Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία σχεδιάζει να εισβάλει στο Χαλέπι της Συρίας – Για γενικευμένη σύρραξη απειλεί η Ρωσία – Αντιδρούν οι Κούρδοι

tags :
Η Τουρκία σχεδιάζει να εισβάλει στο Χαλέπι της Συρίας – Για γενικευμένη σύρραξη απειλεί η Ρωσία – Αντιδρούν οι Κούρδοι
Απορρίπτουν το τουρκικό τελεσίγραφο οι Κούρδοι - Σε θέση μάχης αν υπάρξει εισβολή
(upd5)Οι μεγάλες νίκες και η ανακατάληψη πολλών εδαφών στην Συρία από τον Συριακό στρατό με την στήριξη των Ρώσων έχουν φέρει στα πρόθυρα του χάους την πολύπαθη Συρία.
Οι Τζιχανιστές και οι Al Nusra οι δύο πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές ομάδες στην Συρία έχουν αποδεκατιστεί ενώ ο Συριακός στρατός δίνει την μεγάλη μάχη για την κατάληψη του Aleppo (Χαλέπι) προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας που θέλει να εισβάλλει στην Συρία.
Η Τουρκία θα προστατεύσει την συριακή πόλη του Aleppo (Χαλεπίου) από όλους τους εχθρούς: όχι μόνο από τον δικτάτορα Bashar al-Assad, αλλά και από τη Ρωσία και το Ιράν, ανέφερε
ο Ahmet Davutoglu (Αχμέτ Νταβούτογλου) πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Το Χαλέπι, είναι στις καρδιές μας και ένα μέρος του πολιτισμού μας για αιώνες, δήλωσε ο Νταβούτογλου.
Και τώρα, εκπληρώνοντας το ιστορικό καθήκον μας, εμείς θα υπερασπιστούμε το Χαλέπι για το όνομα της  Gaziantep, Kahramanmaras και Sanliurfa (Γκαζιαντέπ, Καχραμανμάρας και Σανλιούρφα) είναι πόλεις στη νότια Τουρκία, κοντά στα συριακά σύνορα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης: «γνωρίζουμε ακριβώς ότι κάθε βόμβα που έπεσε ευθύνη έχει η Ρωσία».
Σχετικά με την κατάσταση στο Χαλέπι της Συρίας, ο Νταβούτογλου είπε ότι «μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ανθρωπότητα δεν έχει δει ποτέ τόση βία και πόνο»
 Εξέφρασε το θαυμασμό για το θάρρος των Συρίων.
«Αυτό το έθνος αντιμετωπίζει τον τακτικό στρατό για 5 χρόνια και τα όπλα μαζικής καταστροφής που χρησιμοποιούνται εναντίον Συρίων.
Η καρδιά του τουρκικού λαού είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι οι προϋπολογισμοί όλου του κόσμου»
 «Είναι άνθρωποι που έχουν βοηθήσει δυόμισι εκατομμύρια συμπολίτες Σύριους για 5 χρόνια.
Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία ξενοφοβία, ή εχθρότητα προς τους πρόσφυγες στην Τουρκία»
Ωστόσο, ο Νταβούτογλου δεν διευκρίνισε πώς η Τουρκία προτίθεται να προστατεύσει το Χαλέπι από τον Assad και την Ρωσία και το Ιράν.
Το καθεστώς του Άσαντ άρχισε να επιτίθεται στο Aleppo τις τελευταίες ημέρες.
Οι επίγειες δυνάμεις του δικτάτορα της Συρίας καλύπτεται από την ρωσική αεροπορία.
Μετά την επίθεση χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα με την Τουρκία, οι ροές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί - από 20 έως 35 χιλιάδες άτομα.
Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί απότομα το Νοέμβριο, όταν η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο.
Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Μόσχα σε επιθέσεις σε οικισμούς Τουρκμένων, που σχετίζονται με τους Τούρκους.
Η Τουρκία θεωρεί απαράδεκτη την στάση της Μόσχας να φέρει τους εκπροσώπους των κουρδικών ομάδων στις διαπραγματεύσεις για την Συρία.

Η εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία προκαλεί παγκόσμια ανησυχία

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει τα τελευταία 24 ωρα η εμπλοκή της Τουρκίας στο συριακό πόλεμο και οι βομβαρδισμοί κουρδικών περιοχών στα βόρεια της χώρας και το Χαλέπι.
Όπως υποστηρίζει η Deutsche Welle «οι νίκες των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, συνεπικουρούμενες από τα ρωσικά βομβαρδιστικά γύρω από το Χαλέπι, έχουν θορυβήσει την τουρκική διπλωματία η οποία αποφάσισε να δώσει το λόγο στα όπλα».
Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε για δεύτερη μέρα θέσεις των Κούρδων γύρω από το Αζαζ της βόρειας Συρίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δυο Κούρδοι μαχητές έχασαν τη ζωή τους.
Η περιοχή του Αζάζ βρίσκεται μόλις 13 χλμ από τα τουρκοσυριακά σύνορα στην περιοχή γύρω από το Χαλέπι.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με την επέλαση στρατού του Assad υπό την κάλυψη της ρωσική αεροπορίας έχουν ανατρέψει τα δεδομένα.
Η μεγάλη επίθεση στο Χαλέπι από τον κυβερνητικό στρατό και η συνεχής υποχώρηση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην περιοχή έδωσαν την ευκαιρία παράλληλα στις δυνάμεις των Σύρων της Δημοκρατικής Ένωσης να καλύψουν το κενό καταλαμβάνοντας πόλεις και χωριά γύρω από το Χαλέπι που πριν κατείχαν οι δυο μεγάλες οργανώσεις τζιχαντιστών, η Αλ Νούσρα και η Αχράμ Ουλσάμ, και οι οποίες υποστηρίζονταν από την Άγκυρα.

Τι φοβάται η Τουρκία

Η ορατή πιθανότητα να δημιουργηθεί μια μεγάλη κουρδική οντότητα στη βόρεια Συρία αποτελεί για την Άγκυρα σοβαρή απειλή, αφού θεωρεί το κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης των Κούρδων της Συρίας ως συνεργό του PKK άρα τρομοκρατική οργάνωση που επιβουλεύεται την ενότητα της Τουρκίας.
Η εξαγγελία συμφωνίας εκεχειρίας προχθές στο Μόναχο από τους Kerry και Lavrov μπορεί να εκφράζει τη σφοδρή πολιτική επιθυμία να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά η περίοδος μέχρι την εφαρμογή της συμφωνίας είναι η πιο επικίνδυνη για το τι θα συμβεί στο πεδίο της μάχης, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν τα περισσότερα οφέλη για την πλευρά τους.
Οι Αμερικανοί ζητούν από την Άγκυρα να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των Κούρδων της Συρίας μην θεωρώντας τους τρομοκράτες αλλά χρήσιμους συνεργάτες στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η Άγκυρα όμως δείχνει αποφασισμένη να τα βάλει ακόμη και με τους συμμάχους της προκειμένου να αποφύγει ένα κουρδικό συριακό κράτος στα σύνορά της, φαίνεται δε αποφασισμένη ακόμη και να εισβάλλει μαζί με τους Σαουδάραβες στο έδαφος της Συρίας αν χρειαστεί.
Νωρίτερα, το Ριάντ επιβεβαίωσε την αποστολή μαχητών στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας στο πλαίσιο, όπως αναφέρθηκε, εντατικοποίησης των μαχών εναντίον τζιχανιστών διευκρινίζοντας ότι ο χρόνος εισβολής χερσαίων ειδικών δυνάμεων στη Συρία θα εξαρτηθεί από τον υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμό.
Από κάθε η κατάσταση στην περιοχή είναι ρευστή και επικίνδυνη.

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ειρήνευση στην Συρία

Υπό το φόβο ενός νέου ψυχρού πολέμου στη Συρία ολοκληρώθηκε - 14/2/2016 - η Διεθνής Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο της Γερμανίας με τις ελπίδες για ειρήνευση να εξανεμίζονται.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle «λίγο πριν πέσει η αυλαία, ο επικεφαλής της διοργάνωσης Wolfgang Ischinge προσπάθησε να εμφυσήσει μία νότα αισιοδοξίας.
Eνημέρωσε τους συμμετέχοντες για την τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού προέδρου Obama με τον ρώσο ομόλογό του Putin, καθώς και την εκπεφρασμένη θέληση των δύο ηγετών να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας εντός επτά ημερών στη Συρία, όπως προβλέπει η συμφωνία του Μονάχου».
Ωστόσο, πρόσθεσε ο γερμανός διπλωμάτης, μερικές φορές «είναι απαραίτητη και η χρήση στρατιωτικής βίας, προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη».

Με φόντο τη Συρία οι νέα αμερικανορωσική αντιπαράθεση 

Η κρίση στη Συρία και οι αντιθέσεις ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία δεν μπορούσαν παρά να απασχολήσουν και το τελευταίο πάνελ της 52ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη βαυαρική πρωτεύουσα.
«Εντεινόμενα χάσματα και μετατοπίσεις δυνάμεων: η νέα γεωπολιτική στη Μέση Ανατολή» ήταν ο σχετικός τίτλος.
Στη συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αμερικανός γερουσιαστής και βετεράνος του Βιετνάμ John McCain καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Συρίας Riyad Farid Hijab ο οποίος στο Μόναχο εκπροσωπούσε τη συριακή αντιπολίτευση.
Ο τελευταίος λόγος ανήκε στον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Mose Yalon.
Ο McCain φάνηκε ιδιαίτερα σκεπτικός ως προς τις προοπτικές υλοποίησης της συμφωνίας του Μονάχου για τη Συρία, λέγοντας ότι ο Putin δεν επιδιώκει μία εταιρική σχέση με τη Δύση, αλλά απλώς την υλοποίηση των σχεδίων του για την περιοχή.
Το Κρεμλίνο «χρησιμοποιεί τη Συρία ως πεδίο βολής για τον ρωσικό στρατό» ισχυρίστηκε ο αμερικανός γερουσιαστής και κατηγόρησε τον Putin ότι με την πολιτική του στη Συρία οξύνει την προσφυγική κρίση και τη χρησιμοποιεί μάλιστα ως όπλο, επιδιώκοντας να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Η πρόταση του ίδιου του McCain για τη Συρία προβλέπει ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, στις οποίες θα καταφεύγουν άμαχοι και θα εκπαιδεύονται αντικυβερνητικοί αντάρτες, καθώς και αποστολή συμμαχικών χερσαίων δυνάμεων υπό αμερικανική διοίκηση για την απελευθέρωση της πόλης Ράκα, η οποία θεωρείται προπύργιο του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους».
Παράλληλα, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής McCain δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην πολιτική του αμερικανού προέδρου, λέγοντας ότι ο Obama δεν διαθέτει καν στρατηγική για τη Μέση Ανατολή, ενώ έκανε "λάθος" ενδίδοντας σε μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο McCain θεωρεί ότι η συμφωνία με την Τεχεράνη καθιστά ακόμη πιο ισχυρή μία δύναμη εχθρικά διακείμενη προς τη Δύση.

Η Δύση έκλεισε τα μάτια στη Συρία 

Επιφυλάξεις απέναντι στο Ιράν εξέφρασαν και οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στο πάνελ.
Σε διαφορετική γραμμή κινήθηκε ωστόσο ο Norbert Röttgen, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, ο οποίος εγκωμίασε την πρόσφατη συμφωνία με την Τεχεράνη.
Όσο για τη συριακή κρίση, ο χριστιανοδημοκράτης γερμανός πολιτικός θεωρεί επιβεβλημένη μία "σαφή στάση" απέναντι στη Μόσχα, τονίζοντας ότι η Δύση δεν μπορεί να "εξαγοράσει" μία διευθέτηση στη Συρία με παραχωρήσεις στο ανοιχτό μέτωπο της Ουκρανίας.
Ωστόσο ο Norbert Röttgen έκανε και την αυτοκριτική του, λέγοντας ότι η Δύση ουσιαστικά "έκλεισε τα μάτια" στο δράμα της Συρίας, ιδιαίτερα μετά την καταστροφή των χημικών όπλων στη χώρα, ενώ έπρεπε να είχε αρχίσει εγκαίρως την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και τις προσπάθειες για την ειρήνευση.

Σκληρή η θέση του Ισραήλ 

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Mose Yalon, όπως ήταν αναμενόμενο, καταδίκασε την πρόσφατη συμφωνία της Δύσης με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Επιπλέον δε, χαρακτήρισε το Ιράν "χορηγό διεθνούς τρομοκρατίας" ο οποίος είτε μόνος του, είτε με τη βοήθεια των συμμάχων του αποσταθεροποιεί την περιοχή, ενώ επιδιώκει να ανατρέψει τις σουνιτικές κυβερνήσεις στη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν.
Κατά τον Mose Yalon, θα ήταν εφιαλτικό το σενάριο πολιτικής επιβίωσης του Bashar al Assad στη Δαμασκό με ιρανική υποστήριξη.
Σε αυτήν την περίπτωση θα βλέπαμε "ιρανούς φρουρούς της επανάστασης στα υψώματα του Γκολάν" προειδοποιεί ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Απορρίπτουν το τουρκικό τελεσίγραφο οι Κούρδοι - Σε θέση μάχης αν υπάρξει εισβολή

Οι Κούρδοι του PYD σε συνεννόηση με την Ρωσία απέρριψαν το τουρκικό τελεσίγραφο να αποσυρθούν από τις θέσεις κοντά στην Azaz και προειδοποίησαν ότι Κούρδοι και συριακός Στρατός θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε τουρκική εισβολή στην χώρα.
 Συγκεκριμένα ο Salih Muslim, πρόεδρος του PYD, είπε στο Reuters ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραμβαίνει στην εσωτερικές σχέσεις της Συρίας και πρόσθεσε ότι η αεροπορική βάση που έπληξαν οι τούρκοι ήταν χέρια της al-Nusra μέχρι να την ανακαταλάβουν οι δυνάμεις του PYD την προηγούμενη εβδομάδα.
Θέλει η Τουρκία να μείνει η al-Nusra εκεί ή για να έρθουν οι Τούρκοια και να τα καταλάβουν; τόνισε.
 Η αεροπορική βάση έχει ανακαταληφθεί από  τις δυνάμεις του PYD,  συριακές δυνάμεις αυτοάμυνας, αλλά και νομιμόφρονες Τουρκμένους που πολεμούν στις τάξεις του YPG"
Εν τω μεταξύ  ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ προειδοποίησε και πάλι με "νέο μακροχρόνιο πόλεμο μεγάλης κλίμακας" αν η Τουρκία πραγματοποιήσει εισβολή ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για επικείμενη κλιμάκωση.
Επιπλέον ανέφεραν πως έχουν φτάσει σε τρεις τουρκικές βάσεις δυνάμεις της Σ.Αραβίας, Κατάρ, Ιορδανίας, Πακιστάν, ΗΑΕ.
Η Ρωσία δεν υποστηρίζει την διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων στην Συρία και αυτό θα οδηγήσει σε νέο μακροχρόνιο πόλεμο μεγάλης κλίμακας τόνισε ο Μεντβέντεφ
Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άλλη νόμιμη εξουσία στην Συρία εκτός από τον πρόεδρο Assas τόνισε ο Μεντβέντεφ.
Αν ο Assad αποκλειστεί από την πολιτική διαδικασία στην η Συρία θα πέσει στο χάος ένα σενάριο όπως στη Λιβύη.
Οι σχέσεις Ρωσίας και ΝΑΤΟ έχουν φτάσει στο επίπεδο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.
Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να επιμένει ότι η Ρωσία αποτελεί την κύρια απειλή μία απειλή για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Η πόλη του Χαλεπίου στην Συρία
aleppo

Βομβαρδισμοί από τον Τουρκικό στρατό στο Χαλέπι της Συρίας



Από την βάση των αεροπορικών βομβαδισμών της συμμαχίας Ρωσίας - Συρίας



Και τα μόνιμα θύματα του πολέμου στην Συρία




Πως τα βλέπει το ινστιτούτο ISW


www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 11:12 14 Φεβρουαρίου του 2016

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης