Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστιες απώλειες άνω του -6% για το πετρέλαιο σε χαμηλό 12ετίας, εν μέσω αναταραχής - Στα 31,40 δολ. το Brent

Τεράστιες απώλειες άνω του -6% για το πετρέλαιο σε χαμηλό 12ετίας, εν μέσω αναταραχής - Στα 31,40 δολ. το Brent
Το πετρέλαιο WTI ενδοσυνεδριακά έσπασε και το «φράγμα» των 31 δολαρίων ανά βαρέλι, για να διαπραγματευτεί έως τα 30,88 δολάρια ανά βαρέλι
Τεράστιες απώλειες άνω του 6% κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σήμερα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, με το αργό πετρέλαιο να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και να κλείνει την ημέρα κάτω από τα 32 δολάρια ανά βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δωδεκαετίας.
Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά έσπασε και το «φράγμα» των 31 δολαρίων ανά βαρέλι, για να διαπραγματευτεί προσωρινά έως τα 30,88 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες σχεδόν 15% από την αρχή του 2016.
Την επενδυτική απαισιοδοξία των πρώτων ημερών του νέου έτους επιδείνωσε μια νέα υποχώρηση 5,33% στις κινεζικές μετοχές, η οποία συμπαρέσυρε πτωτικά τις μετοχές σε ολόκληρη την Ασία, την Ευρώπη, ακόμα και στην κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ (μέχρι τις 22:00).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σύντομα πρόκειται να αρθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας που επετεύχθη το 2015, γεγονός που θα σημάνει νέα πλημμυρίδα πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.
Τελικά, οι προθεσμιακές τιμές των συμβολαίων αργού πετρελαίου αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) παράδοσης Φεβρουαρίου 2016 στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX έκλεισαν στα 31,30 δολάρια ανά βαρέλι, με ημερήσιες απώλειες 1,86 δολάρια ή 5,61% και υψηλότερο συνεδρίασης στα 33,20 δολάρια.
Στο αργό πετρέλαιο διεθνούς αναφοράς Brent, οι προθεσμιακές τιμές Φεβρουαρίου 2016 στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE του Λονδίνου έκλεισαν με ευμεγέθεις απώλειες 6,41% ή 2,15 δολάρια, στα 31,40 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι, έχοντας διακυμανθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 31,20 και 33,38 δολαρίων.
Μια δυσοίωνη έκθεση της Morgan Stanley επεσήμανε, ότι η αδυναμία της οικονομίας της Κίνας και η υπερπροσφορά πετρελαίου αποτελεί μέρος μόνο του προβλήματος της αγοράς «μαύρου χρυσού», με το ισχυρό δολάριο να ευθύνεται για μεγάλο μέρος των πραγματοποιηθεισών απωλειών του.
Μάλιστα, προέβλεψε ότι τυχόν περαιτέρω εξασθένηση του κινεζικού γιουάν θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση της ζήτησης πετρελαίου, κατά συνέπεια περαιτέρω πτώση των τιμών του ακόμα και μέχρι τα 20 δολάρια ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης