Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα - Κρούσματα κλοπών στο Ελληνικό

CNBC: Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα  - Κρούσματα κλοπών στο Ελληνικό
Δεν έχουν τέλος οι μεταναστευτικές ροές – Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και το 2016
Τσουχτερό κρύο, δυνατοί άνεμοι, άγριες θάλασσες του χειμώνα, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν έχει περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από απελπισμένους ανθρώπους, που χτυπήθηκαν από τη φτώχεια ή, τον πόλεμο και ψάχνουν ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον στην Ευρώπη, γράφει το CNBC, επικαλούμενο και πηγές από το Associated Press.
Το 2016 μπήκε, αλλά οι παραφορτωμένες βάρκες εξακολουθούν να έρχονται στις ελληνικές ακτές και χιλιάδες διασχίσουν τα Βαλκάνια με προορισμό τον ευρωπαϊκό βορρά.
Πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη το 2015 δοκιμάζοντας την ενότητά της και απειλώντας το όραμα μίας ηπείρου χωρίς σύνορα, ενώ περίπου 3.800 πνίγηκαν στη Μεσόγειο στοιβαγμένοι σε σαπιοκάραβα με προορισμό την Ελλάδα ή, την Ιταλία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε τις διεθνείς περιπολίες στα εξωτερικά σύνορά της με στόχο να γυρίζουν πίσω τους οικονομικούς μετανάστες, η Τουρκία υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τους διακινητές, ενώ η Ελλάδα έχει δεχτεί πάνω από 850 χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι έφτασαν στα νησιά της.
«Οι ροές συνεχίζονται αμείωτες και όταν ο καιρός είναι καλός αυξάνονται» δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας στο Associated Press, εκφράζοντας και την άποψη ότι «η Τουρκία δεν ικανή – δεν λέω ότι δεν θέλει – να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της και να ελέγξει τόσο τις μεταναστευτικές ροές, όσο και τους διακινητές».
Ο Μουζάλας αναφέρθηκε και στον τρόπο που αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι «αν τα μέτρα δεν έχουν στόχο να σταματήσουν τις ροές από την Τουρκία και αν η Ευρώπη δεν λύσει συνολικά το πρόβλημα με τις επιστροφές, τότε θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά».
Στο τέλος της συνέντευξής του στο AP ο Μουζάλας επισήμανε και τον κίνδυνο ότι «οι αμείωτες ροές μας δημιουργούν προβλήματα, διότι τα σύνορα κλείνουν για πολλούς μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου και αυτοί μπορεί να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα».
Ο αριθμός όσων έχουν ήδη κολλήσει στην Ελλάδα υπολογίζεται σε χιλιάδες.
Τα σύνορα προς τα Σκόπια και μετά την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη είναι ανοιχτά μόνο για πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Έτσι, μέσα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού έχει δημιουργηθεί ένα καταφύγιο, στο οποίο έχουν, όμως, η πρόσβαση είναι δύσκολη για τις ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών, μετά από κρούσματα κλοπών και καυγάδων.
Όσοι καταφθάνουν, πάντως, θέλουν να πάνε στη Γερμανία που έχει δεχτεί το 2015 πάνω από 1 εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου και ακολουθεί η Σουηδία με 150.000.
Η Angela Merkel είχε δηλώσει ότι «θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα», όμως τόσο η Γερμανία τον Σεπτέμβριο, όσο και η Σουηδία τον Νοέμβριο εισήγαγαν ελέγχους στα σύνορα.
Η μεταναστευτική κρίση φαίνεται, μάλιστα να έφερε και μία ένταση στις σχέσεις της Σουηδίας με τη Δανία και στα τρένα με προορισμό από τη μία χώρα στην άλλη, ζητούσαν από τους επιβάτες να δείχνουν τις ταυτότητές τους.
Τα τρένα και τα λεωφορεία στη συνοριακή γραμμή των Σκοπίων είναι επίσης γεμάτα, ωστόσο, οι έλεγχοι φαίνεται να αποδίδουν.
Ο αριθμός των μεταναστών έχει μειωθεί και είναι οι μισοί περίπου από τους 10 χιλιάδες που περνούσαν καθημερινά τα σύνορα τον Σεπτέμβριο.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης