Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 50% οι πιθανότητες η ΕΚΤ να μειώσει στο -0,40% το καταθετικό της επιτόκιο τον Μάρτιο του 2016

tags :
Στο 50% οι πιθανότητες η ΕΚΤ να μειώσει στο -0,40% το καταθετικό της επιτόκιο τον Μάρτιο του 2016
Ο αναιμικός πληθωρισμός του Δεκεμβρίου αναμένεται να προβληματίσει την ΕΚΤ
Στο 50% αυξάνονται οι πιθανότητες η Ευρωπαϊκή Κεντρική να μειώσει κατά 10 μ.β., στο -0,40%, το καταθετικό της επιτόκιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Όπως αναφέρει η ανάλυση του πρακτορείου, η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί νέα μείωση του καταθετικού επιτοκίου από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Μαρτίου του 2016, μετά την τελευταία του Δεκεμβρίου του 2015.
Άλλωστε, τα στοιχεία από την οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη δείχνουν ότι οι θετικές προσδοκίες της ΕΚΤ δεν επιβεβαιώνονται, ενώ και εκείνα από τον πληθωρισμό παραμένουν πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές στη νομισματική ένωση αυξήθηκαν μόλις κατά 0,2% τον τελευταίο μήνα του 2015, επίπεδο αμετάβλητο σε σχέση με τον Νοέμβριο και κάτω από τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων.
Ο αναιμικός πληθωρισμός του Δεκεμβρίου αναμένεται να προβληματίσει την ΕΚΤ, η οποία στα τέλη Δεκεμβρίου αποφάσισε να παρατείνει κατά έξι μήνες του πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, έως τον Μάρτιο του 2017, αυξάνοντας τη συνολική «δύναμη πυρός» της ποσοτικής χαλάρωσης σε περίπου 1,4 τρισ. ευρώ.
Όπως αναμενόταν, «βαρίδι» στην ανοδική πορεία των τιμών και τον Δεκέμβριο αποδείχτηκε το κόστος της ενέργειας – το οποίο μειώθηκε κατά 5,9% – τη στιγμή που η μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου επηρεάζει βαθιά την αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης