Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία, για πρώτη φορά, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου

Bloomberg: Πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία, για πρώτη φορά, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου
Η παγκόσμια οικονομία βασίζεται κυρίως στα πλούσια πετρελαιοπαραγωγά κράτη για την ανάπτυξη, σημειώνεται
Για τουλάχιστον 75 χρόνια, σχεδόν κάθε οικονομική κρίση ακολουθούνταν από μια άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Τώρα, ωστόσο, είναι οι χαμηλές τιμές ενέργειας που ωθούν την παγκόσμια οικονομία σε δίνη, σημειώνεται σε δημοσίευμα του Blooomberg.
Όπως αναφέρεται, ένα αυξανόμενο μερίδιο των καταναλωτών και επενδυτών παγκοσμίως πλήττονται από την πορεία των τιμών των εμπορευμάτων, ενώ επισημαίνεται ως παράδειγμα η Apple, η οποία απέδωσε τις χαμηλές πωλήσεις της το τελευταίο τρίμηνο του 2015 στη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη σε ορισμένες πλούσιες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ευχόμουν για υψηλότερες τιμής του πετρελαίου, όμως το ελπίζω», σημειώνει ο Han de Jong, επικεφαλής οικονομολόγος στην ABN Amro Bank στο Άμστερνταμ, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως υψηλότερες τιμές πετρελαίου».
Το πρόβλημα είναι ότι η παγκόσμια οικονομία βασίζεται πολύ περισσότερο σήμερα στις αναδυόμενες χώρες απ' ό,τι πριν από 15 ή 25 χρόνια πριν, τις τελευταίες περιόδους εξαιρετικά χαμηλών τιμών του πετρελαίου.
Με εξαίρεση την Κίνα και την Ινδία, οι περισσότερες μεγάλες αναδυόμενες χώρες είναι πλούσιες σε πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα.
Τέτοιες οικονομίες μετρούν τώρα περί το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσιο μερίδιο από το 1990, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Από τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία και από τη Νιγηρία στη Βραζιλία, αναφέρει το Bloomberg, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται σημαντικά και σε πολλές περιπτώσεις συρρικνώνεται.
«Πολλές χώρες που εξάγουν πετρέλαιο αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες περιστάσεις», σημειώνει ο Gian Maria Milesi-Ferretti, αναπληρωτής διευθυντής ερευνών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτοντας ότι «τώρα θα πρέπει να μειώσουν σημαντικά τις δαπάνες τους και αυτό θα έχει αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη».

Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Βενεζουέλας


«Η ιστορία παρέχει λόγους για εξαιρετική απαισιοδοξία για την πιθανή τύχη των παραγωγών εμπορευμάτων», επισημαίνει ο Gabriel Sterne, επικεφαλής ερευνών macro στην Oxford Economics.
Τη δεκαετία του 1980, όταν οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 10 δολάρια το βαρέλι και οι τιμές άλλων εμπορευμάτων κατέγραψαν σημαντική πτώση, «παραγωγοί που απέφυγαν τη χρεοκοπία ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας», σημειώνει, για να προσθέσει ότι το 68% όσων παρακολουθούσαν πτώχευσαν.
Η αγορά βλέπει τη Βενεζουέλα, μια από τις 10 μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής πετρελαίου, ως υποψήφια προς χρεοκοπία.
Τα ομόλογά της που λήγουν το 2022 διαπραγματεύονται στα 38 σεντ του δολαρίου και η απόδοσή τους είναι μεγαλύτερη του 40%.
Το 2013, η απόδοση ήταν κάτω του 10%.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα ήδη είναι σε συζητήσεις με το Αζερμπαϊτζάν και το Σουρινάμ για την παροχή έκτακτων δανείων, ενώ και η Νιγηρία ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης βοήθεια.

Αυξάνεται ο κίνδυνος χρέους των αναδυόμενων αγορών


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης