Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το Ιράν θα εξάγει πετρελαίο σε Ινδία και Ευρώπη, με την άρση των κυρώσεων

Reuters: Το Ιράν θα εξάγει πετρελαίο σε Ινδία και Ευρώπη, με την άρση των κυρώσεων
Τα 13 από τα 22 τεράστια τάνκερ (VLCC) που διαθέτει η χώρα είναι ήδη φορτωμένα με εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου περιμένοντας την άρση των κυρώσεων
Εξαγωγές πετρελαίου στην Ινδία - την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά «μαύρου χρυσού» στην Ασία - αλλά και στην Ευρώπη αμέσως μετά την επικείμενη άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει το Ιράν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Η μεσανατολική χώρα - που κατέχει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη - διαθέτει 22 τεράστια τάνκερ (VLCC), που βρίσκονται στις ακτές της, εκ των οποίων τα 13 είναι ήδη πλήρως ή σχεδόν πλήρως φορτωμένα με πετρέλαιο που επαρκεί για να ικανοποιήσει την ινδική ζήτηση για μία ολόκληρη εβδομάδα.
Όπως είναι γνωστό, τον Ιούλιο 2015 επετεύχθη ιστορική διεθνής συμφωνία, με την οποία το Ιράν συμφώνησε να σταματήσει την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος έναντι ανταλλαγμάτων και της άρσης των κυρώσεων εναντίον του.
iranian vlccΗ ανάσχεση του προγράμματός του μένει να επιβεβαιωθεί αρμοδίως - ενδεχομένως στις επόμενες ώρες - από την αρμόδια επιτροπή UNODA του ΟΗΕ, επιβεβαίωση που θα ανοίξει το δρόμο για το «ξεπάγωμα» ιρανικών στοιχείων ενεργητικού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και την άρση οικονομικών κυρώσεων που έπληξαν καίρια τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.
Αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων, η Τεχεράνη σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 500 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, σταδιακά κατά συνολικά 1 εκατομμύριο βαρέλια, επιτείνοντας το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερπροσφοράς «μαύρου χρυσού», που αποτελεί και τη βασική αιτία της πτώσης των τιμών του.
Το Ιράν ελπίζει να αυξήσει τις εξαγωγές του κατά επιπλέον 200 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, επιπλέον των 260 χιλιάδων βαρελιών που ήδη εξάγει στη χώρα νομίμως, στο πλαίσιο περιορισμών που θέτουν οι οικονομικές κυρώσεις.
Η αύξηση στην ινδική ζήτηση για πετρέλαιο τροφοδοτείται από την άνοδο κατά 10% των ετήσιων πωλήσεων αυτοκινήτων, ρυθμός ταχύτερος της Κίνας.
Πριν τις κυρώσεις εναντίον του, το Ιράν εξήγαγε 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ενώ στο πλαίσιο των κυρώσεων αυτή η ποσότητα περιορίστηκε σε 1 εκατομμύριο βαρέλια.
Στην Ευρώπη πουλούσε πετρέλαιο μεταξύ άλλων στα Ελληνικά Πετρέλαια, στην Royal Dutch Shell, στην ιταλική ENI, στη γαλλική Total, στην ισπανική Repsol και σε τουρκικές εταιρείες.
Οι περισσότερες εταιρείες που αγόραζαν ιρανικό πετρέλαιο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράζουν εκ νέου μετά την άρση των κυρώσεων.
Σύμφωνα με την εθνική εταιρεία τάνκερ του Ιράν (NITC), με την άρση των κυρώσεων μέχρι 220 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως θα εξάγονται σε Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης