Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Ιταλίας - Κομισιόν για τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου - Θα τιτλοποιούνται και θα συνδέονται με CDS

tags :
Συμφωνία Ιταλίας - Κομισιόν για τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου - Θα τιτλοποιούνται και θα συνδέονται με CDS
Τα δάνεια αυτά πρόκειται να σταματήσουν να ανήκουν στους τραπεζικούς οργανισμούς και θα μετατραπούν σε ομολογιακούς τίτλους, όπως ανακοίνωσε ο Pierre Carlo Padoan
Την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και την Κομισιόν σχετικά με την παροχή βοήθειας στις ιταλικές τράπεζες για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας.
Ο μηχανισμός αυτός ενδεχομένως να αποτελέσει και πρόκριμα για τις ελληνικές τράπεζες, τα NPLs των οποίων ανέρχονται σε 100 δισ. ευρώ.
Να λάβουμε υπόψη ότι τα NPLs των ελληνικών τραπεζών αντιστοιχούν στο 48%, την ώρα που στην Ιταλία το ποσοστό είναι 10,4%.
Τα δάνεια αυτά πρόκειται να σταματήσουν να ανήκουν στους τραπεζικούς οργανισμούς και θα μετατραπούν σε ομολογιακούς τίτλους, όπως ανακοίνωσε ο Pierre Carlo Padoan.
Η τιμή της εγγύησης θα καθοριστεί βάσει της τιμής των CDS, με παρόμοια προφίλ κινδύνου με τα εν λόγω δάνεια.
Η ιταλική κυβέρνηση θα εγγυηθεί μόνο για τα πιο ασφαλή δάνεια, ενώ οι τράπεζες μπορούν να αιτηθούν εγγυήσεις, καταβάλλοντας ένα τέλος.
«Είναι ένα πρώτο, σημαντικότατο βήμα για την Ιταλία.
Οι διάφορες λεπτομέρειες θα καθοριστούν τις επόμενες ώρες, από την στιγμή που πρόκειται για μηχανισμό πιο πολυσύνθετο από μια απλή κρατική εγγύηση».
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, η παρέμβαση δεν θα προκαλέσει επιβάρυνση για τα δημόσια οικονομικά.
Αντιθέτως οι προμήθειες που θα καταβάλλονται στο υπουργείο, θα ξεπεράσουν τα κόστη και θα οδηγήσουν σε καθαρά έσοδα.
Από τη μεριά της, η αρμόδια επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Μάργκαρετ Βεστάγκερ δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για κρατική βοήθεια», υπογραμμίζοντας ότι «μαζί και με άλλες μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η Ιταλία, η κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα της χώρας σε ό,τι αφορά τη χορήγηση δανείων στην πραγματική οικονομία».
Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν επίσης ότι δεν θα πρόκειται για μια και μόνο «κακή τράπεζα», αλλά για χωριστές οντότητες που θα τύχουν καθεμιά διαφορετικής διαχείρισης.
Στον απόηχο της συμφωνίας οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών σημειώνουν άνοδο.
Η διαπραγμάτευση για τη μετοχή της Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία έχει στην κατοχή της τον μεγαλύτερο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανεστάλη το πρωί, ωστόσο στη συνέχεια η μετοχή κατέγραψε κέρδη 7%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα προβληματικά δάνεια των ιταλικών τραπεζών ανήλθαν σε 201 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2015, αυξημένα κατά 11% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Το συνολικό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων τον Νοέμβριο, διαμορφώθηκε στο 10,4% του συνόλου των δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ιταλικών Τραπεζών, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1996.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης