Τελευταία Νέα
Διεθνή

Russia Today: Νέα τεστ αντοχής «παρήγγειλε» η ρωσική κυβέρνηση εκτάκτως στις τράπεζες λόγω πτώσης του πετρελαίου

tags :
Russia Today: Νέα τεστ αντοχής «παρήγγειλε» η ρωσική κυβέρνηση εκτάκτως στις τράπεζες λόγω πτώσης του πετρελαίου
Τα κρατικά έσοδα θα υποστούν πλήγμα 4 δισ. δολαρίων στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου
Νέα τεστ αντοχής - stress tests - στη βάση των εξαιρετικά χαμηλών τιμών πετρελαίου, «παρήγγειλε» το Κρεμλίνο εκτάκτως στις τράπεζες της χώρας, στο πλαίσιο της διολίσθησης των τιμών του «μαύρου χρυσού» κάτω από τα 30 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι για πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό δίκτυο Russia Today, τα τεστ αντοχής θα πρέπει να στηριχθούν σε τρεις διαφορετικές μέσες τιμές πετρελαίου, σύμφωνα και με τα τελευταία δεδομένα της πορείας του στις διεθνείς αγορές: 25, 35 και 45 δολάρια ανά βαρέλι.
Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου το πετρέλαιο διεθνούς αναφοράς Brent «έσπασε» το φράγμα των 30 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ μία ημέρα νωρίτερα την ίδια αρνητική εξέλιξη είχε καταγράψει και το πετρέλαιο αναφοράς των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI), με το ρωσικό πετρέλαιο Urals να διαπραγματεύεται ακόμα χαμηλότερα, στα 27,14 δολάρια ανά βαρέλι.
Σε αυτό το πλαίσιο, αρνητικές διαγράφονται οι προοπτικές για τη ρωσική οικονομία στο νέο έτος - που βασίζεται υπέρμετρα στην εξαγωγή ενέργειας - όπως και για τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού το 2016, ο οποίος καταρτίστηκε με μέση τιμή πετρελαίου τα 50 δολάρια ανά βαρέλι, τιμή που πλέον φαντάζει μάλλον αισιόδοξη.
Το Russia Today επικαλείται ρεπορτάζ της ρωσικής ημερήσιας οικονομικής εφημερίδος Vedomosti, σύμφωνα με την οποία τα κρατικά έσοδα θα υποστούν πλήγμα 4 δισ. δολαρίων στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους, λόγω της καθίζησης των τιμών του πετρελαίου, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η εντολή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για άμεση περικοπή κατά 10% του ρωσικού προϋπολογισμού.
Οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά του «μαύρου χρυσού» έχουν πρακτικά καταστήσει ανεπίκαιρο το βασικό σενάριο χρηματο-οικονομικής αναταραχής που διαθέτει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, το οποίο βασίζεται στα 35 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου, με συρρίκνωση του ΑΕΠ έως 3% και πληθωρισμό 7%.
Στο πλαίσιο των νέων οδηγιών από την κυβέρνηση, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Sberbank, έχει ήδη αρχίσει να διεξάγει τεστ αντοχής στη βάση των 25 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς το «χειρότερο δυνατό» (worst-case) σενάριο αναταραχής που διέθετε βασιζόταν στα 30 δολάρια, τιμή που ήδη αποτελεί πραγματικότητα με το ξεκίνημα του νέου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης