Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχονται νέες κυρώσεις για τη Βόρεια Κορέα - Παγκόσμιος συναγερμός για την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου

Έρχονται νέες κυρώσεις για τη Βόρεια Κορέα - Παγκόσμιος συναγερμός για την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου
Δεν επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ, νέα μέτρα αποφάσισε να λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - ΝΑΤΟ: Η πυρηνική δοκιμή υποσκάπτει τη διεθνή ασφάλεια
(upd 9) Παγκόσμιο συναγερμό αλλά και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση από τη Βόρεια Κορέα, ότι προχώρησε επιτυχώς στην πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ένας σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Β. Κορέας «επιβεβαιώνει» τα λεγόμενα της Β. Κορέας.
«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών, που κυβερνάει τη χώρα», μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.
Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας αυτής, στην οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.
Η πυρηνική αυτή δοκιμή θεωρείται ότι αναβαθμίζει την ποιότητα του πυρηνικού προγράμματος της Β. Κορέας.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την παγκόσμια κοινότητα.
Νέα μέτρα αποφάσισε να λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα προκειμένου να εξετάσει τα δεδομένα που δημιουργούνται κατόπιν αυτής της πυρηνικής δοκιμής, ενώ το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας υποσκάπτει τη διεθνή ασφάλεια.
Αναλυτικότερα το ΣΑ του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι με ομόφωνη απόφαση ξεκινά άμεσα τις εργασίες για τα νέα μέτρα κατά της Β. Κορέας, που θα περιληφθούν «σε ένα νέο ψήφισμα».



Οι σεισμικές δονήσεις που προκαλούν οι δοκιμές

Embedded image permalink

ΟΗΕ: Άκρως ανησυχητικές οι κινήσεις της Βορείου Κορείας – Να σταματήσει άμεσα κάθε πυρηνική δραστηριότητα

Λάβρος κατά της Βορείου Κορέας εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon, στον απόηχο της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου σήμερα, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, ο Ban Ki-moon χαρακτήρισε «άκρως ανησυχητικές» τις κινήσεις της Βορείου Κορέας, ενώ τόνισε ότι λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ασφάλεια της περιοχής συνολικά.
«Η δοκιμή αυτή παραβιάζει μια σειρά από ψηφίσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες», ανέφερε ακόμα, ενώ πρόσθεσε: «Πρόκειται επίσης για μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών».
Ο Ban Ki-moon κάλεσε, τέλος, τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει άμεσα κάθε πυρηνική δραστηριότητα και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για την αποπυρηνικοποίηση της.

Δεν επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ


Οι αρχικές αναλύσεις για την υποτιθέμενη πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας δεν συνάδουν με τους ισχυρισμούς περί επιτυχημένης δοκιμής πραγματικής βόμβας υδρογόνου.
Αυτό τονίζει σε νέα του ανακοίνωση για το θέμα ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Σημειώνεται ότι όπως μετέδιδαν νωρίτερα τα διεθνή ΜΜΕ, ένας σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών έδειχνε ότι τα λεγόμενα της Β. Κορέας μπορεί να είχαν βάση.
«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών, που κυβερνάει τη χώρα», ήταν η επίσημη μετάδοση της βορειοκορεατικής τηλεόρασης.
Η είδηση της πυρηνικής δοκιμής έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό αλλά και έντονες αντιδράσεις, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκαλείται εκτάκτως για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Σε προηγούμενη ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας αλλά καταδικάζει κάθε ενέργεια που παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Παράλληλα καλεί τη Βόρεια Κορέα να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και επισημαίνει πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους στην περιοχή, όπως είναι η Ν. Κορέα.
Σε αυτό το πλαίσιο διαμηνύει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να απαντήσουν άμεσα σε οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά της Βόρειας Κορέας.

John Kerry: Δεν πρόκειται να δεχτούμε τη Β. Κορέα ως κράτος εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα

Έντονα προκλητική ενέργεια που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ανέφερε στην ανακοίνωσή του "Αυτή η έντονα προκλητική ενέργεια συνιστά μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και παραβιάζει κατάφωρα πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών". 
"Δεν δεχόμαστε και δεν πρόκειται να δεχτούμε τη Βόρεια Κορέα ως κράτος εξοπλισμένο με πυρηνικά και ενέργειες σαν αυτήν την τελευταία δοκιμή το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας" κατέληξε ο John Kerry.

Έντονες αντιδράσεις από Ιαπωνία, Γαλλία, Κίνα

Την έντονη αντίδραση της Ιαπωνίας προκάλεσε η ανακοίνωση της Β. Κορέας ότι προχώρησε σε επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe υποστήριξε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα.
«Καταδικάζω απερίφραστα τη δοκιμή αυτή.
Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε.
Συνιστά μια σοβαρή πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων» υπογράμμισε ο Abe.
Εν τω μεταξύ, έντονη ήταν και η αντίδραση από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande, ο οποίος έκανε λόγο για ενέργεια που συνιστά «απαράδεκτη παραβίαση» των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Τη σθεναρή αντίθεσή της στην πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρειος Κορέα εξέφρασε η Κίνα, η οποία σημειώνει ότι παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του πυρηνικού ζητήματος της χώρας.
Μάλιστα, καλεί τη Βόρειο Κορέα να τιμήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της μετά την δοκιμή βόμβας υδρογόνου, ενώ τόνισε ότι θα καλέσει τον πρεσβευτή της χώρας στην Κίνα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί επί του θέματος.

Ρωσία: Η Βόρειος Κορέα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Μόσχας.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε πως "τέτοιες ενέργειες αυξάνουν περαιτέρω την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, η οποία χαρακτηρίζεται έτσι κι αλλιώς από ένα πολύ υψηλό δυναμικό στρατιωτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης".

Mogherini (Ε.Ε.): Σοβαρή παραβίαση των διεθνών ψηφισμάτων του ΟΗΕ η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

Σοβαρή παραβίαση της διεθνούς υποχρέωσης της Βορείου Κορέας να μην κατασκευάσει πυρηνικά όπλα χαρακτηρίζει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Federica Mogherini, τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου που ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.
Σε σημερινές δηλώσεις της η κ. Mogherini σημειώνει ότι «αν επιβεβαιωθεί, αυτή η ενέργεια αποτελεί σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας να μην παράγει ή να μην δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, όπως αναφέρεται σε πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Παράλληλα, τόνισε ότι η ενέργεια αυτή συνιστά «απειλή στην ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Βορειοανατολικής Ασίας» και κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επαναλάβει έναν «αξιόπιστο και με νόημα» διάλογο με τη διεθνή κοινότητα και να «σταματήσει αυτή την παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά».
Τέλος, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Schulz (Ευρωκοινοβούλιο): Απαράδεκτη και ανησυχητική η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Απαράδεκτη και ανησυχητική χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, μέσω μηνύματός του στο twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz.
«Πρόκειται για μια ενέργεια, η οποία αντίκειται στις διεθνείς δεσμεύσεις της Πιόνγιανγκ και υπονομεύει τη σταθερότητα της περιοχής», καταλήγει η δήλωσή του.

ΝΑΤΟ: H Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το εν εξελίξει πυρηνικό της πρόγραμμα

Την ανάγκη η Βόρειος Κορέα να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα επανέλαβε το ΝΑΤΟ, με τον γ.γ., Τζενς Στόλτενμπεργκ, να καταδικάζει τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου εκ μέρους της Πιονγιάνγκ.
«Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζενς Στόλτενμπεργκ και κάλεσε το καθεστώς της Πιονγιάνγκ να συμμετάσχει με «αξιόπιστο και αυθεντικό» τρόπο στις συζητήσεις για την παγκόσμια αποπυρηνικοποίηση.

Τι είναι η βόμβα υδρογόνου;

Η Βόμβα υδρογόνου είναι ένα σύγχρονο θερμοπυρηνικό όπλο, εκρηκτική βόμβα, που η λειτουργία του βασίζεται στη σύντηξη πυρήνων βαρέων ισοτόπων του υδρογόνου (δευτερίου και τριτίου) σε πυρήνες ηλίου.
Κατά τη σύντηξη αυτή παράγεται τεράστια ποσότητα ενέργειας που συνοδεύεται από μεγάλο θερμικό κύμα, ωστικό κύμα και ραδιενεργό ακτινοβολία.
Η Υδρογονοβόμβα, όπως επίσης λέγεται, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 50", και από τις δύο πλευρές του τότε Ψυχρού πολέμου, και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα μαζικής καταστροφής στον πλανήτη.
Γνωστή διεθνώς και ως H-Bomb (Hydrogen Bomb), συγκριτικά είναι 100 έως και 1.000 φορές πιο καταστροφική απ' ό,τι μια απλή ατομική βόμβα σχάσης.
Ο πυρήνας μιας υδρογονοβόμβας αποτελείται από άτομα δευτερίου (21H) και τριτίου (31H), τα οποία είναι βαρέα ισότοπα του υδρογόνου.
Για την πυροδότηση μιας υδρογονοβόμβας προαπαιτείται μια μικρότερη έκρηξη σχάσης δηλαδή μιας μικρής ατομικής βόμβας, συνήθως πλουτωνίου, η οποία λαμβάνει χώρα στο περίβλημα του πυρήνα υδρογόνου.
Αυτή η πρώτη έκρηξη αυξάνει την θερμοκρασία του πυρήνα σε 100 εκατομμύρια Βαθμούς Κελσίου οδηγώντας έτσι σε σύντηξη το δευτέριο και το τρίτιο, παράγοντας άτομα ηλίου και νετρόνια με ταυτόχρονη έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας.
Η καταστροφική της ισχύ μεγιστοποιείται από την ενέργεια των απελευθερωμένων νετρονίων, τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι σε θέση να αντιδράσουν ακόμα και με τα πιο αδρανή ραδιενεργά υλικά όπως το απεμπλουτισμένο ουράνιο, πράγμα αδύνατο σε μικρότερες ενεργειακές συνθήκες.
Αυτό το κύμα ενέργειας υπερδιπλασιάζει την απόδοση της βόμβας αφήνοντας παράλληλα πίσω του και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του με την δημιουργία ραδιενεργών καταλοίπων.
Η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου έγινε στις 31 Οκτωβρίου (1η Νοεμβρίου τοπική) 1952 στην ατόλη Enewetak, στα Νησιά Μάρσαλ (Marshall) του Ειρηνικού ωκεανού από τις ΗΠΑ.
Η έκρηξη εξαέρωσε 80 τόνους εδάφους και είχε 8 μίλια διάμετρο με 27 μίλια ύψος.
Στις 12 Αυγούστου στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Το πιο ισχυρό πυρηνικό όπλο αυτού του τύπου που χρησιμοποιήθηκε ποτέ ήταν μια βόμβα πυρηνικής σύντηξης, η Tsar Bomba, που δοκιμάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση στο νησί Νόβαγια Ζέμλια του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού στις 30 Οκτωβρίου 1961.
Η ισχύς της ισοδυναμούσε με 57.000.000 τόνους ΤΝΤ.
Εξερράγη 4 χλμ πάνω από το έδαφος.
Μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα 3ου βαθμού σε απόσταση 100 χλμ, ενώ η δόνηση από την έκρηξη έγινε αισθητή μέχρι και τη Φινλανδία.
Η βόμβα ζύγιζε 27 τόνους.

KIM JONG BOOM

(πρώτη ενημέρωση 6 Ιανουαρίου 08:31)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης