Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα παρακολουθούν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο, έπειτα από έκκληση της Merkel

Bloomberg: Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα παρακολουθούν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο, έπειτα από έκκληση της Merkel
Η Γερμανία θα ηγηθεί δύναμης 3 πλοίων στα ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - Οι σύμμαχοι θα εστιάσουν στην παρακολούθηση, δεν θα σταματούν ή θα στέλνουν πίσω τις βάρκες
Το ΝΑΤΟ συμφώνησε να ξεκινήσει ναυτικές αποστολές προκειμένου να παρακολουθεί τις βάρκες με τους πρόσφυγες στην Ανατολική Μεσόγειο, ανταποκρινόμενο στη σχετική έκκληση της γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel.
Ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο θα ηγηθεί της δύναμης στο Αιγαίο, παρακολουθώντας τα δρομολόγια που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή προς τα ελληνικά νησιά, τα οποία αποτελούν τον πρώτο τους σταθμό προς τη Δυτική Ευρώπη.
Οποιαδήποτε παρέμβαση εναντίον των διακινητών θα γίνεται από την ακτοφυλακή της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Ενώ δεν αποτελεί ακριβώς μία πλήρους κλίμακα προσπάθεια για να σφραγιστούν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα έχει ως αποστολή τη μερική ανακούφιση της Γερμανίας και των γειτονικών χωρών στη Βόρειο Ευρώπη, οι οποίοι πολιορκήθηκαν από 1 εκατ. πρόσφυγες πέρυσι και ετοιμάζονται για έναν παρόμοιο αριθμό αφίξεων το 2016.
«Δεν πρόκειται για μία προσπάθεια να εμποδιστούν ή να απωθηθούν οι βάρκες των προσφύγων», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Jens Stoltenberg, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου.
«Το ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει κρίσιμες πληροφορίες και παρακολούθηση για να βοηθήσει την αντιμετώπιση της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων και των εγκληματικών δικτύων».
Οι πρόσφυγες που περνούν από την Ελλάδα διαμέσου των Βαλκανίων προς τις πλουσιότερες χώρες βόρεια των Άλπεων έχουν πιέσει τις κοινωνικές υπηρεσίες και έχουν πυροδοτήσει αντι-μουσουλμανικό μένος.
Το πολιτικό κόστος θα μπορούσε να είναι υψηλότερο για τη Merkel, η οποία υποχωρεί από την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, η οποία έχει ρίξει τα ποσοστά αποδοχής της στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4,5 ετών.
Ο γερμανός υπ. Εσωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι, χωρίς να διαφαίνεται ένα τέλος στις προσφυγικές ροές, προχωράει σε παράταση των προσωρινών ελέγχων στα σύνορα με την Αυστρία, που επιβλήθηκαν το Σεπτέμβριο, για ακόμη τρεις μήνες.
Ο Stoltenberg είπε ότι η δύναμη των 3 πολεμικών πλοίων θα αποσταλεί στο Αιγαίο «δίχως καθυστέρηση» και σταδιακά θα ενισχυθεί και με αρκετά ακόμη πλοία.
«Αυτό θα είναι καθαρά μία κατάσταση επαγρύπνησης», σημειώνει η γερμανίδα υπ. Άμυνας, Ursula von der Leyen.
«Υπήρχε πολιτική ενότητα, σημαντική υποστήριξη από όλους τους συμμάχους.
Και είμαι σίγουρη ότι θα πραγματοποιηθεί γρήγορα», σημειώνει η ίδια.
Οι υπεύθυνοι στρατιωτικού σχεδιασμού θα εξετάσουν εάν πρέπει να προχωρήσουν πέραν της παρακολούθησης και να δώσουν στη δύναμη αυτή την εξουσία να δρα εναντίον των βαρκών των λαθρεμπόρων.
Το ΝΑΤΟ επίσης θα εντείνει την παρακολούθηση των προσφύγων που περνούν από τη Συρία στην Τουρκία.
Οι κόντρες Ελλάδας - Τουρκίας για τα θαλάσσια σύνορα, οι οποίες είναι ιστορικά αντίπαλες χώρες αλλά επισήμως, λόγω της συμμετοχής τους στο ΝΑΤΟ, είναι σύμμαχοι, περιπλέκουν την αστυνόμευση στο Αιγαίο.
Τα πολεμικά πλοία από τις δύο χώρες θα μένουν στα δικά τους εθνικά ύδατα στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα, η οποία δέχεται έντονη κριτική από τη Βόρεια Ευρώπη για σημαντικές ελλείψεις στους συνοριακούς ελέγχους, υπογράμμισε την απόφαση του ΝΑΤΟ να στέλνει τους πρόσφυγες που διασώζονται στη θάλασσα πίσω στην Τουρκία.
Ο υπ. Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είπε ότι «υπάρχει πλήρης σεβασμός των ελληνικών συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας από όλους τους συμμάχους μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης