτρα για τον κατευνασμό της κατάστασης», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Obama.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο δηλώνει έτοιμο να γίνει διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών, ωστέ να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, ενώ τονίζει ότι ενδιαφέρεται να δει «κατανόηση μεταξύ των Σουνιτών και των Σιιτών και τον μουσουλμανικό κόσμο να ενώνεται».
Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία αποφάσισε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν στον απόηχο της επίθεσης κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και της ιρανικής αντίδρασης για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Nimr al Nimr.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε «ελεεινή» την επίθεση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, εντούτοις χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.
Έδωσε δε περιθώριο 48 ωρών στους Ιρανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν από τη Σαουδική Αραβία.
Σε μια πρώτη αντίδραση ο Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε ότι με τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων δεν μπορεί να ξεχαστεί το «μεγάλο λάθος» της εκτέλεσης ενός σιίτη ιερωμένου.
Κατά τον Ιρανό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Irna, «στο παρελθόν, η Σαουδική Αραβία διέπραξε επίσης ένα στρατηγικό λάθος υιοθετώντας βεβιασμένες και απερίσκεπτες αποφάσεις που προκάλεσαν την αβεβαιότητα και την επέκταση της τρομοκρατίας στην περιοχή».
«Σήμερα, το νέο στρατηγικό λάθος της Σαουδικής Αραβίας είναι η εκτέλεση του μάρτυρα αγιατολάχ, του σεΐχη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, που ήταν ένας σπουδαίος θρησκευτικός αξιωματούχος ο οποίος ανήκε στο σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου και όχι μόνο σε μία χώρα» υποστήριξε ο αξιωματούχος του Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία διακόπτει κάθε είδους σχέσεις με το Ιράν - Απαγορεύει και τις πτήσεις
Ολοένα και περισσότερο βαθαίνει το «ρήγμα» στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας - Ιράν, αυξάνοντας τις γεωστρατηγικές εντάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών Adel al-Jubeir στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η διακοπή των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν θα επεκταθεί στη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και στη διακοπή κάθε εμπορικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και στην απαγόρευση Σαουδαράβων πολιτών να ταξιδεύουν στο Ιράν.
Οι Ιρανοί επισκέπτες θα συνεχίσουν να είναι ευπρόσδεκτοι στη Σαουδική Αραβία όταν το ταξίδι τους αποτελεί προσκύνημα στη Μέκκα και στη Μεδίνα, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα αποκατασταθούν όταν το Ιράν θα αρχίσει να συμπεριφέρεται ως «φυσιολογική χώρα» που σέβεται τους διεθνείς κανόνες και όχι ως «επανάσταση».

Μετά τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν
Μετά τη Σαουδική Αραβία ήρθε η σειρά του Μπαχρέιν να ανακοινώσει ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, μετά τις αντιδράσεις στην Τεχεράνη για την εκτέλεση του επικεφαλής κληρικού των σιιτών μουσουλμάνων Nimr al Nimr από τους Σαουδάραβες.
Το Μπαχρέιν έδωσε περιθώριο 48 ωρών στους Ιρανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν από τη χώρα.
Τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν υποβάθμισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Σουδάν. 

Διακόπτει και το Σουδάν τις σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν
«Ως απάντηση στις βάρβαρες επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της στη Μασχάντ, η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοινώνει πως διακόπτει άμεσα τις σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν» τονίζει σε δήλωση του το σουδανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πιο συγκεκριμένα, το Σουδάν ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών του σχέσεων με το Ιράν μετά την εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και σε σαουδαραβικά προξενεία.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Ο Ayatollah Ali Khamenei - ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης στο Ιράν - παρότρυνε τους πολίτες στο Ιράν  συμπεριλαμβανομένων των ισλαμικών χωρών, να αντιδράσουν στην απόφαση των Σαουδαραβικών αρχών να οδηγήσουν στον θάνατο μαζί με 46 άλλους ανθρώπους τον επικεφαλής κληρικό των σιιτών μουσουλμάνων Nimr al Nimr  επειδή είχε διασυνδέσεις με την τρομοκρατία αναφέρουν οι Financial Times.

«Αναμφίβολα, το χυμένο αίμα του μάρτυρα δεν θα πάει άδικο και σύντομα θα υπάρξει θεϊκή εκδίκηση είπε ο Khamenei
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι «προκαλεί ανησυχία η εκτέλεση του Nimr καθώς κινδυνεύει να οξύνει τις εντάσεις μεταξύ των σεχτών»
Η εκτέλεση του Nimr που ήταν ένας από τους εξέχοντες κληρικούς των σιιτών στην Σαουδική Αραβία οξύνει τις σχέσεις του Ιράν με την Σαουδική Αραβία.
Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαρκή ανταγωνισμό για το ποια θα κυριαρχήσει στην Συρία και το Ιράκ η πάλη μεταξύ σουνιτών και σιιτών συνεχίζεται.  
Δεκάδες ιρανοί σκληροπυρηνικοί εισέβαλαν στις 2 Ιανουαρίου του 2016 στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και την έκαψαν.
Οι επικεφαλής  των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν υποσχέθηκαν «σκληρή εκδίκηση στο όχι πολύ μακρινό μέλλον» που θα «προκαλέσει την κατάρρευση» της Σαουδικής Αραβίας.
Απηύθυναν έκκληση για ενότητα μεταξύ των μουσουλμάνων να αποτρέψουμε αυτό που ονομάζουν μέρος της «σιωνιστικής συνωμοσίας».
Ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani (Χασάν Ρουχανί) επέκρινε επίσης τη Σαουδική Αραβία για αυτό που ονομάζεται «αντιισλαμική πράξη», είπε ότι «θα αμαυρώσει περαιτέρω την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας στον κόσμο, ιδίως μεταξύ των ισλαμικών χωρών».
Ο Hossein Jaber Ansari, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, κάλεσε τους διαδηλωτές να σεβαστούν τη διπλωματική ασυλία και να μην συγκεντρωθούν μπροστά από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας.
Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο πηγή στους επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσε ότι δεν απειλήθηκε η ζωή των διπλωματών της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν.
Οι Ιρανοί πάντως κατηγορούν ευθέως την Σαουδική Αραβία ότι υποστηρίζει ορισμένους τρομοκράτες.

O Nimr al Nimr σε παλαιότερη φωτογραφία τραυματισμένος
Activist: The source believes the government is taking revenge on Ali because his uncle Sheikh Nimr al-Nimr (pictured wounded in the back of a police car after his arrest in 2012) who spoke out against them

Συγκρίνοντας το Ιράν με την Σαουδική Αραβία
Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης