Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: «Μαύρα σύννεφα» πάνω από την οικονομία της Βραζιλίας - Έχει εισέλθει σε υφεσιακή περιδίνιση

CNN: «Μαύρα σύννεφα» πάνω από την οικονομία της Βραζιλίας - Έχει εισέλθει σε υφεσιακή περιδίνιση
Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ενισχυμένη ύφεση της Βραζιλίας το 2016 συμπαρασύρει πλέον σε εκτίμηση ύφεσης ολόκληρη τη Λατινική Αμερική
Σε κακά χάλια βρίσκεται η οικονομία της Βραζιλίας - η μεγαλύτερη της Λατινικής Αμερικής - η κατάσταση της οποίας χειροτερεύει με ταχύτερο ρυθμό από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.
Αυτός είναι ο λόγος που η Βραζιλία υπέστη τη μεγαλύτερη αρνητική αναθεώρηση πρόβλεψης ύφεσης το 2016 από το ΔΝΤ - από ύφεση 1%, σε ύφεση 3,5% - το οποίο την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 ανακοίνωσε σειρά από επανεκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εφέτος.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, η οικονομία της Βραζιλίας κατέγραψε μεγάλη ύφεση 3,8% το 2015  - μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη σε διάρκεια για τη χώρα από τη δεκαετία του 1930 - μεταξύ άλλων λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και εντάσεων που προκάλεσε το ξέσπασμα τον Σεπτέμβριο 2014 γιγαντιαίου σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται μέρος της πολιτικής ελίτ της χώρας, η κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras, υψηλόβαθμα και προβεβλημένα επιχειρηματικά στελέχη και επιχειρηματίες, καθώς και σωρεία μεσαζόντων και υπαλλήλων.
Η κατάσταση στη μεγάλη χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι εξαιρετικά δυσοίωνη, με τις επενδύσεις να έχουν καταρρεύσει, τους ξένους επενδυτές να την εγκαταλείπουν, την ανεργία και τον πληθωρισμό να αυξάνονται ταχύτατα και το νόμισμα της χώρας (ρεάλ) να έχει απωλέσει το 35% της αξίας του.
Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ενισχυμένη ύφεση της Βραζιλίας το 2016 συμπαρασύρει πλέον σε εκτίμηση ύφεσης ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, που μέχρι σήμερα προβλεπόταν ότι εφέτος θα κατέγραφε μικρή ανάκαμψη.
Μεταξύ των καίριων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Βραζιλία είναι η υπερβολική της εξάρτηση από τις εξαγωγές εμπορευματικών αγαθών όπως το πετρέλαιο, η σόγια και ο καφές, οι τιμές των οποίων έχουν «βυθιστεί».
Η δημοτικότητα της - φερόμενης ως εμπλεκόμενης στο σκάνδαλο - προέδρου Dilma Rousseff καταβαραθρώθηκε από 65% το 2012, σε μόλις 12% σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης