Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχώρηση άνω του 5% στην αγορά πετρελαίου λόγω απογοήτευσης με Κίνα-OPEC - Στα 34,08 δολ. το Brent

Υποχώρηση άνω του 5% στην αγορά πετρελαίου λόγω απογοήτευσης με Κίνα-OPEC - Στα 34,08 δολ. το Brent
Στο ICE οι καθαρές θέσεις αγοραστού (net long positions) επί του Brent την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας 4ετίας
Πτώση μεγαλύτερη του 5% υπέστησαν εκ νέου οι τιμές στη διεθνή αγορά πετρελαίου τη Δευτέρα 1/2, μετά την ανακοίνωση επίσημων στοιχείων που τρόμαξαν του επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία ο τομέας μεταποίησης της Κίνας συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο 2016 με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το 2012.
Το αρνητικό κλίμα στην αγορά του «μαύρου χρυσού» επιδείνωσαν δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ OPEC σε σαουδαραβική εφημερίδα, ότι είναι νωρίς για έκτακτη συνάντηση των μελών του, απογοητεύοντας τους επενδυτές που «πόνταραν» σε ταχύτερη επίτευξη συντονισμένης παγκόσμιας μείωσης παραγωγής πετρελαίου.
Ένα αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο που καταγράφηκε στο χρηματιστήριο InterContinental Exchange (ICE) του Λονδίνου, ήταν η αύξηση των καθαρών θέσεων αγοραστού (net long positions) επί του Brent την προηγούμενη εβδομάδα με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας τετραετίας, γεγονός που αναδεικνύει επενδυτικές ελπίδες ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου προσεχώς.
Τελικά, η προθεσμιακή τιμή Απριλίου 2016 του αργού πετρελαίου διεθνούς αναφοράς Brent στο ICE υποχώρησε κατά 5,31% ή κατά 1,91 δολάρια ΗΠΑ, στα 34,08 δολάρια ανά βαρέλι.
Υπενθυμίζεται, ότι το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2016 του Brent είχε λήξει την περασμένη Παρασκευή 29/1.
Αντίστοιχα, η προθεσμιακή τιμή Μαρτίου 2016 του αργού πετρελαίου αναφοράς των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων New York Mercantile Exchange (NYMEX) κατέγραψε μεγάλη υποχώρηση 6,42% ή 2,16 δολάρια, για να περιοριστεί σε 31,46 δολάρια ανά βαρέλι.
Ενδεικτικές της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει τη δύναμη να προκαλεί η καθίζηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» είναι οι ακόλουθες δύο ειδήσεις της ημέρας:
1. Η Νιγηρία προσφεύγει στην Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), στην ΑΦρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AFDB), στην Τράπεζα Εισαγωγών-Εξαγωγών της Κίνας και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς για την οικονομική της διάσωση λόγω της κατάρρευσης κατά περίπου 75% των τιμών πετρελαίου, που μεταξύ άλλων οδηγεί στην ταχεία συρρίκνωση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων και στη γιγάντωση σε 15 δισ. δολάρια του ελλείμματος του προϋπολογισμού της. Η οικονομία της Νιγηρίας έχει αρχίσει να ξεμένει από μετρητά και σχεδιάζει να ζητήσει δάνεια αξίας 9 δισ. δολαρίων από τους διεθνείς οργανισμούς.
Η αφρικανική χώρα είναι η δεύτερη - μετά το Αζερμπαϊζάν - που παραδέχεται ότι η οικονομική καταστροφή που προκαλεί η μεγάλη πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» την οδηγεί στην αναζήτηση δανείων οικονομικής της διάσωσης, για την ανάληψη μεγάλων έργων υποδομής με σκοπό τη μείωση της εξάρτησής της από τον «μαύρο χρυσό».
Για όσους δεν γνωρίζουν καλά την πολιτική γεωγραφία της Αφρικής, αναφέρεται ότι η Νιγηρία εκτός από μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη οικονομία της αφρικανικής ηπείρου, είναι και η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της, μαζί και μέλος του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ OPEC.
Το πρόβλημα είναι, ότι ο πετρελαϊκός της τομέας παράγει το 35% του νιγηριανού ΑΕΠ, το 75% των κρατικών εσόδων και το 90% των κερδών από εξαγωγές.
2. Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, συγκάλεσε σήμερα σε συνάντηση τους επικεφαλής επτά μεγάλων κρατικών εταιρειών-«διαμαντιών» για να συζητήσει την ιδιωτικοποίησή τους, στην προσπάθειά της Ρωσίας να υποκαταστήσει απωλεσθέντα έσοδα προϋπολογισμού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της καθίζησης των τιμών του πετρελαίου διεθνώς και αφού έχει ήδη προβεί σε περικοπή κατά 10% του κρατικού προϋπολογισμού της προ ημερών.
Εξετάζεται η ιδιωτικοποίηση των ακολούθων επτά κρατικών ρωσικών εταιρειών: Αερομεταφορέας Aeroflot, εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών Alrosa, ενεργειακός γίγαντας Rosneft, πετρελαϊκή εταιρεία Bashneft, Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, κρατική τράπεζα VTB και Sovcomflot, το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης