Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οικονομική και προσφυγική κρίση καθώς και ενδεχόμενο Brexit θέτουν την ΕΕ στο «μάτι της τέλειας καταιγίδας»

tags :
FT: Οικονομική και προσφυγική κρίση καθώς και ενδεχόμενο Brexit θέτουν την ΕΕ στο «μάτι της τέλειας καταιγίδας»
Η ΕΕ ή θα αντιμετωπίσει επιτυχώς ενδεχόμενα Grexit - Brexit και προσφυγικό ή θα συνδυαστούν με καταστροφικές συνέπειες
Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τρία κομβικά υπαρξιακά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να λύσει αν δεν θέλει να συνδυαστούν και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.
Πρόκειται για την οικονομική κρίση, για την προσφυγική κρίση και για το ενδεχόμενο Brexit.
Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα των Financial Times, η οικονομική κρίση που ταλάνιζε την ΕΕ δεν φαίνεται να έχει λήξει.
Η Ελλάδα, που πρωταγωνίστησε σε αυτήν, διέρχεται από μια εξαιρετικά ευαίσθητη φάση όπου η πολιτική κατάσταση ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί καθώς πρέπει να ληφθούν πολύ σκληρά μέτρα.
Το κατά πόσο θα τα καταφέρει η κυβέρνηση παραμένει ερώτημα.
Αν, όμως, η Ελλάδα δεχτεί περισσότερη πίεση και συνεχιστεί αυτή η συζήτηση περί εξόδου της από την Σένγκεν, σημειώνει το δημοσίευμα, ή γίνουν πραγματικότητα οι φήμες περί «κλεισίματος» των συνόρων της πΓΔΜ, τότε οι εξελίξεις στην Αθήνα σίγουρα θα είναι καταιγιστικές και αρνητικές απέναντι στην ΕΕ.
Ενδεχόμενες τέτοιες εξελίξεις συμπίπτουν χρονικά με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, το οποίο προγραμματίστηκε για τις 23 Ιουνίου.
Είναι προφανές ότι θα επηρεάσουν καθοριστικά το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit καθώς, όπως έχει φανεί και μέχρι σήμερα, αν και η Βρετανία δεν είναι μέλος ούτε της ευρωζώνης ούτε της Σένγκεν, η κοινή της γνώμη επηρεάζεται σημαντικά από τις εξελίξεις στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως απέδειξε και η αύξηση των υποστηρικτών του Brexit μετά την κλιμάκωση της κρίσης με την Ελλάδα και το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης.
Αν σε αυτά, προσθέσει κανείς ότι το ιταλικό τραπεζικό σύστημα παραπαίει ενώ η χώρα προσπαθεί να κάνει βήματα στην οικονομία της και ότι στην Ισπανία εδώ και επτά εβδομάδες δεν έχουν κυβέρνηση και δεν φαίνεται να την αποκτούν σύντομα, το άρθρο των FT προειδοποιεί ότι η ΕΕ κινδυνεύει να βρεθεί στην μέση «της τέλειας καταιγίδας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης