Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ε.Ε. – Τουρκία: Ταχείες διαδικασίες για το πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Ε.Ε. – Τουρκία: Ταχείες διαδικασίες για το πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
Ολοκληρώθηκε ο πολιτικός διάλογος υψηλού επιπέδου – Συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πιθανόν να ανοίξουν και άλλα κεφάλαια
Ολοκληρώθηκε σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2016, ο πολιτικός διάλογος υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.
Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι Federica Mogherini, Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Johannes Hahn, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση, ο Mevlüt Çavuşoğlu, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, και ο Volkan Bozkır, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και πρέσβης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κύριος αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του στην ΕΕ.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Η Σύνοδος της Ε.Ε. με την Τουρκία στις 29 Νοεμβρίου ήταν ένα καθοριστικό σημείο στη δημιουργία μίας τάσης στις σχέσεις των δύο μερών, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης του διαλόγου για τη διαδικασία εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Στη Σύνοδο κατέστη σαφής η σημασία του να ξεπεραστούν από κοινού οι προκλήσεις στην περιοχή.
Ο πολιτικός διάλογος υψηλού επιπέδου έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν θέματα υψηλά στην ατζέντα των δύο μερών, τα οποία θα βοηθήσουν στην προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας.
Οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. παραμένουν ο θεμέλιος λίθος των σχέσεων των δύο μερών.
Μετά και το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 για τις οικονομικές και νομισματικές πολιτικές στις 14 Δεκεμβρίου 2015, εξετάστηκε η πρόοδος στις προπαρασκευαστικές εργασίες.
Η δέσμευση και των δύο μερών να ολοκληρωθούν οι εργασίες αυτές στο α’ τρίμηνο του 2016 επαναβεβαιώθηκε, ενώ μπορεί να ξεκινήσουν εργασίες και για άλλα κεφάλαια.
Η τουρκική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στη στενή συνεργασία με την Κομισιόν όσον αφορά σε αυτή τη διαδικασία.
Η τουρκική κυβέρνηση επανέλαβε τη δέσμευσή της να συνεχίσει την πολιτική μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο δίκαιο και στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Και οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν ότι θα προχωρήσουν ταχέως την απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες προς χώρες της περιοχής της συνθήκης Σένγκεν έως τον Οκτώβριο του 2016.
Τουρκία και Ε.Ε. τονίζουν ότι είναι ανάγκη να ενταθούν οι ήδη μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Συζητήθηκε και πάλι η εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης που συναποφασίστηκε στη Σύνοδο της 29ης Νοεμβρίου.
Μέτρα από την πλευρά της Τουρκίας να βελτιώσει την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των Σύρων προσφύγων, όπως έπραξε με την υιοθέτηση νομοθεσίας που τους παρέχει καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, έγιναν ευπρόσδεκτα από την Ε.Ε.
Η Τουρκία έχει αυτή τη στιγμή εντός των συνόρων της 2,5 εκατ. Σύρους πρόσφυγες και η ροή συνεχίζεται, οπότε απαιτείται περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων της πολιτικής της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος και των δικτύων των δουλεμπόρων που πραγματοποιούν τη διακίνηση των μεταναστών.
Τπυρκία και Ε.Ε. συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για να ενισχύσουν τις δυνατότητες παρέμβασης της Τουρκικής Ακτοφυλακής.
Παράλληλα, η Ε.Ε. επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, παρέχοντας κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ προς τη χώρα, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να κλείσουν ταχύτατα και οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το ενεργειακό, η τελωνειακή ένωση, η κατάσταση στη Συρία (όπου τονίστηκε η ανάγκη να επανεκκινήσει η πολιτική διαδικασία για μία ειρηνική μετάβαση σε διάδοχη κατάσταση), Ιράκ και Λιβύη, η συνεισφορά της Τουρκίας σε επιχειρήσεις και αποστολές της Ε.Ε., η κοινή στάση των δύο μερών ενάντια στην τρομοκρατία.
Τέλος, και οι δύο μεριές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κινητικότητα στο θέμα του Κυπριακού και τόνισαν την αμέριστη υποστήριξή τους σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να επιτευχθεί μία κοινά αποδεκτή λύση.
Οι επαφές των δύο μερών θα συνεχιστούν για τους επόμενους 6 μήνες, ενόψει της προετοιμασίας για την επόμενη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης