Οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες καλούνται να αποδεχθούν ως «ισότιμους» με τους ευρωπαϊκούς τους αμερικανικούς κανόνες εκκαθάρισης
Σε συμφωνία κατέληξαν οι ρυθμιστικές αρχές της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών ως προς την υιοθέτηση ενός κοινού πλαισίου για την προώθηση των προσπαθειών συντονισμού στους διεθνείς κανόνες για τα παράγωγα, τα οποία πρωταγωνίστησαν αρνητικά στο ξέσπασμα της κρίσης του 2008.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ της Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει τους κανονισμούς λειτουργίας των εκκαθαριστών που αναλαμβάνουν να συμβάλλουν στην αποτροπή μιας κατάρρευσης της αγοράς διασφαλίζοντας ότι κάθε μέρος μιας συναλλαγής παραγώγων θα πληρώνεται στην περίπτωση που το άλλο μέρος παραπαίει.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες καλούνται να δεχθούν ότι οι αμερικανικοί κανόνες εκκαθάρισης είναι «ισότιμοι» με τους ευρωπαϊκούς, δίνοντας τέλος στο αδιέξοδο των τελευταίων δύο χρόνων και περιέπλεξε τις προσπάθειας να εγκατασταθεί ένα σύστημα ελέγχου της αγοράς παραγώγων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι «σε μεγάλο βαθμό» ισοδύναμη διασυνοριακά.
Ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ Jonathan Hill δήλωσε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ότι πρόκειται για «πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της παγκόσμιας ρυθμιστικής σύγκλισης».
Η συμφωνία, όπως εξήγησε, δίνει τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις να επιχειρούν στις ΗΠΑ και στις αμερικανικές να συνεχίσουν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στις εταιρείες της ΕΕ.
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η συμφωνία αποτελεί νίκη για αμερικανικές εταιρείες όπως είναι η CME Group Inc. Intercontinental Exchange Inc.
Με τη συμφωνία και την πρόβλεψη «ισοδυναμίας», οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να επιλέξουν να εκκαθαρίσουν τις συναλλαγές τους στις ΗΠΑ, γλιτώνοντας από υψηλές χρεώσεις που καθιστούσαν τη διαδικασία ιδιαίτερα δαπανηρή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών