Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα «επενδυτικά καταφύγια» της ημέρας στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές σε κατάσταση πανικού

tags :
Τα «επενδυτικά καταφύγια» της ημέρας στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές σε κατάσταση πανικού
Η πτώση έως 6,5% του πετρελαίου κάτω από τα 29 δολάρια προκάλεσε επενδυτική απόγνωση
Ως ημέρα αναζήτησης επενδυτικού καταφυγίου μπορεί να χαρακτηριστεί για τις ΗΠΑ η Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πανικός κατάφερε να επικρατήσει της λογικής, με το χρηματιστήριο της Wall Street να καταγράφει απώλειες μέχρι 3%.
Ο δείκτης αναφοράς χρηματιστηριακών διακυμάνσεων CBOE VIX - που αντικατοπτρίζει την αναμενόμενη μεταβλητότητα του δείκτη S&P 500 του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης - συνεχίζοντας τη μεγάλη άνοδο που καταγράφει στις τελευταίες δύο εβδομάδες, αυξήθηκε έως 24% την Παρασκευή μέχρι τις 29.77 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδό του από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
Επισημαίνεται ότι μέσω της δημιουργίας το 2004 των πρώτων διαπραγματεύσιμων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) επί του δείκτη CBOE VIX, οι επενδυτές κατάφεραν να διαπραγματεύονται την αναμενόμενη μεταβλητότητα της Wall Street, καθιστώντας εκτιμήσεις και συναισθήματα στοιχείο ενεργητικού.
Στον πανικό τους, οι επενδυτές στράφηκαν ακόμα και στα αμερικανικά ομόλογα - πράξη που αντιβαίνει στην κοινή λογική, σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων στις ΗΠΑ - προκαλώντας την άνοδο των τιμών του δεκαετούς Treasury, του οποίου η απόδοση υποχώρησε παροδικά κάτω από το 2%, από 2,1% την Πέμπτη.
Από τη χρηματιστηριακή αναστάτωση που προκάλεσε η νέα μεγάλη πτώση του πετρελαίου κατά 6,5% δεν γλίτωσε ούτε το δολάριο ΗΠΑ, με το ευρώ να ενισχύεται 0,8% στα 1,0951 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα - διαχρονική επιλογή επενδυτικού καταφυγίου - να ενισχύεται (υποχωρώντας) στα 116,71 γιέν.
Με αυτά τα δεδομένα, σε κανέναν δεν προκάλεσε εντύπωση η ενίσχυση του χρυσού κατά 1,5% την Παρασκευή, στα 1.089,40 δολάρια την ουγγιά.
Από την αρχή του νέου έτους, η συνολική ημερήσια εμπορευσιμότητα των μετοχών στη Wall Street έχει αυξηθεί δραματικά σε 8,8 δισεκατομμύρια μετοχές - από μέση εμπορευσιμότητα 6,8 δισεκατομμύρια το 2015 - αντικατοπτρίζοντας την έντονη νευρικότητα που κυριαρχεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης