Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pickens (BP Capital Management): Το πετρέλαιο έχει ήδη πιάσει πάτο - Στα 70-75 δολ. έως το τέλος του 2016

Pickens (BP Capital Management): Το πετρέλαιο έχει ήδη πιάσει πάτο - Στα 70-75 δολ. έως το τέλος του 2016
Για διπλασιασμό των τιμών μέχρι το τέλος του έτους κάνει λόγο ο γνωστός επενδυτής
Ο επιχειρηματίας και γνώστης της αγοράς πετρελαίου, Thomas Boone Pickens, είπε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ότι οι τιμές του αμερικανικού αργού έχουν πιάσει πάτο λίγο πάνω από τα 26 δολ./βαρέλι και, βάσει της ιστορίας, οι τιμές θα πρέπει να διπλασιαστούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Ο Pickens προέβλεψε στο CNBC ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν τουλάχιστον μέχρι τα 52 δολ./βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους, εάν και επανέλαβε την παραδοχή του ότι πέρυσι έκανε λάθος όταν νόμιζε ότι οι τιμές θα ανακάμψουν.
Το αν θα βρίσκεται στα 50 ή στα 70 δολ. μέχρι το τέλος του 2016 αυτό θα καθοριστεί κυρίως από την παγκόσμια οικονομία, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Το αργό WTI, ο βασικός αμερικανικός δείκτης για το πετρέλαιο, δεχόταν και πάλι πιέσεις τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, χάνοντας και πάλι 3% μέχρι το μεσημέρι, ενώ διαπραγματευόταν κάτω από τα 33 δολ./βαρέλι.
«Ακόμη χτίζουμε αποθεματικά και το ίδιο θα συμβεί και τους επόμενους μήνες.
Και μετά θα αρχίσουμε να αντλούμε από αυτά», είπε ο Pickens.
«Όταν αρχίσεις να παίρνεις από τα αποθεματικά, δεν πρόκειται να αρχίσεις και πάλι να χτίζεις αποθεματικά.
Η διαδικασία μείωσης των αποθεματικών θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και θα είναι ξεκάθαρη», υπογραμμίζει.
«Έχουμε μόλις 1-1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα πλεόνασμα στην αγορά», προσθέτει, δείχνοντας προς την υπερπροσφορά στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η οποία βρισκόταν στα 15 εκατ. βαρέλια.
Σε σχόλιό του στο CNBC τον Οκτώβριο, ο Pickens παραδέχτηκε ότι η πρόβλεψή του για 70 δολ./βαρέλι μέχρι το τέλος του 2015 δεν επρόκειτο να συμβεί, επειδή η παγκόσμια ζήτηση δεν ανέβηκε τόσο πολύ όσο περίμενε και η προσφορά δεν μειώθηκε σημαντικά.
Την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης το 2015 ο δείκτης WTI έκλεισε κοντά στα 37 δολ./βαρέλι.
Καθώς το αργό επιτάχυνε την πτώση του στις αρχές του 2016, ο Pickens είπε στο CNBC στις 6 Ιανουαρίου ότι το πετρέλαιο βρισκόταν κοντά στη «βάση» του, το χαμηλότερο δηλαδή αναμενόμενο επίπεδο τιμών, και προέβλεψε ότι οι τιμές θα βρίσκονται κοντά στα 70-75 δολ. μέχρι το τέλος του έτους.
Το χαμηλό για τον WTI ήρθε τελικά στις 20 Ιανουαρίου, στα 26,55 δολ./βαρέλι.
Με περισσότερο από μισό αιώνα στο χώρο του πετρελαίου και του αερίου, ο Pickens πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του αναδεικνύοντας την Mesa Petroleum.
Αφότου πούλησε τη Mesa το 1996, ίδρυσε την BP Capital Management, μία επενδυτική εταιρεία που εστιάζει στον ενεργειακό τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης