Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σε ευρώ τα νέα πετρελαϊκά συμβόλαια του Ιράν - Επιχειρεί να απεξαρτηθεί από το δολάριο

Reuters: Σε ευρώ τα νέα πετρελαϊκά συμβόλαια του Ιράν - Επιχειρεί να απεξαρτηθεί από το δολάριο
Για χρόνια το Ιράν έχει ασκήσει πιέσεις σε διεθνές επίπεδο, ώστε το ευρώ να αντικαταστήσει το αμερικανικό δολάριο στο διεθνές πετρελαϊκό εμπόριο
Σε ευρώ «κλείνει» τα νέα πετρελαϊκά συμβόλαιά του το Ιράν, σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθεί από το αμερικανικό δολάριο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.
Σύμφωνα με πηγή στο περιβάλλον της κρατικής πετρελαϊκής του Ιράν (National Iranian Oil Co - NIOC), το Ιράν χρεώνει το πετρέλαιο που πουλά, στα συμβόλαια που υπέγραψε πρόσφατα, σε ευρώ.
Ως παραδείγματα φέρονται να είναι τα συμβόλαια που υπέγραψε με τη γαλλική πετρελαϊκή Total, τα ισπανικά διυλιστήρια Cepsa και Litasco και τον εμπορικό βραχίονα της ρωσικής Lukoil.
«Στα τιμολόγια που εκδίδουμε παραθέτουμε μια ρήτρα, βάσει της οποίας οι αγοραστές του πετρελαίου μας θα πρέπει να μας πληρώσουν σε ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου γύρω στον χρόνο της παράδοσης», δήλωσε, ακόμα, η πηγή από τη NIOC.
Το Reuters επικοινώνησε με τη Lukoik και την Total, οι οποίες αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τη Cepsa.
Παράλληλα, φέρεται να ζήτησε από τους εμπορικούς εταίρους που του χρωστούν δισεκατομμύρια σε δολάρια, να αποπληρώσουν τα χρέη του σε ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το Reuters επισημαίνει ότι η στροφή του Ιράν στο ευρώ είναι «λογική», καθώς πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του είναι η Ευρώπη.
«Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες σπεύδουν να κλείσουν επιχειρηματικές συμφωνίες με το Ιράν, οπότε είναι λογικό να έχει κέρδη σε ευρώ», σημείωσε ο Robin Mills, διευθύνων σύμβουλος της Qamar Energy, με έδρα το Ντουμπάι.
Σημειώνεται ότι για χρόνια το Ιράν έχει ασκήσει πιέσεις σε διεθνές επίπεδο, ώστε το ευρώ να αντικαταστήσει το αμερικανικό δολάριο στο διεθνές πετρελαϊκό εμπόριο.
Το 2007 ο OPEC είχε απορρίψει σχετική πρόταση της Τεχεράνης, με τον τότε πρόεδρο του Ιράν, Mahmoud Ahmadinejad, να χαρακτηρίζει το δολάρια «άχρηστο χαρτί».
«Το Ιράν επέλεξε το ευρώ και ακύρωσε το εμπόριο σε δολάριο για πολιτικούς λόγους», σημείωσε, πάντως, η πηγή του Reuters, επισημαίνοντας ότι ενώ οι δυτικές κυρώσεις ήταν σε ισχύ η κεντρικέ τράπεζα του Ιράν υιοθέτησε μια πολιτική, βάσει της οποίας το διεθνές εμπόριο της χώρας γίνεται σε ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης