Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο αρνητικό ρεκόρ 13 ετών από το πετρέλαιο WTI κάτω από τα 27 δολ. το βαρέλι - Στα 27,87 δολ. το Brent

Νέο αρνητικό ρεκόρ 13 ετών από το πετρέλαιο WTI κάτω από τα 27 δολ. το βαρέλι - Στα 27,87 δολ. το Brent
Lukoil: Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας θα μειωθεί το 2016, μετά από αύξησή της επί σειρά ετών
Νέα πτώση και αρνητικά ρεκόρ κατέγραψε το αργό πετρέλαιο αναφοράς των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016, για να υποχωρήσει κάτω από τα 27 δολάρια ανά βαρέλι, μέχρι τα 26,19 δολάρια, το χαμηλότερο από τον Μάιο 2003.
Αυτή τη φορά, φαίνεται πως ήταν η μεγάλη πτώση των μετοχικών αξιών στις περισσότερες κεφαλαιαγορές του πλανήτη - στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλιο του 2013 - αυτή που «τροφοδότησε» την νέα μεγάλη υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου και όχι το αντίθετο, όπως συμβαίνει συνήθως στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες αλλά και οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες βιώνουν πλέον μια κατάσταση κρίσης, με τις τιμές του WTI να έχουν υποχωρήσει κατά 27,81% στις πρώτες είκοσι ημέρες του νέου έτους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των κρίσιμων περιστάσεων για την αγορά πετρελαίου αποτέλεσε και η εκτίμηση του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας - Lukoil - ότι η συνολική ρωσική παραγωγή πετρελαίου μάλλον θα μειωθεί το 2016, μετά από πολλά χρόνια αύξησής της.
Τελικά, η προθεσμιακή τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) παράδοσης Φεβρουαρίου 2016 - εκκαθαρίστηκαν σήμερα - του WTI στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX έκλεισε στα 26,55 δολάρια ανά βαρέλι, μέτά από τεράστια πτώση 6,71%.
Οι τιμές των futures Μαρτίου 2016 επί του διεθνούς πετρελαίου αναφοράς Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE του Λονδίνου υποχώρησαν κατά 91 σεντς ή κατά 3,16% στα 27,87 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά μέχρι τα 27,10 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης