Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: «Πυρά εκ των έσω» στην Κομισιόν - Σκληρή κριτική για τη διαχείριση των προγραμμάτων διάσωσης

FT: «Πυρά εκ των έσω» στην Κομισιόν - Σκληρή κριτική για τη διαχείριση των προγραμμάτων διάσωσης
Οι εσωτερικοί ελεγκτές της ΕΕ μιλούν για «κενά», «ασυνέπειες» και σοβαρές «αδυναμίες»
Σφοδρή κριτική για «γενικότερη αδυναμία» διαχείρισης των συμφωνιών διάσωσης χωρών – μελών της ΕΕ, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και άλλων χωρών δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους εσωτερικούς ελεγκτές της.
Τονίζουν δε ότι υπάρχουν «μέγιστες διαφορές» στον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι διαφορετικές χώρες.
Σε μία από τις πιο αναλυτικές εκθέσεις που έχουν συνταχθεί μέχρι τώρα σχετικά με τον τρόπο που η Κομισιόν αντιμετώπισε τις προκλήσεις της κρίσης στην ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ελεγκτών θέτει σειρά ερωτημάτων όσον αφορά στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.
Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν απροετοίμαστη να ελέγξει τα προγράμματα διάσωσης εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην έκθεση δεν περιλαμβάνονται τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και της Κύπρου, τα οποία θα εξεταστούν εξίσου ενδελεχώς σε μια δεύτερη μελέτη που βρίσκεται υπό εκπόνηση. Εντούτοις, τα συμπεράσματα των Ελεγκτών είναι ιδιαίτερα επικριτικά για την ΕΕ και η γλώσσα που χρησιμοποιείται σκληρή.
Γίνεται λόγος όχι απλώς για χρήση ξεπερασμένων αρχειακών τεχνικών σε επίπεδο λογισμικού ή σε «περιορισμένης εμβέλειας» ελέγχους ποιότητας, αλλά ακόμη και για απουσία «κομβικών εγγράφων» για την πορεία των προγραμμάτων, ακόμη και των πλέον πρόσφατων, από τα αρχεία της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «σοβαρά κενά» στην ίδια την παρακολούθηση των προγραμμάτων. «Είναι επιτακτική η ανάγκη να μάθουμε από τα λάθη που έχουν γίνει» σημειώνεται στην έκθεση.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης