Τελευταία Νέα
Διεθνή

Al-Jubeir (ΥΠΕΞ Σ.Αραβίας) : Η εξωτερική πολιτική δεν θα επηρεαστεί από την οικονομική αστάθεια

Al-Jubeir (ΥΠΕΞ Σ.Αραβίας) : Η εξωτερική πολιτική δεν θα επηρεαστεί από την οικονομική αστάθεια

Σε θέματα εθνικής ασφάλειας επικεντρώνεται ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας
Την πεποίθησή του ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου δε θα επηρεάσουν το πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας στις γύρω περιοχές, το οποίο περιλαμβάνει τη συμμετοχή στον πόλεμο της Υεμένης και την χρηματοδότηση στους συμμάχους της σε Συρία και Αίγυπτο, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας al-Jubeir σε συνέντευξή του.
«Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται σε θέματα εθνικής ασφάλειας», υπογράμμισε ο al-Jubeir ο οποίος πρόσθεσε ότι «δε θα επιτρέψουμε η εξωτερική μας πολιτική να καθοριστεί από τις τιμές του πετρελαίου».
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, ο οποίος συνήθως δρούσε ως εξωτερικός παρατηρητής στα τεκταινόμενα της Μέσης Ανατολής, έχει αρχίσει πλέον να αποκτά έναν πιο δυναμικό ρόλο στην περιοχή κατά τη βασιλεία του Salman τους τελευταίους 13 μήνες.
Πέραν της συμμετοχής της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά Σιιτών ανταρτών στην Υεμένη, και τη συνεχόμενη οικονομική ενίσχυση της Αιγύπτου, πλέον είναι πολύ κοντά και στην έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων στη Συρία προκειμένου να βοηθήσει την αντιπολίτευση.
Για το γεγονός ότι το Ιράν επέστρεψε στις παγκόσμιες αγορές, ο al-Jubeir ανέφερε ότι «οι κυρώσεις άρθηκαν και θα αφαιρεθούν τελείως εφόσον το Ιράν συμμορφωθεί με τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας», ενώ δεν έδειξε ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξαγωγές πετρελαίου της περσικής χώρας, θεωρώντας ότι υπάρχει αρκετός χώρος στην αγορά για πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
Παράλληλα, σχετικά με την ανάμειξη της χώρας του στο συριακό εμφύλιο, αυτή προέρχεται από την επιθυμία της να επιφέρει μια «αλλαγή στις ισορροπίες δυνάμεων στο συριακό έδαφος», ενώ τόνισε ότι «αυτό που βλέπουμε είναι μια ετοιμότητα και μια επιθυμία των γύρω περιοχών, συμπεριλαμβανομένης και της Σαουδικής Αραβίας, να ορθώσουν ανάστημα και να κάνουν περισσότερα πράγματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης