Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πολωνίας («Α-»/«Α») και της Ισλανδίας («ΒΒΒ+»/«Α-»)

tags :
Fitch: Επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πολωνίας («Α-»/«Α») και της Ισλανδίας («ΒΒΒ+»/«Α-»)
Εντυπωσιακά υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα 48,800 δολαρίων καταγράφει η Ισλανδία
Την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Πολωνίας σε συνάλλαγμα και σε τοπικό νόμισμα (ζλότι), σε «Α-» και «Α», αντίστοιχα, ανακοίνωσε ο διεθνής οίκος Fitch Ratings την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, διατηρώντας σταθερή και την προοπτική επαναξιολόγησής της.
Στις ίδιες ακριβώς βαθμίδες πιστοληπτικής αξιολόγησης «άφησε» και τα μη εξασφαλισμένα ομόλογα που έχει εκδώσει η χώρα, με τη μέγιστη δυνατή αξιολόγηση (country ceiling) να παραμένει σε «ΑΑ-».
Ο Fitch εξήγησε ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Πολωνίας ισορροπεί τις ισχυρές μακρο-οικονομικές της επιδόσεις, το προσαρμοστικό τραπεζικό της σύστημα και τους δείκτες διακυβέρνησης της χώρας, με το υψηλό εξωτερικό της χρέος, το υψηλότερο σε σύγκριση με ομοειδείς χώρες χρέος (52% του ΑΕΠ, έναντι μέσου όρου 45% σε χώρες με αξιολόγηση «Α») και το σχετικά χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα παρά τη σύγκλιση προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο διεθνής οίκος εξέφρασε την ανησυχία του για τους νέους περιοριστικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί από τη νέα κυβέρνηση, οι οποίοι προσβάλλουν την ανεξαρτησία θεσμών όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και τα δημόσια ΜΜΕ της.

Fitch: Επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και της Ισλανδίας

Ο Fitch την Παρασκευή επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση και της Ισλανδίας σε συνάλλαγμα και τοπικό νόμισμα (κρόνα) σε «ΒΒΒ+» και «Α-», αντίστοιχα, διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερή την προοπτική επαναξιολόγησης της χώρας.
Στις ίδιες ακριβώς βαθμίδες αξιολόγησης παρέμειναν και τα μη εξασφαλισμένα ομόλογα της Ισλανδίας, με το country ceiling να επιβεβαιώνεται και αυτό στη βαθμίδα «ΒΒΒ+».
Η Ισλανδία υπερτερεί έναντι των χωρών με παρόμοια πιστοληπτική αξιολόγηση, παρουσιάζοντας ιδιαίτερα υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα (48,800 δολάρια, έναντι 9,200 δολάρια), ενώ οι δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης και διακυβέρνησης που τη χαρακτηρίζουν ταιριάζουν περισσότερο σε χώρες με κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης