Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σπασμωδική πτώση του πετρελαίου έως 8% κάτω από τα 28 δολ. λόγω συσσώρευσης αποθεμάτων - Στα 30,85 δολ. το Brent

Σπασμωδική πτώση του πετρελαίου έως 8% κάτω από τα 28 δολ. λόγω συσσώρευσης αποθεμάτων - Στα 30,85 δολ. το Brent
Οι τιμές του πετρελαίου έδειξαν να μην ωφελούνται από την εξασθένηση του δολαρίου ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδό του το τελευταίο 4μηνο
Δεν έχει τέλος η απογοήτευση που επιφυλάσσει το 2016 μέχρι στιγμής στους επενδυτές πετρελαίου, με τις τιμές του «μαύρου χρυσού» την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016 να καταρρέουν ενδοσυνεδριακά έως 8%, κάτω και από τα 28 δολάρια ανά βαρέλι.
Τελικά, η προθεσμιακή τιμή Απριλίου 2016 του αργού πετρελαίου διεθνούς αναφοράς Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων InterContinental Exchange Europe (ICE) υποχώρησε κατά 2,03 δολάρια ή κατά 6,17% στα 30,85 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι, έχοντας κατέλθει μέχρι τα 30,28 δολάρια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στο τρέχον επίπεδό του, το Brent καταγράφει πτώση 20,58% από την αρχή του νέου έτους.
Η προθεσμιακή τιμή Μαρτίου 2016 του αργού πετρελαίου αναφοράς των ΗΠΑ, West Texas Intermediate (WTI) στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX κατέγραψε αξιόλογη υποχώρηση 4,18% ή 1,24%, για να περιοριστεί στα 28,45 δολάρια ανά βαρέλι, με απώλειες 25,58% από την 1/1.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το WTI διαπραγματεύτηκε μέχρι τα 27,74 δολάρια, υποχωρώντας εκ νέου κάτω από το ορόσημο των 28 δολαρίων.
Πολλοί ήταν οι λόγοι αυτής της σπασμωδικής συμπεριφοράς του πετρελαίου, με κυριότερο έκθεση του έγκυρου διεθνούς ενεργειακού οργανισμού International Energy Agency (IEA) που δόθηκε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με την οποία η ζήτηση του πετρελαίου δεν προβλέπεται να αυξηθεί σύντομα με τρόπο που να καλύψει το υφιστάμενο μεγάλο πλεόνασμα ημερήσιας παραγωγής του.
Επιπλέον, ο IEA προέβλεψε, ότι για το μεγαλύτερο μέρος του 2016, ο πλανήτης θα συνεχίσει να συσσωρεύει αποθέματα πετρελαίου, καθώς η μείωση της συνολικής παραγωγής λόγω παραγωγών που χρεοκοπούν χρειάζεται χρόνο, ενώ ο OPEC δεν δείχνει ότι θα καταφέρει να συμφωνήσει με χώρες εκτός OPEC τη συντονισμένη μείωση παραγωγής.
Σε μια ακόμα έκθεση - αυτή τη φορά από τον ενεργειακό φορέα των ΗΠΑ Energy Information Administration (EIA) - η μείωση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα είναι μεγαλύτερη της αρχικώς προβλεφθείσας (κατά 740 αντί 700 χιλ. βαρέλια ημερησίως)
Οι τιμές του πετρελαίου έδειξαν να μην ωφελούνται από την εξασθένηση του δολαρίου ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδό του το τελευταίο τετράμηνο, όπως θα συνέβαινε στις περισσότερες περιπτώσεις.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) βενζίνης στις ΗΠΑ υποχώρησαν σε ρεκόρ εξαετίας, ενώ η τιμή της βενζίνης κατέγραψε πτώση σχεδόν 5% στα 91 σεντ το γαλόνι (3,78 λίτρα).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης